Stijgende gasprijzen, vraag naar warmtepompen in de lift

Sinds de gasprijzen afgelopen herfst door het dak schoten, zien installateurs de vraag naar warmtepompen enorm toenemen. Het is dan ook een techniek waarmee je je verbruik stevig kan verminderen en dus ook de energiefactuur kan drukken.

Stijging van 35%

“We horen van fabrikanten en installateurs dat de vraag met zowat 35 procent is toegenomen”, zegt Dirk Van Evercooren van de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE). “Wie ook nadenkt over zo'n installatie, wacht dus best niet te lang meer, want de orderboekjes lopen snel vol. Als je nu bestelt kijk je al gauw aan tegen een levertermijn van tien tot twaalf weken.”

Gelijke interesse

Er bestaan meerdere types van warmtepompen:

 • Lucht-luchtwarmtepompen: deze aerothermische warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en geven deze rechtstreeks af aan de binnenlucht in huis.
 • Lucht-waterwarmtepompen: deze onttrekken eveneens warmte uit de buitenlucht, maar geven deze aan het warmwatercircuit van de vloer- of wandverwarming, radiatoren of ventiloconvectoren.
 • Bodem-water- en water-waterwarmtepompen: deze geothermische warmtepompen halen warmte uit de bodem, het grondwater of het oppervlaktewater en geven die warmte af aan het circuit van de verwarming.

Installateurs merken een stijgende interesse voor elk van deze types van warmtepompen. “Maar natuurlijk is een lucht-luchtwarmtepomp sneller en gemakkelijker geïnstalleerd dan een grond-waterwarmtepomp, waarvoor meer voorbereiding nodig is.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • De werking van een warmtepomp: hoe zit dat juist?
  De werking van een warmtepomp: hoe zit dat juist?

  Ben je van plan om een warmtepomp in je woning te laten installeren, maar weet je niet hoe zo’n pomp juist werkt? Dan ben je hier aan het goede adres. De...

  Lees meer
 • Waar vind ik de juiste hulpmiddelen om warmteverliezen, terugverdientijd en subsidies te berekenen?
  Waar vind ik de juiste hulpmiddelen om warmteverliezen, terugverdientijd en subsidies te berekenen?

  Desco lanceert online berekeningstools Handige hulpmiddelen om warmteverliezen, terugverdientijd en subsidies te berekenen Kwaliteitsproducten is één, een ...

  Lees meer
 • Bespaar tot 1.235 euro op je energiefactuur met een warmtepompboiler
  Bespaar tot 1.235 euro op je energiefactuur met een warmtepompboiler

  Aangezien een warmtepompboiler tot 75% minder energie verbruikt dan een klassieke elektrische boiler, kan je met een warmtepompboiler je sanitair warm...

  Lees meer
 • Overstappen op propaan? Ontdek alle voordelen
  Overstappen op propaan? Ontdek alle voordelen

  Door de energietransitie en de uitfasering van mazout zijn we genoodzaakt alternatieven te zoeken voor stookolie en andere fossiele brandstoffen....

  Lees meer