Zo herken je vocht (en dit zijn de gevolgen voor je gezondheid)

Heb jij last van vocht in huis? De makkelijkste manier om vocht te herkennen, zijn natuurlijk de onaangename plekken op je binnen- of buitenmuren. Maar er zijn nog veel meer signalen die je helpen bepalen wat het probleem precies is. Het is belangrijk dat je daarin een onderscheid maakt tussen opstijgend, doorslaand en condensatievocht. Zorg wel dat je er snel bij bent: vocht in huis kan nare gevolgen hebben voor je gezondheid!

Dit zijn de symptomen

Heb je een vocht- of schimmelplek op een van je muren ontdekt? Dan weet je wel hoe laat het is. Maar je kan je vochtprobleem ook al eerder opmerken. Door naar het pleisterwerk, behang of de verflaag van je muur te kijken bijvoorbeeld. Beginnen die los te komen? Dan is de kans reëel dat vocht de oorzaak is. Dat geldt trouwens ook voor je plinten. Ongewenste huisgasten zoals pissebedden en zilvervisjes zijn ook geen goed teken. En volg zeker je neus. Ruik je een vieze, muffe geur in huis? Dan mogen de alarmbellen beginnen rinkelen.

Stel de juiste diagnose

Als je vocht in huis hebt ontdekt, is de volgende stap de juiste diagnose stellen. Er bestaan namelijk drie verschillende soorten vochtproblemen die je het leven zuur kunnen maken.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht komt vooral voor in oudere huizen die zonder vochtschermen zijn gebouwd. Het vocht komt er via de ondergrond in je muren terecht. Specifiek aan opstijgend vocht is dat het tot een hoogte van 80 tot 120 cm stijgt, en op die plaats ook het ergst is. Je vloer zelf blijft droog. Is je vloer toch nat? Dan moet je naar een andere oorzaak op zoek. Ontdek hier hoe een professional opstijgend vocht aanpakt.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt vooral binnen via je kelder, dak, ramen of het metselwerk van je gevel. Een probleem met je dakbedekking of -goten, je schoorsteen of het buitenschrijnwerk is meestal de oorzaak. Zo ontstaan er lekken waardoor het vocht naar binnen kan. In dat geval zijn niet alleen je muren nat, maar vaak ook je vloer.

Condensatievocht

Condensatievocht creëer je meestal door vochtige ruimtes slecht te ventileren, zoals je badkamer, keuken of wasplaats. Maar ook de aanwezigheid van opstijgend of doorslaand vocht kan een oorzaak zijn. Schimmel op (de achterkant van) je meubels en een muffe geur zijn sterke signalen van condensatievocht, net als druppels op je ramen en vochtige kleren.

Tip: De juiste diagnose is noodzakelijk om je vochtprobleem correct aan te pakken. Daarom schakel je best een architect of gespecialiseerde firma in om die te stellen.

Wil je zelf je vochtproblemen aanpakken? Lees hier hoe je eraan begint.

De gevolgen voor je gezondheid

Herken je het vochtprobleem niet (op tijd) of doe je er niets aan? Dan kan dat niet alleen schadelijke gevolgen hebben voor je woning, maar ook voor de gezondheid van jou en je gezin. Zo blijkt uit onderzoek dat er een oorzakelijk verband is tussen vochtproblemen en allergische astma. Dat komt door de schimmels, huisstofmijten en andere beestjes die allergenen verspreiden in je vochtige woning. Heb je last van reuma? Ook dan is het extra belangrijk dat je het vochtprobleem grondig en snel aanpakt.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
5 originele manieren om je gevel of dak af te werken met aluminium
5 originele manieren om je gevel of dak af te werken met aluminium

Geef je graag een creatieve toets aan je woning? Aluminium dak- en gevelbekledingen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en in tal van kleuren,...

Lees meer
Altijd vocht in je kelder? Alleen deze oplossing werkt echt
Altijd vocht in je kelder? Alleen deze oplossing werkt echt

Wat hebben een kelder en een zwembad gemeen? Dat ze allebei perfect waterdicht zijn. In theorie. Want in de praktijk krijgen veel gemetselde kelders af te...

Lees meer
3 redenen om te kiezen voor Cedral leien bij de renovatie van je dak
3 redenen om te kiezen voor Cedral leien bij de renovatie van je dak

Is jouw dak aan renovatie toe? De materialen die je kiest voor je dak zijn doorslaggevend voor de look van je woning. Cedral leien zorgen voor de finishing ...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken