Een groendak heeft veel voordelen. Het ziet er niet alleen mooier uit, de planten isoleren en beschermen ook het gebouw. Daarnaast buffert het dak regenwater, heeft het een positief effect op de biodiversiteit en houdt het lawaai en hitte buiten. Om al die redenen kennen sommige steden en gemeenten een premie toe als je een groendak installeert. We zetten drie aandachtspunten op een rij.
Er bestaan twee types groendaken: extensieve en intensieve groendaken. Extensieve groendaken bestaan uit vetplanten en mossen. Ze vragen alleen een jaarlijks onderhoud. Op intensieve groendaken staan ook bomen en struiken. Het onderhoud is vergelijkbaar met dat van een normale tuin. Je hebt daarenboven altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig voor dit type groendaken.
1. Belasting
Wil je een groendak installeren? Ga dan na of het dak wel in staat is om de bijkomende permanente belasting op te vangen. Extensieve groendaken zorgen voor een belasting van 20 tot 120 kg/m². Bij intensieve groendaken is dat zelfs 300 tot 800 kg/m². Een dermate hoog gewicht vraagt dan ook om een aangepaste structuur. Dat is de reden waarom intensieve groendaken vooral toegepast worden bij nieuwbouw.
2. Gladde dakvloer
Om zeker te zijn dat door het extra gewicht de dakafdichting niet doorboord wordt, mag de dakvloer niet te ruw zijn. Als er nog isolatie ligt tussen de afdichting en de dakvloer dan mag je deze tip vergeten.
3. Wortels
Planten zoeken in droge periodes naar water. Ze proberen dan met hun wortels door te dringen in afdichtingen en overlappingen. Daarom bestaan er voor groendaken specifieke dakafdichtingen. De FLL-keuring bewijst dat het membraan een voldoende hoge wortelweerstand heeft. Zowel bij roofing als synthetische dichtingen moeten overlapverbindingen zo sterk mogelijk uitgevoerd worden. Bij EPDM raden we tape of contactlijm af.
Bron: Ik ga Bouwen