Wat kost een hangtoilet?

Hoeveel budget moet je inrekenen voor een wand-wc? Steve Souverijns van fabrikant Duravit zoomt in op de prijsbepalers. En verklapt welk onderdeel heel wat (ver)bouwers vergeten als ze aan het rekenen slaan...

Basismodel

"Bij ons begint het vanaf 210 euro. Exclusief btw. Daarvoor heb je ons basismodel met een toiletpot van 140 euro en onze goedkoopste zitting van 70 euro", begint Souverijns. "Voor ons duurste model betaal je 1.348 euro." Een kloof van meer dan 1.000 euro. Vanwaar dat grote prijsverschil?

Verschil in kwaliteit? Fout!

"In tegenstelling tot wat velen denken: niet in de kwaliteit. Ons standaardmodel voldoet evengoed aan alle normeringen en eisen. Er is geen verschil qua materiaal. Het mechanisme is bij ons goedkoopste model wel niet hetzelfde. Prijs-technisch kan dat ook niet anders. Het is van dezelfde fabrikant en doet precies hetzelfde, maar er zijn bijvoorbeeld wat minder inregelmogelijkheden."

Design is duurder

Wat zijn dan wél de prijsbepalers van een hangtoilet? Met voorsprong op nummer één: het design. "Soms is een bepaald ontwerp complex om te realiseren. Keramiek als materiaal heeft zijn beperkingen. Daardoor kost het in sommige gevallen veel research om tot het beoogde eindresultaat te komen. Of komt er meer handwerk bij kijken. Dat speelt allemaal mee in de eindprijs."

De extra's

Heeft ook invloed op de prijs: de extraatjes. Zittingen met een soft close bijvoorbeeldzijn iets duurder dan die zonder. Souverijns: "Een echte trend zijn de rimless hangtoiletten, modellen zonder spoelrand. Maar die zijn dus wel duurder. Kies je voor een afwerking met een antibacterieel glazuur (HygieneGlaze) of voor een coating die het oppervlak nog gladder maakt waardoor je het makkelijker kan schoonmaken (WonderGliss), dan kost een toilet ongeveer 20% meer."

Nog zo'n extraatje: onzichtbare bevestigingen. In tegenstelling tot een standaardmodel zie je dan geen moeren en bouten zitten. "Voor een van onze modellen betekent dat bijvoorbeeld een verschil tussen 316 en 230 euro."

Vaak vergeten: het frame...

Hebben we dan alles om over te gaan tot de eindafrekening? Toch niet. Want je hebt ook een ophangsysteem nodig om je wand-wc op te hangen. "En dat zien heel wat van onze klanten over het hoofd als ze hun budget bepalen!" Ook hier verschillende maten, uitvoeringen... en dus ook prijskaartjes. Maar laten we uitgaan van zo'n 182 euro.

... en de bedieningsplaat

Voor de volledigheid: vergeet de bedieningsplaat niet in te rekenen. Naargelang de afwerking ook hier serieuze prijsverschillen.

De eindafrekening?

Als de absolute basis volstaat: reken op zo'n 397 euro. Daarvoor heb je een basic toilet, ophangsysteem en het goedkoopste bedieningspaneel. De prijzen in dit artikel zijn brutoprijzen, exclusief btw. "Groothandels geven vaak kortingen en ook op internet betaal je al snel 40% minder", vertelt Souverijns.

Is alleen het mooiste goed genoeg? Dan zit je voor het toilet alleen makkelijk boven de 1.000 euro. En wist je dat er bedieningspanelen van 500 euro op de markt zijn? Dat is evenveel als de hele basic set bij elkaar.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media