Van badkamer tot spa: dit zijn je opties

We zien er inmiddels wel het belang van in: in eigen huis op zoek gaan naar mogelijkheden om even afstand te nemen en tot rust te komen. Voor wie op zoek is naar rust, herbergt vooral de badkamer nog heel wat potentieel. Met deze opties – van small naar extra large – laat je rust en ontspanning heersen thuis.

Small

1. Regendouche

Laat de klassieke (spaar)douchekop voor wat het is en kies bijvoorbeeld voor een exemplaar met een groter oppervlak en eventueel verschillende straaltypes. Zo geniet je ’s morgens van een krachtige, stimulerende straal om de laatste restjes slaap weg te spoelen en ontspan je aan het einde van een lange dag onder een zachte, met lucht verrijkte doucheregen of een wervelende massagestraal. Ook een opbouwregendouchesysteem is een laagdrempelige oplossing, die veelal zonder extra breekwerk of aanpassingen toegevoegd kan worden.

2. Ligbad

In veel woningen wordt het ligbad vandaag achterwege gelaten, maar beschik je over voldoende ruimte, dan creëer je met de plaatsing van een bad wel meteen de uitgelezen plek voor ontspanning. De enige voorwaarde is een comfortabele ligpositie en dus een ergonomische vormgeving, waarbij uiteraard ook kranen en overlopen niet in de weg mogen zitten.

Tip: Het juiste bad kiezen, doe je zo.

Medium

1. Luxe douchecabine

Een aangepaste douchecabine (met vaste afmetingen van 90 x 90 of 120 x 90 centimeter) is een betaalbare manier om een massage- of lichte stoomfunctie aan de douche toe te voegen. Er zijn talrijke cabines met geïntegreerde rug- en/of zijsproeiers in diverse standaardconfiguraties en zelfs opties voorzien van een kleine stoomgenerator of geïntegreerde verlichting.

2. Duobad

Door te kiezen voor een iets groter ligbad of een zogeheten duobad kan je met twee tegelijk genieten. Al is groter niet altijd beter. In een te groot of te breed bad zal water niet alleen sneller afkoelen, maar heb je ook niet altijd het nodige houvast. Hou er verder rekening mee dat een groter bad per definitie een groter watervolume behoeft. Dat betekent meer verbruik, maar bijvoorbeeld ook een zwaardere belasting van de onderliggende vloer.

Large

1. Inloopdouche op maat

De extra ruimte en het ontbreken van de opstap van een omvangrijke inloopdouche dragen meteen bij aan een meer uitgesproken gevoel van welzijn. Het is daarenboven ook mogelijk om te kiezen voor inbouwsystemen, waarbij de (regen)douche in het plafond of de wand gemonteerd wordt. Diameters van 20 à 30 centimeter zijn standaard in dit gamma en kunnen oplopen tot makkelijk 60 centimeter of meer voor een volledig omvattende douche-ervaring.

Indien gewenst kan je meteen zelfs extra sproeikoppen in de zijwanden van de douche laten monteren. Er is de keuze tussen verschillende straalsoorten en vaste of verstelbare sproeikoppen, zodat je de massagefunctie van de douche – in tegenstelling tot bij de cabines – volledig op maat kan configureren.

Tip: Lees hier hoeveel een inloopdouche kost.

2. Massagebad

Net als in de douche, zorgen extra sproeiers in bad voor een massage-effect. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen lucht- en watersproeiers: de eerste hebben een eerder zacht en rustgevend effect dat de bloedsomloop stimuleert; de tweede zorgen voor een krachtige massage van de spieren. Massagebaden zijn beschikbaar in talrijke modellen en configuraties en kunnen, afhankelijk van wensen en budget, zelfs op maat samengesteld worden.

3. Verlichting en muziek

Met behulp van een aangepaste verlichting en muziek geef je een extra dimensie aan de douche- of badervaring. Regendouches uit het hogere segment beschikken daarom vaak over geïntegreerde verlichting – eventueel in verschillende kleuren – en zelfs speakers. Wat betreft ligbaden wordt vooral gewerkt met geïntegreerde verlichting, maar er zijn zelfs fabrikanten die zo ver gaan dat muziek onder water afgespeeld wordt.

Extra Large

1. Hamam

In stoomcabines bestaat er een grote variatie, gaande van een eerder bescheiden douchecabine met geïntegreerde stoomgenerator tot de grotere en meer luxueuze hamams. In tegenstelling tot de douchecabines zijn die laatste uitgerust met veel krachtigere stoomgeneratoren (waardoor ze ook wel een zwaardere elektrische aansluiting vereisen). Vaak zijn ze voorzien van een of meerdere zit- of ligplaatsen.

Essentieel voor een hamam is dat de ruimte goed afgesloten is, zodat stoom niet kan ontsnappen. Daarom gaat het ook in het luxueuze segment vaak om cabines, al bestaan er ook mogelijkheden om deze op een architecturale manier in een ruimte te integreren.

2. Sauna en infrarood

Ook wat betreft sauna- en infraroodcabines is het aanbod uitgebreid, met diverse mogelijkheden qua afmetingen, inrichting en afwerking. Je plaatst ze zowel binnen als buiten. In een sauna lopen de temperaturen op tot wel 90 °C. Waar vroeger een houtgestookte kachel met stenen erbovenop voor de warmte zorgde, zijn de sauna’s tegenwoordig uitgerust met een elektrische saunakachel, waardoor de temperatuur ook beter te regelen is.

Voor wie het allemaal iets minder warm mag, kan opteren voor een infraroodcabine, met temperaturen van zo’n 40 tot 60 °C. De infraroodstralen werken rechtstreeks in op het lichaam, wat een positief effect heeft op stramme spieren en gewrichten. Sommige cabines kunnen aangesloten worden op een klassiek stopcontact, maar cabines voor meerdere personen vergen vaak een zwaardere aansluiting of vermogen.

3. Ligdouche

Een unicum in doucheland, tot slot, is de ligdouche. Deze is voorzien van een ligbank met daarboven een langwerpige rij sproeiers. Minder geschikt voor de dagelijkse douche, maar een prestigieuze toevoeging voor wie wil uitpakken met het neusje van de zalm.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Richt je badkamer sereen én praktisch in met een Vasco designradiator
  Richt je badkamer sereen én praktisch in met een Vasco designradiator

  De badkamer is een plek om tot rust te komen en je zorgen van de dag te vergeten. Een sereen interieur is daarbij cruciaal, net zoals een praktische...

  Lees meer
 • Puro, keramische tabletten met marmerlook
  Puro, keramische tabletten met marmerlook

  Met Puro ontwikkelde sanitairspecialist Desco een slim concept: tijdloze badkamermeubelen waarbij je eindeloos kan combineren. De greeploze collectie met...

  Lees meer
 • Je badkamervloer en -wanden zelf afwerken? Zo pak je het aan
  Je badkamervloer en -wanden zelf afwerken? Zo pak je het aan

  Je ruwbouw is klaar? Dan is het nu tijd voor de afwerkingsfase! Maar hoe begin je daar het beste aan en waarop moet je letten om je badkamer af te werken...

  Lees meer
 • Gebruik jij nog toiletpapier? Straks niet meer!
  Gebruik jij nog toiletpapier? Straks niet meer!

  Stel je eens de volgende situatie voor: na een afmattende sportsessie zwier je die sportkledij uit en droog of reinig je jouw lichaam met wat papier of een ...

  Lees meer