Hoe spaar je water uit in de badkamer?

Je waterfactuur naar beneden halen. Klinkt goed! Maar hoe doe je dit concreet? Er zijn verschillende manieren om je waterverbruik in de badkamer te beperken. Wij geven je enkele tips om de overbodige waterstroom aan te pakken, zonder verlies van je comfort.

1. Digitale kranen

Wij als consument doen er alles aan om minder water te verbruiken. Hier spelen de fabrikanten goed op in. Een gemiddelde badkamerkraan verbruikte jaren geleden tot 13 liter water per minuut. Vandaag is dat nog 5 à 6 liter. Je kan altijd een stap verder gaan. Met digitale kranen bijvoorbeeld. Met deze kranen stel je perfect het debiet, de temperatuur en de duur in.

2. Spaardouchekop

Een spaardouchekop verbruikt 5 tot 7 liter water per minuut. Een traditionele douchekop verbruikt tot 18 liter. Met een besparing van 40 tot 50 % is de keuze snel gemaakt.

3. Eengreepsmengkraan / thermostatische kraan

Een eengreepsmengkraan bedien je met één bedieningshendel. Hierdoor moet je minder lang zoeken naar de juiste temperatuur. Bovendien biedt deze kraan meer comfort dan een kraan met twee knoppen.

Een thermostatische kraan doet nog beter. Hierbij blijft de temperatuur altijd gelijk, want de kraan regelt zelf de toevoer van warm en koud water.

4. Spaarperlatoren op je kraan

Verbruiken je kranen te veel? Plaats er dan spaarperlatoren op. Dit zijn bruismondstukken die lucht toevoegen aan de waterstraal. Hierdoor blijft de kracht van de waterstraal behouden, en daalt het verbruik.

5. Pimp je toilet

Het toilet is de tweede grootste waterverspiller in huis. Met een spaarspoeltoets (een dubbele spoelknop) kies je tussen een grote en kleine spoeling. Een verschil in waterverbruik van 50 %. Kies je voor een start-stopspoeling, dan kan je de spoeling op elk moment onderbreken.

6. Regenwater is ook bruikbaar

Regenwater biedt in bepaalde gevallen een alternatief voor leidingwater. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken voor je toilet en wasmachine. Hiermee kan je al een flinke hap uit je budget besparen. Let wel op, regenwater is geen drinkwater.

7. Afstand tussen waterverwarmer en kraan

Hou de afstand tussen je waterverwarmer en de kraan zo kort mogelijk. Zo heb je sneller warm water en gaat er minder warm water verloren.

8. Repareer lekkende kranen

Het klinkt misschien onschuldig, maar een klein lek kan je waterfactuur hoog doen oplopen. Een lekkende kraan verliest al snel vier liter water per uur. Een toilet dat blijft lopen, verbruikt 25 liter per uur. Voorkom dit door een lek zo snel mogelijk te herstellen. Je kan nagaan of er een lek is door de meterstand ’s avonds te noteren. ’s Morgens doe je dit opnieuw en dan kan je het verschil nakijken.

9. Start-stopfunctie

Laat geen water lopen wanneer je je tanden poetsen, je handen wast of je inzeept onder de douche. Dit verloren water loopt al snel op tot 5 liter water per minuut, waarvan de prijs mee op de waterfactuur staat. Een start-stopfunctie voorkomt dat de kraan blijft lopen op zulke momenten.

10. Korte douche in plaats van bad

Een bad laat je vollopen met 100 tot 150 liter water. Een korte douche daarentegen verbruikt ongeveer 40 liter water. Een grote besparing die nog groter wordt met een spaardouchekop.

Wil je al deze tips op een handige manier bijhouden? Pin of bewaar dan onze infographic!

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media