Tussen welke kookplaten kan je zoal kiezen? Wat zijn de voor- en nadelen van elke soort? En welke kies jij dan het best? We vroegen het aan Kris Hellebuyck, expert bij Miele.
1. Welke soorten kookplaat bestaan er?
“Vitrokeramische kookplaten warmen op door weerstanden onder het zwarte, hittebestendige glazen oppervlak. Bij inductie wekken spoelen een magnetisch veld op in de bodem van potten en pannen. Die warmen daardoor heel snel op. En dan heb je nog gasfornuizen, en uiteraard ook elektrische kookplaten met ronde metalen zones, maar die laatste zijn zo goed als uitgestorven.”
2. Welke type is het populairst, en waarom?
“Een minderheid van één op de tien kiest vandaag in België nog voor een nieuwe gaskookplaat. De verkoop ervan gaat de voorbije jaren gestaag achteruit. Aardgas is dan ook een fossiele brandstof, en kan schadelijk zijn voor de luchtkwaliteit en je gezondheid. Dat laatste bleek recent nog uit onderzoek van de Nederlandse organisatie TNO.”
“Daarnaast krimpt ook de verkoop van keramische kookplaten al jaren. Klanten kiezen er nog voor als ze oude kookpotten en -pannen hebben die niet compatibel zijn met inductie. Of als ze een ietwat goedkopere kookplaat zoeken. Een elektrische kookplaat vind je bij ons vanaf 719 euro, een inductieplaat vanaf 899 euro.”
Welke soort kookplaat kopen de Belgen dan het meest? "Wel, almaar vaker gaan ze voor inductie", aldus Kris Hellebuyck. Dat type is vandaag al goed voor 60% van de verkoop in België. “Op inductiekookplaten kook je het snelst, het meest comfortabel, en het zuinigst. Met de verschillende vermogensstanden verkrijg je snel en makkelijk de ideale temperatuur.”
Binnen inductie ziet Miele een hoge opwaartse trend naar 2-in-1-kookplaten met ingebouwde afzuiging. “De 2-in-1-verkoop steeg het voorbije jaar in België met ongeveer 25%. Doordat je hierbij geen dampkap boven je hoofd nodig hebt, zijn deze kookplaten ook interessant als je een kookeiland wilt.”
3. Hoe kook je het goedkoopst?
“Daarover durf ik momenteel geen exacte uitspraken in euro’s te doen. De gas- en elektriciteitsprijzen schommelden de voorbije jaren zo sterk … Nu, over het algemeen is inductie wel de zuinigste en meest toekomstgerichte keuze. Alleen al omdat je met elektrische energie kookt (al dan niet met zonne-energie), maar ook omdat er bij een inductiekookplaat veel minder energie verloren gaat tijdens de overdracht van de kookplaat naar je kookpotten en -pannen.”
Daarnaast kent Kris Hellebuyck enkele eenvoudige tips waarmee je het energieverbruik makkelijk vermindert. “Kan je je kookplaat connecteren met je dampkap? Doe dat dan zeker. Je dampkap schakelt dan op het juiste moment in, met het juiste vermogen en de optimale nalooptijd. Kook je op een vitrokeramische kookplaat? Maak dan zeker gebruik van de restwarmte die de kookplaat uitstraalt terwijl die al uitgeschakeld is. Schakel niet standaard de booster-functie in. En leg, wanneer het culinair past, een deksel op je potten of pannen.”
4. Welke kookplaat kies jij nu het best?
“Ga in ieder geval voor een aangepaste grootte volgens je kookgewoontes. Veel consumenten kiezen bijvoorbeeld een kleinere kookplaat als ze een combistoomoven in huis hebben. Het best kies je wel een model waarop je een braadslede kan zetten. En ga voor een kookplaat met wificonnectie die automatisch connecteert met de dampkap. Bij een kookplaat met wifi kun je bovendien vanop afstand ondersteuning krijgen wanneer er zich een probleem voordoet. Kookplaten met de TempControl-functie bieden via een app zelfs assistentie bij het koken.” Ze garanderen een constante temperatuur, waardoor gerechten niet meer aanbranden.

Nooit meer kou in huis: ontdek het comfort van een Daikin warmtepomp
Kies je voor een warmtepomp? Dan kies je voor comfort en gemoedsrust.