Mijn VerbouwLening moet renovatie Vlaamse woningen versnellen

Met Mijn VerbouwLening introduceert de Vlaamse overheid een nieuw instrument om Vlamingen aan te moedigen hun woning te renoveren. Vooral het verbeteren van de woningkwaliteit en de energieprestatie is daarbij een doel. Wat houdt deze nieuwe lening precies in en wie heeft er recht op? Wij zochten het uit.

Waarom komt Mijn Verbouwlening er?

Nog steeds zijn te veel Vlaamse woningen sterk verouderd en scoren ze erg slecht op energetisch vlak. Ze hebben vaak dringend nood aan een goede isolatie en andere energiebesparende maatregelen om het comfort van hun bewoners te kunnen garanderen. De kostprijs van een grondige renovatie of de investering in andere energiezuinige ingrepen ligt voor veel huiseigenaars echter te hoog.

Om de drempel te verlagen en Vlamingen te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken, voegde Vlaanderen eerder al de energie- en woonpremies samen tot Mijn VerbouwPremie. Die wordt nu aangevuld met Mijn VerbouwLening, waardoor prefinanciering van de renovatiewerken mogelijk wordt gemaakt.

Voor wie is Mijn Verbouwlening er?

Mijn VerbouwLening is gericht op de middelste en laagste doelgroepen die in aanmerking komen voor Mijn VerbouwPremie (die zal worden toegekend op basis van inkomen). Concreet komt dat neer op een belastbaar inkomen van maximaal 46.170 euro voor een alleenstaande. Voor een alleenstaande met 1 persoon ten laste, of een koppel zonder persoon ten laste is dat 65.960 euro. Per persoon extra ten laste wordt het bedrag met 3.700 euro verhoogd. Het bedrag dat je kan lenen gaat van 15.000 tot maximaal 60.000 euro voor een maximale looptijd van 25 jaar.

Ook nieuw is dat verhuurders Mijn VerbouwLening kunnen aanvragen, al hangen daar enkele voorwaarden aan vast. In ruil voor de korting moeten zij ofwel hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor, of negen jaar lang een maandelijkse korting geven op de huurprijs: 20 euro voor een lening tot en met 15.000 euro, 80 euro voor één tot en met 60.000 euro. Bovendien mag de huurprijs niet boven 900 euro per maand liggen (of 1.000 euro in de centrumsteden).

Voor welke werken?

Je kan Mijn VerbouwLening aanvragen voor de investering in energiebesparende maatregelen zoals isolatie of in hernieuwbare energie, maar ook voor algemene renovatiewerken, binnenrenovatie, sanitair en elektriciteit.

Het gaat dus van dakrenovatie over buitenschrijnwerk naar de renovatie van vloeren en funderingen of de installatie van een warmtepomp. Voor alle ingrepen gelden maximumbedragen.

Niet cumuleerbaar

Je kan Mijn VerbouwLening aanvragen tot eind 2026. Opgelet! Ze is niet cumuleerbaar met het renteloos renovatiekrediet, een hypothecair krediet dat je kan afsluiten bij de aankoop van een woning of appartement met een slechte energieprestatie, en waarvan je binnen de 5 jaar de energieprestaties wil verbeteren.

Vanaf 1 januari 2023 zal overigens iedereen die een woning koopt met een EPC-label E of F (of een appartement met een label D, E of F) enkel het renteloos renovatiekrediet kunnen aanvragen en geen Mijn VerbouwLening.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Energetisch renoveren en je verwarmingsinstallatie
Energetisch renoveren en je verwarmingsinstallatie

Als je woning een laag energieprestatieniveau of EPC-label heeft, dan doe je er goed aan om die score te verbeteren. Op die manier maak je niet enkel je...

Lees meer
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget

Voor jonge twintigers en dertigers is bouwen de laatste jaren minder vanzelfsprekend: de grondstofprijzen stijgen, vakmensen worden duurder en je wordt...

Lees meer
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur

De druk is van de ketel. Sinds de hoge piek van vorig jaar, zijn de energieprijzen dit jaar aan het dalen. Desalniettemin is het nog steeds raadzaam om zo...

Lees meer
3 redenen om te kiezen voor Cedral leien bij de renovatie van je dak
3 redenen om te kiezen voor Cedral leien bij de renovatie van je dak

Is jouw dak aan renovatie toe? De materialen die je kiest voor je dak zijn doorslaggevend voor de look van je woning. Cedral leien zorgen voor de finishing ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken