Je houten terras reinigen in 3 stappen

Ziet je houten terras er wat grijs uit? Geef het terug glans met een goede voorjaarsschoonmaak. We vertellen je hoe je je houten terras kan reinigen in 3 stappen. Zo bereid je in een wip je terras weer voor op het goede weer.

Stap 1: schoonmaken met water

Benodigdheden: borstel - emmer - tuinslag - zwarte zeep

Een houten terras moet je niet regelmatig onderhouden: één of twee keer per jaar is voldoende. Plan het schoonmaken na de natte seizoenen, wanneer de zonnige dagen voor de deur staan.

Voeg de zwarte zeep toe aan een emmer met water en laat de zeep oplossen. Dompel de borstel in de emmer water en schrob (bij voorkeur in de richting van de houtvezels om beschadiging te voorkomen). Als het terras erg vuil is, giet je het zeep- en watermengsel best rechtstreeks op het terras voor je gaat schrobben. Spoel tijdens het schrobben grondig met de tuinslang. Herhaal dit meerdere keren indien nodig. Zorg ervoor dat al het water goed wordt afgevoerd, want stilstaand water kan het hout doen rotten. Laat het drogen.

Stap 2: het hout ontvetten

Benodigdheden: ontgrijzer - gieter of tuinsproeier - borstel - tuinslang

Hout vergrijst. De ene houtsoort al wat sneller dan de andere. Dit is een natuurlijk proces, dat wordt veroorzaakt door uv-straling en regenwater. Het gecombineerde effect van deze twee factoren resulteert in fotodegradatie. Er verschijnen tal van kleine zwarte vlekjes op het hout en het wordt grijs. In principe heeft de vergrijzing geen enkele invloed op de kwaliteit van het hout, maar niet iedereen is fan.

Een 'ontgrijzer' - die je vindt in de meeste doe-het-zelf- en speciaalzaken - haalt de grijstint uit het hout. Meng de ontgrijzer en het water in een gieter of tuinsproeier. Behandel het hele oppervlak van het terras. Laat minstens 10 minuten rusten. Schrob met een bezemborstel om het grijs en de vlekken te verwijderen. Spoel grondig met de tuinslang. Laat het water ten slotte uitlekken en laat je terras drogen.

Stap 3: breng een houtverzadiger aan

Benodigdheden: houtverzadiger - grote kwast - pluisvrije vod

Deze stap bestaat uit het voeden en beschermen van je terras na het onderhoud. De verzadiger zorgt ervoor dat het hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt.

Meng de houtverzadiger goed om het product te homogeniseren. Breng de verzadiger royaal aan op het hele oppervlak van je terras met een brede kwast. Laat het product enkele minuten indringen. Herhaal de handeling zonder te wachten tot het helemaal droog is. Wanneer het hout het product niet meer absorbeert, is het verzadigd.

Wrijf het oppervlak in met een pluisvrije doek om het overtollige product te verwijderen. Zorg ervoor dat alles weg is, anders kan er een lichte witachtige laag op je terras verschijnen. Laat 24 uur drogen voordat je het terras weer gebruikt. 

Tekst Mailys Chavagne
Beeld Paysagiste.be

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan

Hitte, vrieskou, wind, regen … Het dak van je woning krijgt het hard te verduren. Logisch dus dat je af en toe last kan hebben van barsten en scheuren. Met ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken