Meer dan ooit is de keuken dé centrale huiskamer om samen te zijn met het hele gezin. Maar de gezelligheid en het gebruiksgemak van je keuken staan of vallen met de juiste inrichting. Ga je voor een U, G of L-opstelling? Een enkel- of dubbelwandig exemplaar? Of toch een eilandkeuken? Ontdek hier hoe je de juiste keuze maakt!
De ideale inrichting van jouw keuken hangt grotendeels af van de indeling en afmetingen van de voorziene ruimte. Ga je renoveren? Dan ben je wat meer gebonden aan wat er al aanwezig is en steekt er misschien één ideale keukensoort boven de andere uit. Als je aan het bouwen bent, heb je wat meer keuzevrijheid. In de mate van het mogelijke kan je je voorziene ruimte dan zelfs aanpassen aan het keukentype dat je verkiest. We geven je een overzicht van de voor- en nadelen van iedere opstelling en wanneer ze meer of minder geschikt zijn voor jouw keuken.
Eilandkeuken
Dankzij de stijlvolle uitstraling en gebruiksvriendelijkheid is de eilandkeuken een erg gewild type. Vooral in huizen of appartementen met een open plan, waarin je keuken één geheel vormt met de rest van je interieur, komt een eilandkeuken goed tot zijn recht. Omdat een kookeiland er in principe de centrale rol bekleedt, is een belangrijke voorwaarde wel dat je over genoeg plaats beschikt. Het eiland zelf is vaak al makkelijk een meter breed, maar voor de doorgangen aan beide kanten moet je minstens evenveel plaats voorzien. Met het oog op levenslang wonen ga je zelfs het best meteen voor doorgangen van 1,20 meter breed. Hecht je belang aan ergonomie? Dan is een spoelzone in je keukeneiland erg interessant.
Aandacht voor ergonomie
Wist je dat ergonomie meer is dan alleen de loopafstanden en de hoogte van je werkblad? Hoe je je opbergruimte indeelt en gebruikt, speelt evenzeer een rol. Daarom kies je het best voor zoveel mogelijk ladekasten. Omdat je er in een oogopslag alles in ziet liggen en ook overal probleemloos bij kan, zijn lades veel praktischer dan legplanken. Probeer bovendien het keukengerief en de toestellen die je het vaakst gebruikt binnen handbereik en op armhoogte te bewaren. Dat geldt trouwens ook voor de plaatsing van je (microgolf)oven.
U-keuken
Net als de G-keuken en de L-keuken is de U-keuken genoemd naar de vorm waarin de zones zijn opgesteld. Een U- keuken leent zich perfect tot een optimale planning van de verschillende keukenzones en is vooral handig door de korte loopafstanden tussen al je kasten, voorraden en keukentoestellen. Ook hier is de nodige plaats wel een belangrijke factor. Wil je over een optimale bewegingsvrijheid beschikken? Reken er dan toch op dat je minstens 120 cm plaats moet laten tussen beide kastwanden. Om de opbergruimte in de hoeken niet verloren te laten gaan, kan je er met speciale hoekkasten met lades werken.
G-keuken
Ook aan een G-keuken begin je maar beter niet als je keukenruimte aan de kleine kant is. Maar als je wel over voldoende plaats beschikt, is het dé ideale keukeninrichting. Net als bij een U-keuken spelen daar vooral de optimale zoneplanning en korte loopafstanden een voorname rol in. En je kan opnieuw met speciale hoekladekasten werken om je opbergmogelijkheden te optimaliseren. Een aanrader bij dit keukentype: zorg dat je een ingang van minstens 120 cm breed voorziet.
L-keuken
Dé traditionele keukeninrichting is misschien wel de L-keuken. En die klassieker is bij veel (ver)bouwers nog steeds populair. De voornaamste reden? Een L-keuken laat genoeg ruimte vrij om je keukentafel een centrale plaats te geven. Om niet te veel aan opbergruimte in te boeten, ga je het best voor hoge muurkasten aan beide benen van je L-opstelling en voor ladekasten in de hoeken. Het belangrijkste nadeel ten opzichte van een U- of G-opstelling is dat de loopafstanden vaak wat langer zijn.
Naar een praktische inrichting
Wil je de loopafstanden in je keuken zo klein mogelijk houden? Door de verschillende zones perfect in te delen en op elkaar af te stemmen, kom je al een heel eind. Daarom werk je het best met een vaste volgorde. Ben je rechtshandig? Begin dan uiterst links met de voorraadzone. Daarna komen de opbergzone met keukenkasten, de spoelzone met pompbak en vaatwasser en de voorbereidingszone. Eindigen doe je met de kookzone, waartoe het fornuis, de oven en dampkap behoren. Ben je linkshandig? Dan is de omgekeerde volgorde ideaal. Probeer per zone minstens 90 cm breedte te voorzien.
Enkel- en dubbelwandige keukens
Enkel- en dubbelwandige keukens zijn vooral geschikt voor lange, smalle ruimtes. Het verschil tussen de twee? Een enkelwandige keuken neemt één wand in beslag, een dubbelwandige – je kan wel raden waar we naartoe willen. Staan er in je keuken een deur en een raam tegenover elkaar? Dan is een dubbelwandige opstelling de beste, maar laat wel 120 cm bewegingsruimte vrij tussen beide kanten. Een enkelwandige keuken neemt minder plaats in, maar is minder ergonomisch. Je zoneplanning moet dan optimaal zijn.