Er lijkt voorlopig geen eind te komen aan de stijging van de energieprijzen. Meer dan ooit denken mensen aan energiebesparende investeringen, zoals de installatie van een warmtepomp of zonnepanelen. Maar hoe zit het met de wachttijden? En op welke kostprijs moet je vandaag rekenen? We zochten het uit.
Heel wat architecten en adviesbureaus zitten met de handen in het haar dezer dagen, zo valt te lezen uit onderstaande tweet van een architect. Doordat de leveringstermijnen van bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen oplopen, en ook de kostprijs ervan – net als bij de bouwmaterialen – stevig klimt, is adviesverlening vandaag een moeilijke oefening. Toch houdt één gouden regel stand: de goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt.
Isoleren
Om je energieverbruik naar beneden te halen, is isoleren de logische eerste stap, benadrukt ook architect Melanie Vercruysse, adviseur bij het Netwerk Architecten Vlaanderen. Het komt er daarom op aan de vraag naar warmte zo laag mogelijk te krijgen. En dat betekent: isoleren. Starten doe je best met je dak. “Langs die weg gaat gemiddeld 30 procent van de warmte verloren. Het is doorgaans ook de snelste en eenvoudigste oplossing”, benadrukt Melanie Vercruysse. Uit een bevraging van Embuild Vlaanderen (de vroegere Confederatie Bouw) en Techlink blijkt dat bijna 60 procent van de bevraagde aannemers nog dit jaar isolatie kan plaatsen.
Warmtepompen
Pas wanneer je woning goed geïsoleerd is, wordt een warmtepomp een aantrekkelijke optie. Die onttrekt warmte uit de omgeving, zoals de lucht of de ondergrond, gaat die naar een hogere temperatuur opwaarderen en binnen afgeven. Maar niet elke woning is geschikt voor de installatie van een warmtepomp. Controleer hier of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp.
Hoelang moet je wachten op een warmtepomp?
Wie overweegt een warmtepomp te plaatsten, moet rekening houden met een levertijd van vijf tot zes maanden. Uit de bevraging van Embuild Vlaanderen en Techlink blijkt ook dat slechts een derde van de leveranciers dit jaar nog een warmtepomp kan leveren. 60 procent geeft aan dat klanten zullen moeten wachten tot maart. Een van de redenen van de lange wachttijden bij warmtepompen is het analyseren of een warmtepomp wel geschikt is voor de woning. "Particulieren kunnen dit zelf niet goed inschatten", stelt de bevraging.
Welke premies kan je krijgen voor een warmtepomp?
Voor de installatie van de warmtepomp kan je rekenen op een premie van de Vlaamse overheid. Die is afhankelijk van het type warmtepomp, je inkomen en de samenstelling van je gezin. Per type warmtepomp is de premie geplafonneerd op 40 of 50 procent van het factuurbedrag. Voor lucht-luchtwarmtepompen varieert het bedrag van 300 tot 480 euro. Voor lucht-waterwarmtepompen kan je 3.000 tot 4.800 euro krijgen. Voor een warmtepompboiler kan je een premie van 450 à 500 euro ontvangen. En wie een geothermische warmtepomp laat installeren, heeft recht op een premie tot 6.400 euro. Bekijk hier het totale kostenplaatje van een warmtepomp.
Hoelang moet je wachten op zonnepanelen?
Wie denkt zich te wapenen tegen de hoge energieprijzen door dit najaar nog snel zonnepanelen te plaatsen, is eraan voor de moeite. “Wie nu zonnepanelen wil plaatsen, moet rekening houden met wachttijden tot april”, vertelt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen. Het grootste probleem zit bij de lange leveringstermijnen voor de omvormers, die de gelijkstroom afkomstig vanuit de zonnepanelen omzetten in wisselstroom.
Terugverdientijd en premies van zonnepanelen
Volgens Dirk Van Evercooren van de sectorfederatie ODE Vlaanderen zijn zonnepanelen vandaag 10 à 15 procent duurder dan twee jaar geleden. “Maar die prijsstijging weegt nog steeds niet op tegen de enorme stijging van de tarieven voor elektriciteit. Investeren in zonnepanelen blijft een no-brainer.” Bovendien zorgen de hoge elektriciteitsprijzen ook voor een kortere terugverdientijd van zonnepanelen. “Momenteel verdienen zonnepanelen zich al terug op 2,5 jaar, enkele jaren geleden bedroeg de terugverdientijd nog 10 jaar.”
Daarnaast krijg je ook meer betaald voor de overtollige stroom die je op het net zet. Ook voor de installatie van zonnepanelen voorziet de Vlaamse overheid een investeringspremie die kan oplopen tot 1.500 euro, al zal die volgend jaar allicht lager liggen.
Een volledig overzicht van alle premies vind je in onze Premielinker