livios logo

Juiste smeermiddel kiezen

 

Een regelmatige behandeling met smeermiddel is voor veel gereedschappen en mechanische systemen absoluut noodzakelijk. Om een lange levensduur en goede werking te garanderen, is het natuurlijk van tel dat je het juiste product gebruikt. En dat is gezien het enorme aanbod in de winkelrekken, niet altijd evident.

In deze klus presenteren we je de meest voorkomende smeermiddelen met de focus op praktisch gebruik door de klusser. Voor industriële toepassingen is deze thematiek vele malen complexer en het aanbod aan smeermiddelen gigantisch uitgebreid.

Vetten

Kogellagervet

8999 juiste smeermiddel kiezen


  

Specifiek ontwikkeld om kogellagers op tijd en stond te smeren en daarom opgewassen tegen warmteontwikkeling en mechanische belastingen. Ook geschikt voor de behandeling van kettingen en tandwielen. Niet gebruiken voor je fietsketting, aangezien vuil (zand, stof, modder, …) aan het vet blijft kleven.

Keramisch vet

8999 juiste smeermiddel kiezen


  

Smeermiddel met zeer kleine stukjes keramiek in. Het heeft een goede antislijtagewerking en beschermt tegen roest. De keramische deeltjes maken het middel bestand tegen bedrijfstemperaturen tussen -40 en 1.200°C.

Montagepasta

8999 juiste smeermiddel kiezen


  

Zeer geschikt om schroefdraadverbindingen vooraf mee in te smeren. Het middel voorkomt roesten en zorgt ervoor dat zelfs na langdurige blootstelling aan warmte en externe invloeden de verbinding nog gedemonteerd kan worden.

Rubbervet

8999 juiste smeermiddel kiezen


  

Een vet om te verhelpen dat rubberen dichtingen en andere toepassingen in rubber uitdrogen. Dit middel, meestal verpakt in een tube, verlengt de levensduur en helpt bijvoorbeeld om te voorkomen dat de ramen van je auto aan de rubberen dichtingen blijven plakken.

Vaseline

8999 juiste smeermiddel kiezen


  

Deze zalfachtige substantie is een echte allrounder. Je kan het gebruiken als smeermiddel om metalen onderdelen soepel te laten werken, maar vooral om te vermijden dat ze gaan roesten. Vaseline is niet geschikt voor toepassingen waarbij veel warmte vrijkomt, aangezien het middel vanaf 40 à 60°C dunvloeibaar wordt.

Smeermiddelen op basis van siliconen en olie

Kruipolie

8999 juiste smeermiddel kiezen


  

Dit is zeer dunne olie, met een groot penetrerend vermogen waardoor hij diep kan doordringen in de kleinste openingen. Kruipolie wordt vooral gebruikt om vastgeroeste delen (bijvoorbeeld bouten en moeren) terug los te krijgen, maar werkt ook preventief. Bij de montage van metalen onderdelen is het aanbrengen van een druppeltje kruipolie dus zeker aan te raden.

Teflonspray

8999 juiste smeermiddel kiezen


  

Teflonspray bestaat noch uit olie noch uit siliconen. Het is een universeel smeermiddel op basis van teflon of polytetrafluorethyleen (PTFE). Teflon heeft een wrijvingscoëfficiënt, vergelijkbaar met die van smeltend ijs. Het verdrijft vocht en laat voor een lange periode een beschermende laag achter die een soepele werking bevordert en roest geen kans geeft. Ideaal voor het smeren van fietskettingen, lagers, gereedschap, … en om vuil van elektrische contacten en aansluitingen te verwijderen.

Slotspray

8999 juiste smeermiddel kiezen


  

Een smeermiddel op basis van olie en siliconen dat helpt om het vastvriezen van sloten te voorkomen. Vooral praktisch bij cilindersloten.

Kabelolie

8999 juiste smeermiddel kiezen


  

Olie om (bewegende) kabels mee te beschermen. Dikwijls wordt grafiet toegevoegd voor extra bescherming. Je kan het middel kopen in een spuitbus of vloeibaar om het met een kwast over de kabel te strijken.

Kettingzaagolie

8999 juiste smeermiddel kiezen


  

Speciaal gemaakt om de ketting van je kettingzaag langer scherp te houden.

Siliconenspray

8999 juiste smeermiddel kiezen


  

Een krachtig smeermiddel dat water afstoot, wrijving beperkt en een antiroestwerking heeft. Een voordeel ten opzichte van een smeermiddel op basis van olie is dat siliconenspray geen (of veel minder) vuil aantrekt en minder erge vlekken achterlaat als je er per ongeluk mee knoeit.

13 dingen die je moet weten over gereedschap en materiaal


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/gereedschap-en-materiaal/juiste-smeermiddel-kiezen/