Badkamers zijn zoals meningen: iedereen heeft er een. Waarom dus niet één plus één optellen, dacht men bij GROHE, en eens nagaan wat de Belg vindt van het gebeuren in en om zijn douche? Een en ander leverde verrassende resultaten op.
GROHE liet onderzoeken wat de badkamergewoontes én -frustraties zijn van Belgen. Want we hebben allemaal gewoontes die onze huisgenoten niet kunnen smaken. Bij maar liefst een kwart van de bevraagden wordt daar zelfs wekelijks over gediscussieerd. Dat kan kloppen, want ongeveer evenveel mensen vinden dat hun partner de badkamer altijd vuil achterlaat. En dan blijkt niét die opstaande wc-bril de grootste steen des aanstoots. Het zijn de tandpastavlekken die je wastafel ontsieren. De wc-bril blijft wel een ergernis voor vier op de tien samenwonende Belgen.
Haar in het afvoerputje
Nog zoiets: het afvoerputje. Daar zien we liefst geen haar in. Acht op de tien Belgen vinden dit vuil. 76 procent zorgt er dus voor dat het maandelijks wordt geleegd. Dat is minder streng, dan de 64 procent die de wastafel na elk gebruik poetst, of de 67 procent die de douche steevast kraaknet achterlaat. Dat blijken overigens vooral 55-plussers te zijn.
Douche of bad?
Waterbesparing dan, in Henegouwen hebben ze er het minst van gehoord, want daar wordt het langst gedoucht. In Vlaams-Brabant hebben ze daar dan weer geen tijd voor. En een bad? Dat is duidelijk iets voor de minderheid. De meeste Belgen (74%) geven aan dat ze bijna altijd een douche nemen, terwijl 18% vaker een bad neemt. Waterbespaartips hebben de Belgen overigens ook: op één staat de kraan dichtdraaien tijdens het handen wassen of tanden poetsen. Kortere douches nemen, bekleedt de tweede plaats en de waterspaarknop sluit het rijtje.