Wie een woning verwerft en wil renoveren, kan beroep doen op een renteloze renovatielening en een labelpremie. Deze twee maatregelen van de Vlaamse regering moeten energetische renovaties een boost geven. “Met een renteloze lening tot 60.000 euro en daar bovenop nog een premie tussen 2.500 en 5.000 euro voor het verbeteren van de energieprestaties willen we de Vlamingen overtuigen om te renoveren”, zegt minister van Energie Zuhal Demir.
Renteloze renovatielening
De renteloze renovatielening is er voor iedereen die een woning of appartement met slechte energieprestaties koopt of verwerft en de energieprestaties van het pand wil verbeteren. “De wissel van eigenaar is een belangrijk sleutelmoment in de levensloop van de woning om het renovatietraject richting de langetermijndoelstelling van 2050 op te starten”, zegt Demir. Maar ook huidige eigenaars die het energielabel van hun woning willen verbeteren, kunnen een beroep doen op deze lening. Zo kan je een bedrag tot 60.000 euro renteloos lenen met een maximale looptijd van 20 jaar.
Tot 60.000 euro
Het energielabel van je woning zegt iets over je energieverbruik. Zo is een woning met een A-label heel energiezuinig en duidt een F-label op een erg energieverslindende woning. Renoveer je je woning van een F- of E-label naar een C-label? Dan kan je tot 30.000 euro renteloos lenen. Streef je naar een B-label, dan is het maximumbedrag dat je renteloos kan lenen 45.000 euro en bij een A-label wordt dit opgetrokken tot 60.000 euro.
Binnen 5 jaar energielabel verbeteren
Aan dit renteloos renovatiekrediet hangen wel enkele vereisten vast. Zo moet je de grondige renovatiewerken binnen de vijf jaar uitvoeren en moet de hoofdbestemming ‘wonen’ zijn. Bij een woning met energielabel E of F moet je na vijf jaar kunnen aantonen dat je een C-, B- of A-label hebt behaald. Bij een appartement met D-, E-, of F-label moet je binnen vijf jaar een B- of A-label halen. Behaal je binnen deze termijn het vooropgestelde label niet? Dan zal je de rentesubsidie die je ontvangen hebt volledig moeten terugbetalen samen met een boete.
Hoe renovatielening aanvragen?
Deze renteloze renovatielening kan je afsluiten bij je bank. De Vlaamse overheid neemt de rente voor haar rekening, maar in de praktijk moet je zelf eerst de rente van de lening betalen. Eén keer per jaar betaalt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap alle betaalde rente van dat jaar terug. Met deze renovatielening kan je heel wat uitsparen. Bij een renteloze lening van 60.000 euro op een termijn van 20 jaar met een jaarlijks kostenpercentage van 1,5% heb je in totaal een rentevoordeel van 9.419 euro.
Bijkomende labelpremie tot 5.000 euro
Naast de renteloze lening kan je ook beroep doen op een labelpremie van de Vlaamse overheid. Sinds 2021 is deze nieuwe premie in het leven geroepen. Net zoals bij de renteloze lening geldt de labelpremie voor alle eigenaars: zowel voor wie een woning koopt, erft of krijgt als voor wie al een woning bezit. Ga je een woning met label F of E binnen een periode van vijf jaar energetisch verbeteren tot een C-, B- of A-label? Dan heb je recht op een labelpremie van respectievelijk 2.500, 3.750 of 5.000 euro. Bij appartementen gaat het om de verbetering van een F-, E- of D-label naar een B- of A-label en bedraagt de premie 2.500 of 3.750 euro.
Renovaties stimuleren
Met deze twee maatregelen wil de Vlaamse regering energetische renovaties stimuleren. “Hiermee verlagen bewoners niet enkel hun energiefactuur, maar verbeteren ze ook hun wooncomfort en dragen ze hun steentje bij aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen”, zegt Demir. In een volgende fase wil de Vlaamse overheid een gelijkaardige regeling uitwerken voor renovaties van bestaande woningen die niet van eigenaar veranderen. “Voor deze doelgroep is het de bedoeling dat we tegen 2022 een eengemaakte, geïntegreerde woningrenovatiepremie voorzien die het bestaande complexe systeem van de energiepremies, totaalrenovatiebonussen en de Vlaamse renovatiepremie bundelen”, besluit Demir.