livios logo

Veelvoorkomende problemen bij platte daken

Net zoals voor een hellend dak, is een regelmatige controle van een plat dak essentieel om er jarenlang van te kunnen genieten. Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) raadt twee onderhoudsbeurten per jaar aan. Een inspectiebeurt na de winter is absoluut noodzakelijk. Hou volgende punten zeker in de gaten.

1. Plasvorming

Controleer je plat dak regelmatig op barstjes, scheuren en blazen en hou het zoveel mogelijk mos, blad- en takvrij om te vermijden dat de afvoer van regenwater wordt belemmert. Daardoor blijven plassen water te lang op je dak liggen, wat bij het minste scheurtje of gaatje in de dakbedekking ernstige vochtproblemen kan veroorzaken.

2. Lekken via afdichtingen

Langs lossende dakafdichtingen en naden kan vocht makkelijk binnendringen. Op tijd controleren en herstellen is dus aangewezen om ergere problemen te voorkomen. Er bestaan speciale afdichtingstapes die je op losse naden kan kleven.

plat dak bedekking

Foto Aquaplan
  

plat dak bedekking EPDM

Foto Aquaplan
  

3. Blaasvorming

Wanneer er water onder de dakbedekking geraakt, kan het hier uit zichzelf niet meer weg. Het water zit dan als het ware ingesloten onder de dakbedekking. Dit heeft verschillende nadelige gevolgen voor het dak, zoals vochtschade langs de onderkant, schimmelvorming en een lagere isolatiewaarde van je dak. Bovendien kan dit water in de winter bevriezen en in de zomer krijg je grote blazen, met lekken tot gevolg.

Stel je dus een blaas vast op je dak, dan moet je die zo snel mogelijk repareren. Hoe je dit karwei zelf kan uitvoeren, lees je in de klus 'Roofing vernieuwen'.

4. Schutlaag

Een schutlaag vormt een beschermlaag voor je plat dak tegen uv-stralen en hoge temperaturen en het gewicht van deze laag houdt je dakbedekking ook op zijn plaats. Er komen hiervoor verschillende materialen in aanmerking, afhankelijk van je type dakbedekking. Bekijk regelmatig of de schutlaag nog volledig over het dak is uitgespreid en vul indien nodig bij.

Plat dak onderhouden? Volg deze zes stappen.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/dakonderhoud/veelvoorkomende-problemen-bij-platte-daken/