livios logo

Pleisteren onder de waterkering: doen of toch maar niet?

Quizvraag: tot waar mag de stukadoor pleisteren en tot op welke hoogte mag de chapper zijn ding doen op onderstaande foto? De blauwe pijl duidt aan waar de waterkering zit.

Doevraag: laat deze foto zien aan andere (ver)bouwers en stel hun dezelfde vraag. Doe hetzelfde met je toekomstige stukadoor en chapper. Wedden dat er heel wat verschillende meningen uit de bus komen?

Nochtans is er slechts één antwoord dat mogelijke vochtproblemen uitsluit. Het goede nieuws: zelfs als je niet zo technisch onderlegd bent, is het heel simpel om fouten op je eigen (ver)bouw(ing) uit te sluiten. Michel Jans van vochtbestrijdingsbedrijf Noaqua geeft tekst en uitleg!

waterkering


© Tomennatalie.blogspot.com  

Wat is een waterkering?

waterkeringslaag

Twee rollen waterkeringsfolie van verschillende breedte.


  

gipswand gipskarton gipsplaat gyproc klussen

De stukadoor moet met zijn pleisterlaag boven de waterkering blijven.

Foto Gyproc
  

vloer parket vloeren parketvloer Geolied-parket_Oslo-Nordic-Oil_OSL-091_room-scene_ambiance

Een plint verbergt de open ruimte tussen de pleisterlaag en de vloerafwerking.

Foto Lamett
  

elektriciteit

Opgelet ter hoogte van de waterkering bij het dichtsmeren van elektrische en sanitaire sleuven!

Foto Easykit
  

Toegegeven: op bovenstaande foto zie je ze amper zitten, maar de waterkeringslaag is een zwarte slab, verkrijgbaar op rollen van verschillende breedtes. Je ruwbouwaannemer legt ze bovenop de betonplaat en de eerste rij stenen en/of tussen twee lagen stenen. Op bovenstaande foto zit ze tussen de cellenbeton en de eerste rij snelbouw.

Het nut?

"Die folie houdt mogelijk vocht van beneden tegen", verduidelijkt Michel Jans. "Nu we op betonplaten bouwen, is dat echter niet meer zo’n grote dreiging als in tijden van gemetste funderingen. Maar stel dat er in de chape van een nieuwbouw een leiding knapt en het vocht de muren bereikt. Zonder die folie baant het water zich geleidelijk een weg in de muur."

Onderbreking doorbroken

"De folie creeërt een onderbreking. Ze werpt een barrière op tegen vocht. Met dat in je achterhoofd, de volgende vraag: wat is één van de kenmerken van pleister? Het neemt water op, het absorbeert als een spons! Dus als je stukadoor tot onder de waterkering pleistert, maakt hij die onderbreking ongedaan. Het foute resultaat: een overbrugging langswaar vocht omhoog kan."

Stukje erboven, stukje eronder

De gouden regel: je stukadoor blijft een stuk boven de waterkering en je chapper een eind eronder. "Vergeet niet dat er nog een vloerafwerking op komt." Aan jou als bouwheer om duidelijke afspraken te maken. Volg dit samen met je architect op om fouten uit te sluiten. Toch te laag bezet? Niet erg! "Dan kap je gewoon een stukje van het pleisterwerk af", zegt Jans.  Meer dan een hamer en een platte, brede beitel heb je niet nodig.

Plinten opgepast!

Naast de stukadoor en de chapper, speelt ook de vloerder zijn rol. "Hij werkt de open ruimte tussen vloerafwerking en pleisterlaag weg met een plint. Let op: om die te bevestigen, moet hij een materiaal gebruiken dat geen vocht kan overbrengen. Zoals kleefcement, siliconen of lijm. Geen pleister!"

Dichtsmeren met voorbedachte rade

Voor de volledigheid, spoelen we nog even terug in de timing van je (ver)bouwproject. Meer bepaald naar de elektriciteits- en sanitairwerken. Want sleuven slijpen, is gelijk aan een stukje waterkering wegslijpen. "Schenk er dan ook aandacht aan hoe je elektricien en loodgieter die sleuven achteraf dichtmaken", tipt Jans. 

"Wij gebruiken bijvoorbeeld het type mortel om kelders mee te dichten. Met een gewone metselmortel of pleister creëer je namelijk een vochtoverbrugging." Toch zijn die materialen daarom niet uitgesloten. "Dezelfde richtlijnen als je stukadoor en chapper: maak geen overbrugging! Laat ter hoogte van de waterkering een aantal centimeter open."

Conclusie?

Pleisteren tot onder de waterkering: in principe not done! Je elektricien, loodgieter, chapper, stukadoor én vloerder moeten extra waakzaam zijn ter hoogte van deze folie. Aan jou als bouwheer om dit samen met je architect in de gaten te houden. Overbruggingen zijn uit den boze!

En toch...

Navraag bij meerdere architecten toont dat we toch stilletjes aan terugkomen op de regel 'niet pleisteren onder de waterkering'. "Dit stamt nog uit de tijd dat we twee emmers water gebruikten om de kamer te schrobben, alles bij elkaar te vegen en nog eens flink te dweilen. Daar kwamen de functies van hoger pleisterwerk en van plinten helemaal tot hun recht. Nu nemen we er de stofdoek bij en vegen we hoogstens nog eens met een vochtige doek na. Geen plassen water meer die onder de plint kunnen doorlopen en zo omhoog trekken in het pleisterwerk."

Tip: ben je fan van minimalistische, lage plinten? Spreek dit dan goed met de pleisterwerker, chaper en vloerder af. Als het pleisterwerk boven je waterkering blijft, bestaat de kans namelijk dat je plinten straks niet hoog genoeg komen om het niet-gepleisterde deel van de muur te bedekken.

9 dingen die je moet weten over pleisterwerken

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/pleisterwerken/pleisteren-onder-de-waterkering-doen-of-toch-maar-niet/