Betaalbaar zwemmen? “Een kleiner zwembad is goedkoper om te plaatsen en te onderhouden”

Met de zomervakantie voor de boeg is een zwembad in de tuin een aanlokkelijk idee. Wie een zwembad wil laten plaatsen, moet daarvoor wel een stevige som opzij zetten. Zijn er goedkope alternatieven voor het klassieke zwembad? Kan het kleiner? En hoe beperk je de onderhouds- en verwarmingskosten van een zwembad tot een minimum? We vroegen het aan Glenn Bloemen van Starline.

Een kleiner zwembad is op alle vlakken goedkoper

Zwembaden komen met heel uiteenlopende prijskaartjes. En dat betekent dus dat je bij het plaatsen van een zwembad ook flink kan besparen door bepaalde keuzes te maken. “Je kan een zwembad zo duur en zo goedkoop mogelijk maken als je zelf wil”, vertelt Bloemen. “Maar je mag jezelf ook geen illusies maken. Een goed geïsoleerd monoblock zwembad dat lang meegaat en onderhoudsvriendelijk is, heb je niet voor tienduizend euro.”

Toch zijn er manieren om de kosten lager te houden. “Kleinere modellen zijn natuurlijk goedkoper”, vertelt Bloemen. “Dat verschil is best groot. Een zwembad van pakweg drie op zes meter kost veertig procent minder dan een zwembad van vier op acht. Ons kleinste zwembadmodel, de Urban Active, is het goedkoopste in ons assortiment.” En niet alleen de aankoopprijs ligt lager. “Er komen bij het plaatsen van een kleiner zwembad ook minder graaf- en grondwerken kijken en de verwarming en het onderhoud zullen je eveneens minder kosten.”

Al mag je de prijs van grondwerken ook voor kleine zwembaden niet onderschatten. “Wil je dat het zwembad meer dan twintig jaar goed in je tuin ligt, dan zijn grondwerken en bouwkundige werken een absolute must”, adviseert Bloemen. “Een betonplaat onder het zwembad en een laag chape rondom de badranden zijn nodig om het zwembad stevig in de grond te zetten en extra te isoleren. Dat is een onvermijdelijke kost en je laat die werken best uitvoeren door een specialist.”

Goedkopere warmte- en onderhoudstechnieken drukken de prijs

Een zwembad is meer dan een kuip in de grond. Het water moet getest, onderhouden, opgewarmd en beschermd worden. Er zijn filterpompen, warmtepompen en afdekkingen van verschillende merken en voor elk budget op de markt. De uiteindelijke prijs van het zwembad hangt dus ook sterk af van de technische installatie.

“Je kan besparen op de prijs van een zwembad door goedkopere filter - en warmtepompen te kiezen, al werken wij altijd met apparatuur van de beste kwaliteit”, legt Bloemen uit. “Toch vallen er keuzes te maken op vlak van comfort. Een volautomatisch terugspoelsysteem kost flink wat meer dan een manuele variant, maar zo’n terugspoelsysteem is hoe dan ook wel essentieel voor de waterkwaliteit. We bieden ook enkel een automatisch systeem aan voor de sturing van chloor en pH, dat voorkomt veel problemen en neemt zorgen weg. Bezuinigen op techniek raden we sterk af.” Ook wat afdekkingen betreft heb je veel keuze. “Een afdekking die het water niet alleen beschermt, maar ook opwarmt, zal meer kosten dan een basisvariant.”

“Natuurlijk kan je ook bepaalde accessoires achterwege laten. Een zwemmachine, een ingebouwde stofzuigeraansluiting, jets en verlichting zullen de uiteindelijke prijs de hoogte injagen”, voegt Bloemen er nog aan toe. “Je kan daar zoveel in investeren als je zelf wil.”

Tips om het onderhoud van je zwembad budgetvriendelijk te houden

Eenmaal het zwembad geïnstalleerd is, moet je het nog vele jaren onderhouden en opwarmen. Houd dus rekening met een hogere energiefactuur eenmaal er een zwembad in de tuin ligt. Al zijn er manieren om het verschil op de energiefactuur zo klein mogelijk te houden. “Zwembadwater moet je in ons land opwarmen en warmtepompen werken op elektriciteit. Wie zonnepanelen heeft, kan het energieverbruik dus zo goed als volledig opvangen”, sluit Bloemen af. “Het is ook erg belangrijk om te kiezen voor een goed geïsoleerd zwembad. Een goed afdeksysteem is een investering die je op termijn terugverdient.”

Zelf zwembad bouwen?

Wil je een zwembad in je tuin met een beperkt budget en ben je bereid om zelf de handen uit de mouwen te steken? Dan kan het doe-het-zelfzwembad van Nicole Prins je op ideeën brengen. Nicole bouwde helemaal zelf een plunge pool, een klein zwembad voor een stadstuin. Van graafwerken en leidingen leggen tot een verwarmings- en filterpomp installeren en verlichting voorzien, Nicole nam alle klusjes voor haar eigen rekening. Zo bouwde ze een zwembad voor minder dan 4.500 euro. Benieuwd naar hoe ze dat voor elkaar kreeg? Nicole legde het hele bouwproces vast in een blog en in YouTubevideo’s.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Zwembad in zwemvijverstijl - ontdek de vele voordelen!
Zwembad in zwemvijverstijl - ontdek de vele voordelen!

Bent u op zoek naar de natuurlijke uitstraling van een zwemvijver, maar met de voordelen van een zwembad? Dan heeft Starline dé oplossing voor u!

Lees meer
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Een warmtepomp is niet enkel milieu- maar ook budgetvriendelijk. Zeker wanneer je ze zelf installeert. Wil jij je woning of sanitair water ook verwarmen...

Lees meer
Het zwemseizoen is van start! Maak je zwembad zomerklaar in 7 stappen
Het zwemseizoen is van start! Maak je zwembad zomerklaar in 7 stappen

Met de lente in aantocht is het weer tijd om je zwembad op te starten. Als je een eigen zwembad hebt, weet je dat veilig en schoon zwembadwater een must is ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken