Het kan een hele opgave zijn om uit te zoeken op welke premies je nu precies recht hebt. En daarbij verandert de regering vaak de regelgeving rond subsidies. Wij zetten alvast vier veranderingen op een rij die dit jaar van kracht zullen zijn. Daar kunnen er in de loop van 2023 nog bijkomen.
1. Premie thuisbatterij stopt
Eind maart wordt de premie voor een thuisbatterij versneld stopgezet. Thuisbatterijen met een keuringsattest na 31 maart 2023 komen niet meer in aanmerking voor de premie. Wie zijn installatie laat keuren voor die datum, heeft nog recht op een subsidie van maximaal 850 euro. Met het geld dat hiermee vrijkomt, verhoogt de regering de premie voor een warmtepompboiler.
Let op!
Er zijn geen uitzonderingen voor thuisbatterijen die niet meer tijdig geplaatst en gekeurd kunnen worden.
2. Verlaagde btw gas en elektriciteit permanent
In het voorjaar van 2022 verlaagde de federale regering de btw op gas en elektriciteit om de energiefactuur wat te drukken. De btw ging toen van 21% naar 6%. Die beslissing zou gelden tot maart 2023, maar de topministers hebben vorig jaar in oktober een permanente btw-verlaging goedgekeurd. Dat lijkt op het eerste zicht positief, echter worden er vanaf 1 april ook accijnzen geheven op energie. Door deze regeling speelt de regering in op de prijsschommelingen. Als de energieprijzen stijgen, dan dalen de accijnzen automatisch en andersom.
3. Verlaagde btw zonnepanelen, zonneboiler en warmtepomp stopt
In 2022 werd beslist om de 21% btw op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen te verlagen naar 6%. Zo hoopte de regering mensen te stimuleren om te investeren in duurzame energie. Maar op 31 december 2023 stopt de verlaagde btw en zal de btw op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen weer 21% bedragen.
Tip!
Een warmtepomp is niet voor iedereen de meest geschikte keuze. Misschien is een warmtepompboiler, het duurzame, energiezuinige en rendabele alternatief voor een elektrische boiler, iets voor jou?
4. Sloop en heropbouw aan 6% btw
De sloop en heropbouw van een woning wordt niet beschouwd als een renovatie. Toch kan je in bepaalde gevallen genieten van een lager btw-tarief van 6%. In een aantal Vlaamse steden geldt een verlaagd tarief op voorwaarde dat de woning die je sloopt en/of heropbouwt hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt. Tot 31 december 2023 is dat verlaagde btw-tarief van 6% uitgebreid tot heel België. Maar er ligt een plan op tafel om het verlaagde btw-tarief permanent te maken aan 9%. Er zijn natuurlijk wel criteria waaraan de woning moet voldoen. De 6% btw is van toepassing op woningen die gedurende vijf jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn en die een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 m2 hebben.