livios logo

Veranda: stel je verlanglijstje samen

Je toekomstige veranda begint met een goed ontwerp. En een goed ontwerp met een verlanglijstje. Een overzicht van wat allemaal op dat lijstje moet.

Een deel van je woning?

Een vanzelfsprekende vraag, maar toch met een grote impact op alles wat komt. Welke functie vult jouw toekomstige veranda in? Is het een extra buitenruimte waar je wat tijd doorbrengt als het zonnetje schijnt? Of is het een volwaardige leefruimte die bij je woning hoort? Bij zo'n woonveranda spelen afwerking en comfort een veel grotere rol.

buitenschrijnwerk raam ramen Sapa1 veranda

Foto Sapa
  

buitenschrijnwerk zonwering screens ramen huis woning veranda RensonsunprotectionRensonscreens8

Foto Renson
  

Wat kan en wat mag?

De functie bepaalt mee de plaats van je veranda. Al spreekt de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente hier ook een woordje mee. Check eerst bij je gemeente of je plannen wel kunnen en mogen. Hoeveel mag je aan- of bijbouwen? Zijn er specifieke voorwaardes?

Welke stijl?

Volg je de stijl van je woning? Of ga je voor iets helemaal anders? Er zijn – een beetje kort door de bocht – drie grote verandastijlen:

  • Modern: strak met veel glas en dunne profielen.
  • Rustiek: zachter, met sierelementen.
  • Tijdloos: een mix van de vorige twee.

Het materiaal?

Aluminium, hout of pvc? Sluit natuurlijk aan bij de vorige vraag. Aluminium oogt strak en heeft als voordeel dat het grote glasoppervlaktes aankan. Pvc oogt wat rustieker. Al is het materiaal met zijn hout- en aluminiumlook een meester-imitator met een interessant prijskaartje. Hou je van een natuurlijk en klassiek uitzicht? Dan is hout misschien iets voor jou.

De beglazing en de verwarming?

Is je veranda een echte leefruimte? Investeer dan extra in je comfort. Dat begint met een volwaardig verwarmingssysteem. En met isolerende profielen en beglazing. Je beglazing moet trouwens niet alleen de warmte binnenhouden in de winter. 

De kans is groot dat je veranda aan bepaalde energetische eisen moet voldoen. Aan je architect en/of verandabouwer om dit uit te zoeken.

Verlanglijstje klaar? Tijd om je plannen concreet te maken!

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/veranda-en-bijgebouwen/veranda/veranda-stel-je-verlanglijstje-samen/