Renteloze renovatielening en labelpremie helpen je op weg

Wie een woning verwerft en wil renoveren, kan beroep doen op een renteloze renovatielening en een labelpremie. Deze twee maatregelen van de Vlaamse regering moeten energetische renovaties een boost geven. “Met een renteloze lening tot 60.000 euro en daar bovenop nog een premie tussen 2.500 en 5.000 euro voor het verbeteren van de energieprestaties willen we de Vlamingen overtuigen om te renoveren”, zegt minister van Energie Zuhal Demir.

Renteloze renovatielening

De renteloze renovatielening is er voor iedereen die een woning of appartement met slechte energieprestaties koopt of verwerft en de energieprestaties van het pand wil verbeteren. “De wissel van eigenaar is een belangrijk sleutelmoment in de levensloop van de woning om het renovatietraject richting de langetermijndoelstelling van 2050 op te starten”, zegt Demir. Maar ook huidige eigenaars die het energielabel van hun woning willen verbeteren, kunnen een beroep doen op deze lening. Zo kan je een bedrag tot 60.000 euro renteloos lenen met een maximale looptijd van 20 jaar.

Tot 60.000 euro

Het energielabel van je woning zegt iets over je energieverbruik. Zo is een woning met een A-label heel energiezuinig en duidt een F-label op een erg energieverslindende woning. Renoveer je je woning van een F- of E-label naar een C-label? Dan kan je tot 30.000 euro renteloos lenen. Streef je naar een B-label, dan is het maximumbedrag dat je renteloos kan lenen 45.000 euro en bij een A-label wordt dit opgetrokken tot 60.000 euro.

Binnen 5 jaar energielabel verbeteren

Aan dit renteloos renovatiekrediet hangen wel enkele vereisten vast. Zo moet je de grondige renovatiewerken binnen de vijf jaar uitvoeren en moet de hoofdbestemming ‘wonen’ zijn. Bij een woning met energielabel E of F moet je na vijf jaar kunnen aantonen dat je een C-, B- of A-label hebt behaald. Bij een appartement met D-, E-, of F-label moet je binnen vijf jaar een B- of A-label halen. Behaal je binnen deze termijn het vooropgestelde label niet? Dan zal je de rentesubsidie die je ontvangen hebt volledig moeten terugbetalen samen met een boete.

Hoe renovatielening aanvragen?

Deze renteloze renovatielening kan je afsluiten bij je bank. De Vlaamse overheid neemt de rente voor haar rekening, maar in de praktijk moet je zelf eerst de rente van de lening betalen. Eén keer per jaar betaalt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap alle betaalde rente van dat jaar terug. Met deze renovatielening kan je heel wat uitsparen. Bij een renteloze lening van 60.000 euro op een termijn van 20 jaar met een jaarlijks kostenpercentage van 1,5% heb je in totaal een rentevoordeel van 9.419 euro.

Bijkomende labelpremie tot 5.000 euro

Naast de renteloze lening kan je ook beroep doen op een labelpremie van de Vlaamse overheid. Sinds 2021 is deze nieuwe premie in het leven geroepen. Net zoals bij de renteloze lening geldt de labelpremie voor alle eigenaars: zowel voor wie een woning koopt, erft of krijgt als voor wie al een woning bezit. Ga je een woning met label F of E binnen een periode van vijf jaar energetisch verbeteren tot een C-, B- of A-label? Dan heb je recht op een labelpremie van respectievelijk 2.500, 3.750 of 5.000 euro. Bij appartementen gaat het om de verbetering van een F-, E- of D-label naar een B- of A-label en bedraagt de premie 2.500 of 3.750 euro.

Renovaties stimuleren

Met deze twee maatregelen wil de Vlaamse regering energetische renovaties stimuleren. “Hiermee verlagen bewoners niet enkel hun energiefactuur, maar verbeteren ze ook hun wooncomfort en dragen ze hun steentje bij aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen”, zegt Demir. In een volgende fase wil de Vlaamse overheid een gelijkaardige regeling uitwerken voor renovaties van bestaande woningen die niet van eigenaar veranderen. “Voor deze doelgroep is het de bedoeling dat we tegen 2022 een eengemaakte, geïntegreerde woningrenovatiepremie voorzien die het bestaande complexe systeem van de energiepremies, totaalrenovatiebonussen en de Vlaamse renovatiepremie bundelen”, besluit Demir.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie

Duurzaam renoveren: hoe begin je er nu aan? Welke verwarming past best bij mijn situatie? Hoe ingrijpend is mijn energetische verbouwing en wat komt daar...

Lees meer
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens

Om je woning helemaal voor te bereiden op de zomer, doe je er goed aan screens te laten installeren. Want met zo’n handig zonweringsysteem geniet jij deze...

Lees meer
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken