Energiecheque voor wie zijn woning verwarmt met een pelletkachel

Door de hoge energieprijzen van het voorbije jaar was er een sterke stijging in de verkoop van houtpellets. De grotere vraag zorgde ervoor dat ook de prijs voor pellets aanzienlijk is gestegen. Toch blijft de pelletkachel een aantrekkelijk alternatief. Wie zijn huis verwarmt met pellets, kan vanaf 1 februari bovendien een energiecheque van 250 euro aanvragen.

Energiecheque

Met de energiecheque wil de federale overheid tegemoet komen aan de hogere kostprijs voor wie zijn huis verwarmt met een kachel op houtpellets, net zoals ze dat deed voor wie verwarmt met stookolie. Vanaf 1 februari kun je je pelletcheque aanvragen bij de Federale Overheidsdienst Economie – digitaal of op papier.

Het gaat om een eenmalige, forfaitaire premie die geldt voor de aankoop van een bulkvolume van ten minste 500 kilogram houtpellets in de periode van 1 juni 2022 tot 31 maart 2023. Dat betekent dus dat je je betalingsbewijs en de factuur van je bestelling nodig hebt. Je hebt tot april 2023 de tijd om je premie aan te vragen.

Je kan de energiepremie voor pellets evenwel niet combineren met een eventuele premie voor stookolie of propaangas. Ze is ook niet combineerbaar met het basispakket voor gas, wel met het basispakket voor elektriciteit, als je aan de voorwaarden voldoet tenminste.

Hogere prijzen

In 2022 is de prijs van houtpellets aanzienlijk gestegen. Op het moment van de piek in september bedroeg de prijs voor een zak van 15 kilogram tussen 8 en 10 euro. Ter vergelijking: in januari 2022 betaalde je nog 50 procent minder voor pellets in bulk, waarvoor je nu dus een premie krijgt, en 70 procent minder voor pellets in zakken van 15 kilogram. Het was hoogst uitzonderlijk dat de prijzen na de winter van 2021-2022 zijn blijven stijgen.

“Al zijn pellets duurder geworden, ze blijven economisch interessanter dan bijvoorbeeld gas, elektriciteit en stookolie”, zegt Pierre Martin, secretaris-generaal van FEBHEL, de Belgische Interprofessionele Federatie van Houtenergie. Ook vandaag, met de zakkende prijzen voor gas en elektriciteit, blijft de vraag naar houtpellets groot en ligt de prijs rond de 9 euro voor een zak van 15 kilo.

Certificering

Wie zijn huis verwarmt met een pelletkachel, zag zijn factuur vorig jaar dus oplopen. Een palletkachel verbruikt zo’n 1,5 tot 2 ton houtpellets per jaar. Als de kachel dienstdoet als centrale verwarming in je huis, loopt dat jaarlijkse verbruik zelfs op tot 3,5 à 5 ton pellets. Koop je in bulk aan, dan betaal je 5 tot 10 procent minder. “Let echter op voor fraudeurs en oplichters die zich online uitgeven voor pelletverkopers”, waarschuwt Pierre Martin. “Soms geven ze zich uit voor iemand anders en maken ze gebruik van de naam van erkende verkopers en producenten.”

De energiepremie voor pellets ter waarde van 250 euro maakt verwarmen met pellets aantrekkelijker. Kies je voor pellets, let er dan wel op dat ze gecertificeerd zijn. Die pellets dragen het Europese kwaliteitscertificaat ENplus of het Duits-Frans-Belgische kwaliteitscertificaat DINplus. Zo weet je zeker dat het om natuurlijk houtafval gaat, zonder chemische behandeling. Ook de erkende Belgische producenten zijn gecertificeerd.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Ontdek alle nieuwigheden van Vasco op Batibouw 2020
  Ontdek alle nieuwigheden van Vasco op Batibouw 2020

  Ook dit jaar is Vasco weer aanwezig op Batibouw (Paleis 7 - Stand 310). Op onze stand kun je heel wat nieuwigheden ontdekken die bijdragen aan een gezond...

  Lees meer
 • Wat is de beste manier om water te verwarmen?
  Wat is de beste manier om water te verwarmen?

  Warm water uit de kraan is voor ons een vanzelfsprekendheid. Een lekker warm bad, een zalige regendouche of je handen wassen, … We gebruiken elke dag...

  Lees meer
 • Vervang je ketel door een Hybride warmtepomp
  Vervang je ketel door een Hybride warmtepomp

  Een hybride warmtepomp combineert een warmtepomp en een condenserende gasketel om het energierendement onafhankelijk van de buitentemperatuur nog beter te...

  Lees meer
 • Ontdek de duurzame en meest voordelige oplossingen van FACQ
  Ontdek de duurzame en meest voordelige oplossingen van FACQ

  De menselijke impact op het klimaat staat momenteel centraal in het maatschappelijk en politiek debat in België. Stap jij ook mee met de klimaatmarsen? Of...

  Lees meer