Je inloopdouche waterdicht maken in 6 stappen

Inloopdouches zien er eleganter uit dan hoge douchebakken met een gordijn of een douchecabine. Maar om vocht, schimmels en loskomende tegels te vermijden, maak je je inloopdouche best waterdicht. Volg deze zes stappen.

Stap 1: Bescherm de ondergrond

Keramische tegels, kitten en lijm zijn waterwerend maar niet waterdicht. Via scheuren en voegen kan nog altijd vocht in de wand of vloer doordringen. Een waterdichte inloopdouche begint dan ook met een goede bescherming van de ondergrond en aansluitingen.

Stap 2: Kies de juiste basis voor je inloopdouche

Cementgebonden pleisters zijn beter bestand tegen vocht dan gipsgebonden pleisters. Ook interessant zijn betegelbare platen met een kern van hardschuim, die specifiek bedoeld zijn voor natte ruimten.

Stap 3: Zorg voor een waterdicht membraan

Voor je gaat betegelen, zorg je op de vloeren en wanden voor een waterdicht membraan. In veel gevallen worden hiervoor afdichtingsdoeken in polyethyleen gebruikt. Er bestaan ook pasta's en vloeibare waterdichtingen.

Stap 4: Let op de details

Hoeken, naden, doorvoeren van buizen en de zone rond de douchegoot of -put zijn extra gevoelig. Je maakt ze waterdicht door ze te behandelen met een coating en daarna hoekstukken, buismanchetten of afdichtingsstroken aan te brengen.

Stap 5: Zorg voor een goede waterafvoer

Als je je vloertegels laat doorlopen in de douche, dan moet in de dekvloer een afschot worden aangebracht. Dat afschot zorgt voor de waterafvoer, zodat het water naar de douchegoot loopt. Het is aan te raden om een afschot van de douchevloer aan te houden van 1 á 2 cm per meter. Je kan ook kiezen voor een betegelbaar vloerelement met daarin een geprefabriceerde helling en plaats voor de afvoer.

Stap 6: of liever een douchebak?

Een doorlopende betegeling oogt strak, maar heeft ook de reputatie wat vochtgevoeliger te zijn. Een douchebak daarentegen is naadloos uitgevoerd en dus perfect waterdicht. Let er wel op dat de bak niet te veel kan bewegen en dat je voegen overal goed afkit.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Op zoek naar een nieuwe badkamer? Ontdek alles wat je moet weten in ons magazine ‘Mijn Badkamer’
Op zoek naar een nieuwe badkamer? Ontdek alles wat je moet weten in ons magazine ‘Mijn Badkamer’

Pas een huis gekocht of gebouwd en op zoek naar tools, tips en inspiratie om je badkamer in te richten volgens jouw wensen? Bestel dan snel ons gratis...

Lees meer
De badkamertrends voor 2023 zijn er! Welke stijl past het best bij jou?
De badkamertrends voor 2023 zijn er! Welke stijl past het best bij jou?

Het nieuwe jaar brengt een nieuwe reeks trends met zich mee voor je badkamer. Facq presenteert zeven verschillende stijlen voor 2023: Boho Chic, Landelijk, ...

Lees meer
De inloopdouche: de beste keuze in uw nieuwe badkamer
De inloopdouche: de beste keuze in uw nieuwe badkamer

Bij de renovatie van uw badkamer komen uw mooiste dromen uit. Eindelijk zo’n handige moderne inloopdouche! Super praktisch, veilig, gezellig en ze ziet er...

Lees meer
Ontdek Batiwooow bij X²O Badkamers
Ontdek Batiwooow bij X²O Badkamers

X²O Badkamers pakt de komende weken uit met straffe kortingen, prachtige badkamerinterieurs en een unieke winactie.  De hele maand maart ontdek je in onze...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken