3 ontwerpen voor de tuin van Bart en Sofie

In onze rubriek 'Trek je plan' nemen drie architecten een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer is de tuin van Bart en Sofie aan de beurt. Ontdek hier de drie ontwerpen van BE-DESIGNER, Studio Greenscape en LAB-V.

Het verlanglijstje van Bart en Sofie

Bart en Sofie willen hun tuin zoveel mogelijk vrijmaken, met als resultaat een groot ruimtegevoel. Een aanvraag om de enorme taxusboom achter in de tuin te kappen, werd echter geweigerd. Reden: er werd geen oplossing voorgesteld ter vervanging van de boom. De grote naaldboom zorgt weliswaar voor enige intimiteit en zou dus vervangen moeten worden door een boom die snel toeneemt in omvang. De oostelijk gerichte tuin helt tenslotte richting de woning af met een niveauverschil van meer dan één meter.

Daarnaast zouden Bart en Sofie ook een klein berghok willen om de barbecue, grasmaaier en ander tuingerei in op te slaan. En er moet ergens plaats zijn om vijf fietsen te stallen. Op het verlanglijstje staan verder nog een beschaduwd terras, enkele fruitheesters en bloemenperkjes (om te plukken). Daar zijn al twee bakken voor voorzien – ter hoogte van de trap – maar ze zijn nooit mooi afgewerkt en nu groeit er vooral onkruid in.

1. Het ontwerp van BE-DESIGNER

Om de ruimte te vrijwaren, splitsten we de tuin op in twee delen door middel van een lage steunmuur. Die bestaat uit twee lange blokken van elk 25 centimeter hoog, waarin vier treden zijn verwerkt. Van daaruit vertrekt een pad van stapstenen, dat het bestaande terras met de rest van de tuin verbindt.

Tegen de linkermuur komt een houten kastenwand. Die steunt op het eerste blok van de steunmuur dat de omtrek van de tuin maakt, en lijkt zo te zweven boven het gazon. Het geeft het geheel een lichte indruk, terwijl er toch plaats is voor de vijf fietsen, de barbecue en het tuingerei. De plaatsing is bewust gekozen om het zicht op de tuin vanop het terras niet te hinderen.

Om de tuin zo vrij mogelijk te houden, bestaat de vegetatie vooral uit een mix van winterharde planten (plukbloemen) en grasachtigen. In de tweede bloembak komen frambozenstruiken te staan, waar ze volop kunnen genieten van de zon. Ernaast duidt een laagstammige appelboom het begin aan van de tuin. Lentebollen vrolijken het laaggelegen gazon op en bloeien op bij de eerste tekenen van de lente, net als de magnoliaboom die het hogergelegen deel van de tuin markeert. Tegen de rechtertuinmuur begeleiden twee klimhortensia’s je langs de stapstenen naar de rest van de tuin.

Budget

 • Gras: 300 euro
 • Beplanting: 790 euro
 • Grondwerken: 4.800 euro
 • Polybeton: 3.870 euro
 • Berghok: 3.000 euro
 • Werk tuinman: 1.575 euro
  Totaal, excl. btw en ereloon: 14.335 euro

Ontwerp: BE-DESIGNER in samenwerking met Marguerite Ferry - www.be-designer.be

2. Het ontwerp van Studio Greenscape

We vormen deze hellende stadstuin om tot een oase van rust; een functioneel en vruchtbaar stukje groen in het midden van de stad en een plek om gezellig samen te eten en tot rust te komen.

Drie terrassen volgen elkaar op:

 • Het bestaande terras en de trappen worden bedekt met een laag Europees hout. Die plek, dicht bij de keuken, kunnen de bewoners intensief gebruiken om te tafelen. Kruiden als oregano, basilicum, koriander, rozemarijn en tijm mogen er dus zeker niet ontbreken.
 • Het tweede niveau houden we opzettelijk open. De open ruimte nodigt je namelijk uit om de tuin verder te ontdekken, te plukken en te proeven. Daar is plaats voorzien om vier laagstammige fruitbomen en een selectie van kleinere fruitsoorten aan te planten.
 • Achter in de tuin en op het derde niveau vervangen we de taxusboom door een kerselaar (Prunus avium). Die mooie lentebloeier zorgt voor geborgenheid, schaduw en zoete geuren.

De typische stadstuin is volledig ommuurd, een leuk architecturaal element dat zorgt voor een warmer microklimaat in de tuin. De muren kunnen makkelijk opgefrist worden met een likje verf. Twee houten constructies bieden de nodige opbergruimte, zonder veel plaats in te nemen. De fietsenberging is makkelijk te bereiken op het eerste niveau. Achteraan komt een kleinere constructie met plaats voor de barbecue, grasmaaier… Bij beide constructies zijn er uitlopende balken voorzien waar je klimplanten, een schommel, glijbaan… aan kan bevestigen.

Budget

 • Nivellering terrein + inzaaien gazon: 2.500 euro
 • Verwijderen boom + uitfrezen wortel: 1.250 euro
 • Terras, trap en traptreden in hout: 3.700 euro
 • Plaatsen van twee houten structuren: 4.200 euro
 • Nieuwe aanplanting: 1.500 euro
  Totaal, excl. btw en ereloon: 13.150 euro

Ontwerp: Studio Greenscape - www.studiogreenscape.be

3. Het ontwerp van LAB-V

Over de volledige zuidmuur komt een betonelement dat diverse functies combineert. Zo worden die functies aan het zicht onttrokken vanuit de woning. De vormgeving bestendigt het open karakter van de tuin door het niet als een obstakel, maar wel als een lineair element in de ruimte te plaatsen. Door het forse niveauverschil ontstaan er onder het betonelement hoge ruimtes aan het begin en lage ruimtes aan het einde van de tuin. De verweven functies krijgen daardoor een specifieke plaats toegekend. De fiets- en tuinbergingen bevinden zich aan het begin van de tuin, vlak naast de woning. In het midden van de tuin komt er een ‘plukserre’. Een buitenkeuken met aangrenzend terras wordt over de tweede helft van de tuin ingeplant. Aan het einde van de tuin is er plaats voor een composthoek met ruimte om hout te stapelen.

Tegen de noordzijde van de muur introduceren we enkele klimplanten, die in de winter een feeërieke sfeer creëren met hun pluizige uitgebloeide bloemetjes. Bepaalde delen van het gazon zullen extensief worden beheerd en hebben dus jaarlijks maar één maaibeurt nodig. Daardoor kunnen wilde bloemen er weelderig bloeien en ontstaat er een heuse plukweide. Die is makkelijk te onderhouden en biedt een grote ecologische meerwaarde.

Budget

 • Betonelement: 4.125 euro
 • Terras: 1.875 euro
 • Buitenkeuken: 2.000 euro
 • Plukserre: 2.500 euro
 • Beplanting: 100 euro
  Totaal, excl. btw en ereloon: 10.600 euro

Ontwerp: LAB-V - www.lab-v.be

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Een warmtepomp is niet enkel milieu- maar ook budgetvriendelijk. Zeker wanneer je ze zelf installeert. Wil jij je woning of sanitair water ook verwarmen...

Lees meer
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras

Net als je woning verdient ook je tuin een goed ontwerp voordat je eraan begint. Ook als het perfect mogelijk is om achteraf (ingrijpende) wijzigingen door ...

Lees meer
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast

Heel wat tuinen krijgen het moeilijk nu onze zomers warmer en droger worden, afgewisseld met periodes van zware regenval. De oplossing om jouw tuin te...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken