Gespot: de musthaves van mei

Elke maand lanceren bouw-, exterieur- en interieurmerken nieuwe producten voor je huis en tuin. Onze woonexpert houdt de vinger aan de pols en maakt telkens een mooie selectie. De musthaves van deze maand: een blik in het Van Marcke Lab, een egalisatierooster voor doe-het-zelvers, een nieuw model lijmstenen voor de binnenmuur, een slimme aircobediening en een verkoelende warmtepompradiator.

Musthave 1: Een blik in het Van Marcke experience Lab

Van Marcke heeft in Antwerpen de deuren van zijn digital concept en experience store ‘Van Marcke Lab’ geopend. Hier kan je digitaal je droombadkamer samenstellen met de hulp van een aantal experts. "We besloten een uniek en innovatief project op poten te zetten dat de online aankoop van een technisch complex product zoals een badkamer veel comfortabeler maakt”, legt Aldric d’Oultremont, trekker van het concept en vertegenwoordiger van de vierde generatie van het Belgische bedrijf, uit.

Eerst kan je op interactieve touchscreens productcombinaties maken die jij graag in je badkamer zou zien. Vervolgens zie je via een DeepScreen-technologie op grote led-schermen jouw productcombinaties in een ultrarealistische weergave. Als je jouw ideale badkamer hebt samengesteld, helpen interieuradviseurs je verder om jouw droombadkamer in 3D weer te geven alsof hij bij jou in huis geïnstalleerd is. Zo maak je de perfecte keuze!

Facts&figures

 • Gelegen in hartje Antwerpen
 • Geen afspraak nodig
 • Krijg meteen een totaalofferte
 • Meer info: www.vanmarcke.com

Musthave 2: Handig egalisatierooster voor doe-het-zelvers

Egaliseren, het moet goed en precies gebeuren… een werkje dat je best aan een expert toevertrouwt, denk je dan. Met het nieuwe egalisatierooster van Staenis is het een ‘piece of cake’ en kan je egalisatiewerken zelf uitvoeren. Het is een handig hulpmiddel, makkelijk te gebruiken en bovendien een goedkopere oplossing. Hoe werkt het? Je plaatst het rooster, vult het op met het juiste materiaal en dan kan je beginnen met uitvlakken. Het rooster blijft zitten dus de kans op scheuren en barsten is zo goed als nihil. Dankzij de verschillende vlakken in het rooster blijft alles goed zitten en hoef je de vloer niet in één keer op te bouwen, wat anders wel moet.

“Het grote verschil is dat je de dekvloer nu ook kan uitvlakken tussen 1 en 5 centimeter”, verduidelijkt Tom Verstaen, mede-oprichter van Staenis en gewezen Belgisch kampioen Tegelzetten. “Zo’n dunne uitvlaklagen waren voordien echt specialistenwerk. Met ons nieuwe egalisatierooster maken we die ook toegankelijk voor mensen zonder ervaring in de bouwsector. Een tweede belangrijke troef is dat ons systeem het mogelijk maakt om gewone chape te gebruiken in plaats van de veel duurdere egaline. Zo wordt de dekvloer tot zes keer goedkoper dan de traditionele systemen.”

Facts&figures

 • Staenis is een Oost-Vlaamse start-up
 • Eenvoudig en goedkoop systeem
 • Gegarandeerd een strakke uitvlaklaag
 • Meer info: www.staenis.com

Musthave 3: Een verkoelende warmtepompradiator

Met de nieuwe warmtepompradiator Elia van Vasco is het mogelijk om te verwarmen én te koelen met je radiator. De warmtepompradiator staat voor energie-efficiëntie, comfort en duurzaamheid. Het toestel is in staat om snel warme of koude lucht te verspreiden om een ideaal binnenklimaat te garanderen. De radiator is uitgerust met een temperatuursensor en op basis daarvan zullen de ventilatoren sneller of net langzamer draaien.

Verder is Vasco Elia fluisterstil met een geluidsarme comfortwerking onder 30 dB. Bij aanvoertemperaturen tussen 35°C en 55°C geniet je al van verwarmingscomfort. Bij aanvoertemperaturen tot 17°C voelt je woning in een mum van tijd weer lekker fris aan. Vasco Elia is gemakkelijk te bedienen, zoals een conventionele radiator. Je schakelt de nieuwe koelfunctie eenvoudig in via de extra ‘K-stand’ op de thermostaatkop.

Facts&figures

 • Stekkerklaar geleverd: enkel nog monteren en aansluiten op stroomnetwerk
 • Fluisterstille werking
 • Volautomatische regeling
 • Meer info: www.vasco.eu

Musthave 4: Porotherm binnenmuur lijmstenen

Als antwoord op een aanhoudende vraag naar een 19 cm dikke lijmsteen voor de opbouw van een binnenmuur, brengt Wienerberger een grote broer van de PLS Newton op de markt. Deze nieuwe Porotherm binnenmuur lijmstenen hebben een hoge druksterkte en uitstekende muurdruksterkte. Wat zijn nu de extra voordelen van de steen? Ten eerste geeft het ontwerpers meer flexibiliteit in het toepassen van keramische bouwblokken voor hoge constructies. Dankzij de dikte van de lijmstenen, zijn ze in staat een grotere lijnlast op te nemen. Daarnaast helpt de dikkere steen om de slankheid te beperken bij het zetten van hoge muren. Een laatste voordeel is de hogere massa per m², wat soms wordt gevraagd in het kader van akoestiek.

De lijmsteen heeft een grote blokdruksterkte dankzij zijn speciale kleisamenstelling. Het perforatiepatroon leidt tot een beter contactoppervlak tussen de gestapelde stenen, ongeacht of de stenen perfect halfsteens staan of niet. Met een gewicht van +/- 13 kilo per steen staat de PLS Newton garant voor een comfortabele en makkelijke verwerking. De stenen zijn 300 mm lang, in tegenstelling tot de dunnere variant met een lengte van 500 mm.

Facts&figures

 • Grote broer voor PLS Newton 14 cm
 • Formaat: 300x188x249 mm
 • Gemakkelijk te verzagen
 • Meer info: wienerberger.be

Musthave 5: de Slimme Aircobediening

De Slimme Aircobediening van Netatmo is te gebruiken bij airconditioners en lucht-lucht warmtepompen die beschikken over een infraroodconnectiviteit en een afstandsbediening met een scherm waarop de instellingen te zien zijn. De Slimme Aircobediening kan op 10 meter afstand van de airco unit worden geïnstalleerd op een meubel of tegen een muur. Per airco-installatie in huis is een Slimme Aircobediening vereist. Via de Home+ Control app kan je zelf bepalen wanneer en hoeveel je wil verwarmen of koelen. Dat kan zelfs vanop afstand en niet enkel binnenshuis.

De Slimme Aircobediening is ook handig om je energieverbruik te beheren en controleren. Je beantwoordt vijf vragen en op basis van je antwoorden krijg je een gepersonaliseerd, wekelijks schema voor een optimaal energiebeheer. Op die manier voldoet alles aan je behoeften én zakt je energierekening. Je energieverbruik nóg beter beheren? Onmogelijk denk je? Met de ingebouwde functie ‘Eco-Assist’ kan het. Die schakelt de apparaten uit als je het huis verlaat en schakelt ze weer in als je thuiskomt.

Facts&figures

 • Inclusief temperatuur- en vochtigheidssensoren
 • Prijs: 119,99 euro
 • Enkele compatibele merken: LG, Mitsubishi, Samsung Haier, Toshiba,...
 • Ook met spraak bestuurbaar
 • Meer info: www.netatmo.com

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Van afbraak tot afwerking
Van afbraak tot afwerking

Hét grote voordeel van uw badkamer te laten renoveren door een ervaren badkamerrenovatiebedrijf? Zo’n specialist regelt echt álles, van de eerste...

Lees meer
Meister Design. allround: de ecologische recyclingvloer met Lifetime-garantie
Meister Design. allround: de ecologische recyclingvloer met Lifetime-garantie

Met designvloer MeisterDesign. allround DD 700 S heeft MEISTERWERKE nu nog een gezondheidsvriendelijke designvloer in het assortiment. Maar ook op het...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken