Zo kan het ook: tot rust komen in een groene daktuin

Woon je in een appartement zonder tuin, maar heb je wel een dakterras? Ook dan kan je genieten van een beetje groen. Dat bewijzen tuinaannemer Mathieu De Telder en tuinarchitecte Annabelle Tieter met een knap ontwerp voor een dakterras in Gent.

Het dakterras moest afgestemd worden op het nieuwe interieur. Het resultaat? Tuinaannemer Mathieu De Telder en tuinarchitecte Annabelle Tieter creëerden er een zuiderse sfeer met nieuwe groenaccenten. Deze tuin kreeg goud in de categorie ‘klein’ in de wedstrijd van de Vlaamse tuinaannemer 2017-2018.

Afgeschermd met plantenbakken

Aan de rand van de daktuin stonden plantenbakken. “We behielden het originele concept, maar gaven de plantenbakken een tijdloze look met een bekleding van verweerde planken, afkomstig van gerecupereerd Canadees schuurhout”, vertellen Mathieu en Annabelle. “Aan de buitenzijde van de gevel voorzagen we ook extra plantenbakken met hoge siergrassen. Hierdoor wordt het zicht op de gebouwen in de omgeving subtiel gecamoufleerd.”

Warm kleurenpallet…

Qua planten kozen ze voor een combinatie van wintergroene planten en planten met herfstverkleuring. “In de hoeken staan karaktervolle solitaire bomen zoals kurkeik en zachte eik, met daartussen de zilveren bladtinten van Siberisch edelweis en het wintergroene blad van bamboe. De bamboe krijgt in de herfst- en wintermaanden warmrode tinten.”

… met zwarte accenten

Als bodembedekker kozen Mathieu en Annabelle voor stekelnootje, wolfsmelk en kruipende rozemarijn. “Deze zachte tinten sluiten mooi aan op de vergrijsde plantbakbekleding. En met de crèmekleurige klimrozen en bloeiende blauweregen zijn er ook groene en kleurrijke accenten in de hoogte aanwezig.” Daarnaast voorzagen ze ook zwarte accenten die terugkomen in de randen van de plantenbakken en de lichtarmaturen.

Op maat van de bewoners

De bewoners van de loft reizen graag. “Daarom hebben we de plantenbakken uitgerust met een automatisch bewateringssysteem. Omdat ze ook graag koken, hebben we in de buurt van de keuken een plantenbak met kruiden geplaatst. In de beplanting hebben we ook subtiel geluidsboxen weggewerkt zodat de bewoners kunnen genieten van wat muziek”, vertellen Mathieu en Annabelle.

Ideaal voor lange zomeravonden

In deze daktuin is alles voorzien om volledig tot rust te komen. De twee pergola-elementen geven de tuin hoogte en extra cachet. In de toekomst kunnen de bewoners ze eventueel nog bekleden met schaduwdoeken. Aan de zijgevel is ook een warmtestraler geïnstalleerd. Zo kunnen de bewoners als de zon ’s avonds haar warmte verliest toch nog buiten blijven genieten.

Met dank aan Tuinaannemer.be

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert

Bij het onderhoud van je tuin komt heel wat kijken. Ook de aanleg van een nieuwe tuin vraagt kennis van zaken. En heb je al gedacht aan een omheining,...

Lees meer
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast

Heel wat tuinen krijgen het moeilijk nu onze zomers warmer en droger worden, afgewisseld met periodes van zware regenval. De oplossing om jouw tuin te...

Lees meer
Hoe werk je niveauverschillen weg in de tuin?
Hoe werk je niveauverschillen weg in de tuin?

Een gazon met natuurlijke glooiingen. Of een terras dat hoger ligt dan de rest van de tuin. Het geeft cachet aan je tuin. Egaliseren zou zonde zijn. Maar...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken