Van pelletkachel tot ventilatie: 5 toestellen voor een aangenaam binnenklimaat

Nu de dagen kouder worden, gaan we minder natuurlijk ventileren en staat de thermostaat al wat hoger. Een optimaal binnenklimaat is dus zeer belangrijk. Wij selecteerden enkele toestellen om de winter aangenaam door te komen.

1. Pelletkachel met app voor instant gezelligheid

Niets zo gezellig als een haardvuur op een koude herfstdag. Met deze compacte pellet inbouwhaard van het Italiaanse merk EK63 (een nieuw merk van Edilkamin&Co) breng je in no time warmte in huis. Met zijn sobere look passen de Pellek80 en de Pellek110+ in elk interieur. Wil je misschien je bestaande haard vervangen, dan is deze Italiaanse haard ook een goede keuze. De beide modellen zijn makkelijk te installeren en compact van formaat (49x49x73.5 cm). Welke versie je best kiest, hangt af van de grootte van de ruimte die je wil verwarmen: de Pellek80 heeft een maximumvermogen van 8.5kW en verwarmt een ruimte van 215m3, terwijl de Pellek110+ een maximum vermogen heeft van 10.5 kW voor een ruimte van 275m3

Daarnaast zijn de Pellek80 en Pellek110+ uitgerust met geïntegreerde bluetooth en wifi. Zo kan je de werking van de kachels programmeren en je eigen, gepersonaliseerde instellingen definiëren via een handige app, zodat de kachel helemaal op maat van jou en je huisgenoten functioneert. Op deze manier kan je het energieverbruik in huis optimaliseren. 

Meer info: www.ek-63.com

2. Desco kiest voor slimme warmtepompen 

Een warmtepomp wordt steeds vaker naar voor geschoven als dé manier om je woning te verwarmen, zeker bij nieuwbouw. Maar ook in renovatieprojecten komt ze steeds vaker voor. Warmtepompen hebben een beperkte impact op het milieu, want ze halen tot zo’n 80% van de nodige energie uit de omgeving. Dat geldt ook voor deze Aquarea lucht-waterwarmtepomp van Panasonic. Zo heb je op een milieuvriendelijke manier het hele jaar door een aangename binnentemperatuur (en koeling tijdens de warme dagen) en warm water. Zelfs in putje winter (tot -20°) zorgt deze warmtepomp voor betrouwbare verwarming en sanitair warm water.

Dat is meteen ook de reden waarom Desco, verdeler van badkamers, verwarming, dak- en waterbehandeling, kiest voor het rendabele Aquarea assortiment. Voor optimaal comfort en om echt te besparen in je woning is er de Aquarea Smart Cloud. De Smart Cloud is veel meer dan een gewone thermostaat. Hij maakt het mogelijk om om afstand je verwarmings- en warmwaterfuncties te bedienen, inclusief de monitoring van het energieverbruik.

Verkrijgbaar bij Desco.
Meer info: www.desco.be

3. Optimale rookafvoer voor pelletkachels

Er zijn genoeg argumenten om een goede pelletkachel in huis te halen. Maar om een optimaal rendement te bekomen, is de keuze van een goed rookafvoerkanaal minstens even belangrijk. Zo zou je met de concentrische schoorsteen PGI van Poujoulat tot 10% kunnen besparen op je jaarlijkse pelletverbruik. Het dubbelwandige  rookkanaal voorziet de pelletkachel namelijk van voorverwarmde lucht, wat het rendement van de kachel positief beïnvloedt en je dus minder pellets nodig hebt.

Wil je de warme lucht doorheen je ganse woning laten circuleren? Dan kan je het schoorsteenkanaal PGI koppelen aan verschillende AIRWOOD-oplossingen. Die maken het mogelijk om, via een op het schoorsteenkanaal geïnstalleerde warmtewisselaar, de warme lucht naar andere ruimtes te transporteren. Ideaal voor wie denkt aan nieuwbouw of een grondige energetische renovatie.

Meer info: www.poujoulat.be 

4. Ventilatie met warmteterugwinning

Gezonde lucht zorgt voor een beter woonklimaat. Een goed ventilatiesysteem is dan ook een must voor elke bouwer en verbouwer. Thermad lanceert daarom Multi Air Supply: een uniek ventilatieconcept dat geschikt is voor nieuwbouw en renovatie. Dankzij het systeem kan je in elke woning ventilatie met warmteterugwinning integreren en ga je zonder veel breekwerk van ventilatiesysteem C naar ventilatiesysteem D.

Door gebruik van de slimme Indoor Mixfan met actieve CO2-sturing wordt gezorgd voor een optimale luchtkwaliteit in elke ruimte. Zo blijft de luchtkwaliteit in het hele huis continu gegarandeerd en wordt er niet meer geventileerd dan nodig is, wat energiezuiniger is.

Meer info: www.thermad-brink.be

5. Energiezuinig verwarmen met je houtkachel

Houtkachels en -haarden die aangesloten worden op de centrale verwarming: dat is de expertise van DDG. De Leuvense producent lanceerde een gloednieuw gamma geschikt voor elk project. Zo is er de Pio Hydro, die met zijn vermogen tot 15 kW erg geschikt is voor passief en lage-energiewoningen. De compacte Eco PLanus Hydro, die past in elk interieur en met zijn vermogen tot 23 kW lage-energiewoningen en goed geïsoleerde woningen kan verwarmen.  En de efficiënte F40 Hydro, die met zijn vermogen tot 30 kW hoge vermogens en dus ook grotere ruimtes aankan.

Al deze houtkachels en -inbouwhaarden zijn uitgerust met de door DDG ontwikkelde Hydroline-technologie. Dankzij deze techniek behalen DDG-kachels de A+ norm en voldoen ze aan Ecodesign 2022. Dat is de Europese richtlijn die strenge uitstootnormen voorschrijft voor kachels en haarden met hout als brandstof. Helemaal futureproof dus!

Meer info: www.ddg.be

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Met deze ventilatie-unit bespaar je plaats én energie
Met deze ventilatie-unit bespaar je plaats én energie

Onder het motto "Less is more" introduceert ventilatiefabrikant Zehnder de ComfoAir Flex, een compacte balansventilatie-unit die aan het plafond kan worden ...

Lees meer
OUTSTEEL, voor de bekleding van uw warmtepomp en airconditioning!
OUTSTEEL, voor de bekleding van uw warmtepomp en airconditioning!

Cheminées Poujoulat, dat veel belang hecht aan esthetiek en maatwerk, produceert nu een nieuw product: een bekleding voor warmtepompen en...

Lees meer
Bewuster omgaan met je energieverbruik zonder renovatiewerken? Dat kan met een hybride warmtepomp
Bewuster omgaan met je energieverbruik zonder renovatiewerken? Dat kan met een hybride warmtepomp

Ligt jouw gasverbruik hoog en ben je op zoek naar een manier om je energieverbruik te beperken, zonder meteen ingrijpende renovatiewerken uit te voeren?...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken