Gespot: de musthaves van maart

Elke maand lanceren bouw-, exterieur- en interieurmerken nieuwe producten voor je huis en tuin. Onze woonexpert houdt de vinger aan de pols en maakt telkens een mooie selectie. De musthaves van deze maand: een circulaire platdakbedekking, een stille en energiezuinige ventilatie, een waterrecyclerende douche, een ecologische waterverzachter en een multifunctionele dampkap.

Musthave 1: een circulaire platdakfolie

Leadax Roov is een nieuwe, revolutionaire uitvinding van Wienerberger. Daarmee brengt de baksteen- en dakpanspecialist voor het eerst een product uit voor platte daken: dakbekleding die bestaat uit gerecycleerde PVB-folie. Dat is de folie die gebruikt wordt in autoruiten. Jaarlijks is er maar liefst 1,5 miljard kilo aan glasafval in Europa. Wienerberger draagt dus bij aan het verwerken van die afvalberg. Het materiaal is volledig circulair. Na de levensduur is de folie 100% verwerkbaar tot een nieuwe platdakbedekking met garantie op dezelfde kwaliteit als voorheen.

Leadax Roov is niet alleen duurzaam maar ook eenvoudig en snel te plaatsen. De rollen folie - met een breedte van 1 meter - zijn licht van gewicht en makkelijk hanteerbaar. De folie kan ook veilig, zonder toepassing van open vuur of hitte, geplaatst worden. Met een bindmiddel op basis van alcohol, plaats je de stroken folie vlot op mekaar. Voor randen en  en hoeken zijn er specifieke hulpstukken beschikbaar. De witte kleur van de dakfolie reflecteert de warmte en zorgt voor een hoger rendement van je zonnepanelen. Je hoeft ook niet te vrezen voor verkleuring door regenwater. En het regenwater dat van het dak afspoelt is helder en kan dus meteen dienen in je huishouden.

Facts&figures

 • Duurzaam en circulairMakkelijk te plaatsen
 • 1 product voor alle toepassingen
 • Geen regenwaterverkleuring
 • Meer info: www.wienerberger.be

Musthave 2: stille en energiezuinige ventilatie

Wil jij het liefst vocht en schimmels in huis voorkomen? Dan is de Renson Flux+Flat misschien wel iets voor jou. Deze fluisterstille ventilatie-unit zorgt voor een optimale binnenluchtkwaliteit. Er zit een warmtewisselaar in die voor maar liefst 91% warmteterugwinning zorgt. Mede door het lage vermogen geniet je van een gezonde binnenlucht zonder een verschil te merken op je energiefactuur. Anders dan andere ventilatoren werkt de Renson Flux+Flat naast vocht- en VOC-sensoren ook aan de hand van een CO2-sensor. 

Het ventilatiesysteem is erg gebruiksvriendelijk. Je kan de ventilator verbinden met het internet zodat je gebruik kan maken van de Renson Ventilation-app. Zo heb je altijd en overal zicht op de binnenluchtkwaliteit van je woning. Via de Breeze-functie in de app kan je regelen dat er koele nachtlucht binnenkomt op warme dagen. Je kan ook een tijdelijke boost geven aan het ventilatieniveau, bijvoorbeeld tijdens een feestje. Nog handig: je krijgt een melding via de app als de filters aan reiniging of vervanging toe zijn.

Facts&figures

 • Fluisterstil en energiezuining
 • 91% warmteterugwinning
 • Optimale binnenluchtkwaliteit
 • Handig te bedienen via een app
 • Meer info: www.renson.be

Musthave 3: een douche die water recycleert

De Everstream douche van Grohe verbruikt zo weinig mogelijk vers water en bespaart een kwart van de normale hoeveelheid water bij een douchebeurt. Daarnaast is de Everstream ook energiezuinig. Je bespaart maar liefst een derde van de gebruikelijke hoeveelheid energie voor het opwarmen van je warm water. Een gezin van vier personen bespaart zo tot 65% per jaar. 

Hoe werkt het? Je kan de werking van de Everstream opdelen in drie fases. Eerst begin je je douchebeurt zoals je gewend bent: met vers water. Zodra je gebruik maakt van zeep en/of shampoo kan je ervoor kiezen om de modus van de douche te veranderen. Het water in de afvoer wordt dan opgevangen en in een circuit gepompt. Dit gebeurt op de gewenste temperatuur en het water wordt hygiënisch behandeld zodat het weer klaar is om terug uit de douche te komen. Klaar met douchen? Na gebruik volgt een reiniging zodat de douche gebruiksklaar is voor de volgende wasbeurt.

 • Waterrecyclerende douche Grohe
  © Grohe

Facts&figures

 • Bespaart tot een derde energie per douchebeurt
 • Circulair watergebruik
 • Beschikbaar vanaf het voorjaar 2024
 • Meer info: www.grohe.be

Musthave 4: ecologische waterverzachter

Het komt vaak voor in Belgische huishoudens: ‘hard water’. Althans, dat lijkt zo door de rijkheid aan kalk in het water. Die kalk is niet al te best voor huishoudelijke apparaten waarin kalk zich ophoopt. Dat kan voor heel wat problemen zorgen. Gelukkig biedt SoluCalc een oplossing. Na 10 jaar onderzoek is er een uniek waterverzachtingssysteem uit de bus gekomen. SoluCalc werkt zoutloos, zonder onderhoud en zonder regeneratie. 

Het concept van SoluCalc heeft veel voordelen. Zo blijft het water drinkbaar en behoudt het zijn natuurlijke smaak. Daarnaast biedt e waterontharder een langdurige bescherming voor installaties en apparaten zoals wasmachines, vaatwassers, koffiezetapparaten, enz. De SoluCalc kan zich ecologisch verantwoord noemen. Het toestel respecteert het milieu dankzij een natuurlijk proces. 

Fact&figures

 • Vermijdt kalk in water
 • Langdurige bescherming van je huishoudelijke apparaten
 • Natuurlijk proces
 • Meer info: www.solucalc.com

Musthave 5: een multifunctionele dampkap 

Geef je keuken een upgrade met het Mythos T-Shelf-model! De inspiratie voor deze multifunctionele dampkap van Franke komt van professionele restaurantkeukens en zorgt voor een echte eyecatcher in je woning. Het 360 graden-ontwerp zorgt voor een mooi zicht langs iedere kant en het maakt de dampkap vanuit iedere hoek bereikbaar. Dankzij de fluisterstille en geurvrije Sound Pro-ventilator kun je in alle rust genieten van een kooksessie.

Met de matzwarte afwerking geeft het geheel een designtoets aan je kookeiland. Een zwart kookmeubel kan hard overkomen maar de glazen leggers zorgen voor een zachte afwerking. De geïntegreerde schappen zijn een knipoog naar de organisatie van een restaurantkeuken. Die schappen kan je naar eigen smaak invullen. Bijvoorbeeld door er je mooiste wijnglazen, kookboeken of kruiden in uit te stallen. Dankzij de ingebouwde ledlichtbalken met dimfunctie creëer je op ieder moment van de dag de juiste sfeer.

Facts&figures

 • Fluisterstil en geurvrij
 • 360 graden-ontwerp
 • Ingebouwd ledlicht
 • Meer info: www.franke.com

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Met deze ventilatie-unit bespaar je plaats én energie
Met deze ventilatie-unit bespaar je plaats én energie

Onder het motto "Less is more" introduceert ventilatiefabrikant Zehnder de ComfoAir Flex, een compacte balansventilatie-unit die aan het plafond kan worden ...

Lees meer
Wil je energiezuinig bouwen? Dan moet je vooral luchtdicht bouwen
Wil je energiezuinig bouwen? Dan moet je vooral luchtdicht bouwen

Wie tegenwoordig een huis bouwt of verbouwt, moet voldoen aan een paar criteria. Denk aan het E-peil met strenge isolatie-, ventilatie- en energienormen....

Lees meer
Dé 4 afwerkingslagen voor je dakpan
Dé 4 afwerkingslagen voor je dakpan

Is je dak aan vernieuwing toe? Ben je bovendien op zoek naar een duurzame en esthetische oplossing? Dan hebben we goed nieuws! Dankzij de vier BMI Monier...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken