Leidingen wegwerken: 5 x anders

Nieuwe technische installaties zorgen voor meer comfort in je woning. Maar waar blijf je met buizen, kabels en andere leidingen? Het staat vast dat hoe grondiger je renoveert, hoe makkelijker het is om die leidingen onzichtbaar weg te werken. Maar wat als de werken die je uitvoert, beperkter zijn?

Valse wanden en plafonds, een technische schacht... het zijn voor de hand liggende oplossingen om nieuwe sanitaire leidingen of de buizen van een ventilatiesysteem in weg te werken. Maar ook als je minder ingrijpend renoveert, heb je vaak nood aan oplossingen om kabels en leidingen weg te werken. Dit zijn alvast vijf minimale ingrepen met een maximaal resultaat.

Omkasting met plaatmateriaal

Met een omkasting in gipskarton of mdf kan je leidingen aan het zicht onttrekken. Werk de omkasting af naar wens, door ze te verven of te betegelen.

Extra hoge plinten

Leidingen die zich vlak boven de vloer bevinden, kan je wegwerken in de vloerplint. Speciaal hiervoor zijn er extra hoge plinten met een holle binnenkant. Tip: verf de plinten in dezelfde kleur als je muren en ze vallen nog nauwelijks op.

Overschilder ze

Ook zonder plinten doet verf wonderen. Verf zichtbare leidingen in dezelfde kleur als de muur of het plafond. Dit is de goedkoopste oplossing, maar in sommige gevallen ook esthetisch een meerwaarde. Denk maar aan loftachtige woningen met een industrieel karakter.

Zichtbare buizen

Je kan er ook voor kiezen om kabels en leidingen gewoon zichtbaar te laten. Denk bijvoorbeeld aan fijne koperen buizen voor water. Je zou dezelfde buizen kunnen gebruiken als koker voor elektrische kabels. Of deze eventueel in aluminium kabelgoten laten lopen. Ze geven een industriële toets aan je interieur.

Pvc-buizen als kokers

Het klinkt banaal, maar het resultaat kan erg verrassend zijn: een aantal pvc-buizen waarin je de verschillende leidingen (afvoer, ventilatie, water, elektriciteit…) tussen de verdiepingen laat lopen. Je schildert ze daarna in een kleur naar keuze, zodat ze mooi opgaan in je interieur.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Tegelen in een vochtige ruimte? Kinderspel met dit stappenplan
  Tegelen in een vochtige ruimte? Kinderspel met dit stappenplan

  Ben je je badkamer of keuken aan het afwerken en ga je een muur betegelen? Hou dan zeker rekening met deze aandachtspunten als je vochtproblemen wil...

  Lees meer
 • Panelen: creatieve en akoestische designoplossingen voor je wand of plafond
  Panelen: creatieve en akoestische designoplossingen voor je wand of plafond

  Je wanden of plafond een nieuwe look geven, maar mag het eens iets anders zijn dan een standaard laagje verf of behang? MEISTER biedt een uitgebreid...

  Lees meer
 • Kalkvrij douchen & wassen met EcoWater
  Kalkvrij douchen & wassen met EcoWater

  Onbehandeld leidingwater bevat kalk dat jouw leidingen verstopt en de levensduur van je huishoudtoestellen vermindert. Maar waarom zou je er iets aan doen? ...

  Lees meer
 • Bruin water uit de kraan? Laat je leidingen reinigen!
  Bruin water uit de kraan? Laat je leidingen reinigen!

  Hoe ouder je waterleidingen, hoe meer slijtage ze vertonen. De boosdoener is het water zelf: kleine roest- en kalkdeeltjes aanwezig in het leidingwater...

  Lees meer