Ik heb mijn energiepremie nog niet ontvangen: wat nu?

Door de energiecrisis heeft de overheid vorig jaar besloten basispakketten energie uit te delen. Na het eerste basispakket in het najaar van 2022, volgde er een tweede voor de maanden januari, februari en maart van dit jaar. Maar de kans bestaat dat je die energiepremie nog niet ontvangen hebt. Wat moet je dan doen?

Wat is de energiepremie?

Voor de maanden januari, februari en maart 2023 voorziet de overheid een tweede basispakket energie. Het pakket voor elektriciteit bedraagt 61 euro per maand. Voor de drie maanden samen komt dat neer op 183 euro. Voor aardgas voorziet de overheid een premie van 135 euro per maand, je ontvangt dus in totaal 405 euro. Let wel op, niet iedereen heeft recht op de energiepremie. 

Heb jij recht op de energiepremie?

In een aantal gevallen heb je geen recht op de energiepremieBijvoorbeeld als je een hoog inkomen hebt. De overheid zal het basispakket wel toekennen, maar verrekent de tegemoetkoming nadien op de belastingbrief. Je hebt ook geen recht op de premie als je een sociaal tarief ontvangt of als het om een tweede verblijf gaat. 

Wanneer heb je er dan wel recht op? Als je voldoet aan de criteria hierboven én als je energiecontract variabel was op 31 december 2022. Of wanneer je een contract met vaste prijs afsloot of hernieuwde na 30 september 2021. Geen paniek als je ondertussen van energieleverancier bent veranderd. Je zal het basispakket nog steeds toegekend krijgen van je vorige energieleverancier.

Hoe energiepremie ontvangen?

Je ontvangt het tweede basispakket via je voorschot- of afrekeningsfactuur voor 1 april 2023. Als het bedrag op je factuur lager is dan de premie, moet je betalen voor de deadline van 18 april 2023. Hou je energiefactuur dus goed in de gaten. Is je premie voor 1 april nog niet verrekend? Dan kan je vanaf 23 april 2023 een aanvraag indienen via de website van FOD Economie. 

Eerste energiepremie nog niet ontvangen?

Het eerste basispakket van de maanden november en december zou je al gekregen moeten hebben. Toen kreeg je 122 euro voor elektriciteit en 270 euro voor aardgas. Heb je die premie nog niet gehad terwijl je daar wel recht op hebt? Dan kan je nog tot 30 april 2023 een aanvraag indienen bij FOD Economie via de website of via een papieren aanvraagformulier.

Volgt er nog een derde basispakket?
Nu de energieprijzen dalen, is de kans klein dat er nog een derde energiepremie bijkomt.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas

Wil jij je steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? En er zelf financieel ook baat bij hebben? Investeer dan in een hybride verwarmingsinstallatie: de ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken