livios logo

Regenwaterput

Regenwaterrecuperatie is verplicht bij nieuw- en herbouw. Waarom moet je regenwater recuperen en hoe groot moet je regenput zijn? 

Verplicht bij nieuw- en herbouw

Sinds 1 januari 2014 legt een nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening strengere regels op voor de afvoer van regenwater in Vlaanderen. Een regenwaterput van 5.000 liter is verplicht bij nieuwbouw en herbouw van een eengezinswoning groter dan 40 m2.

Je moet daarnaast altijd een infiltratievoorziening plaatsen, tenzij je perceel kleiner is dan 2,5 are. Bij nieuwe verkavelingen is dit een collectieve voorziening. Vraag zeker bij de dienst stedenbouw welke regels voor jouw woning van toepassing zijn. Er zijn veel uitzonderingen en bijkomende regels per gemeente.

Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest legt de gewestelijke stedenbouwkundige verordening van 21 november 2006 voor nieuwbouw een minimumafmeting van de regenwaterput vast van 33 liter per m2 horizontaal dakoppervlak.

Regentank Farys

Regenwaterputten zijn gemaakt van beton of kunststof.

Foto Reni - regenwaterrecuperatie FARYS
  

Regenwater installatie ondergronds

Een te kleine tank is niet interessant omdat je de put dan te dikwijls moet bijvullen met kostbaar leidingwater.

Foto Reni - regenwaterrecuperatie FARYS
  

Waarom regenwater recupereren?

De verplichte regenwateropvang moet het drinkwaterverbruik beperken en overbelasting van de riolering vermijden. Een regenwaterinstallatie kost circa 4.000 euro. Dat bedrag win je op termijn terug door je lagere drinkwaterfactuur. Die kan je namelijk dankzij regenwaterrecuperatie met de helft halveren.

Het opgevangen water kan je gebruiken voor het buitenkraantje, de toiletspoeling en de wasmachine. Lees hoe je regenwater recupeert bij renovatie. Let op met het gebruik van regenwater voor persoonlijke hygiene. Voor huishoudelijke toepassingen kan je onmogelijk systematisch nagaan of regenwaterbehandeling op elk ogenblik voldoende effectief blijft. Als je het water verwarmt, riskeer je dat bepaalde bacteriën zich gaan vermenigvuldigen en gezondheidsrisico’s kunnen opleveren.

Grootte van de put

Regenwater komt via het dak, de dakgoten en afvoerpijpen in de regenwaterput terecht. De overheid legt een minimum tankinhoud op afhankelijk van de aangesloten dakoppervlakte. De ideale inhoud hangt af van de de oppervlakte van het dak, de oriëntatie en het type dakbedekking: 

  • Een te kleine tank is niet interessant omdat je de put dan te dikwijls moet bijvullen met kostbaar leidingwater. 
  • Een te grote put is economisch niet rendabel en kan niet op tijd en stond overlopen, wat toch beter is. 
regenwater O SLOW HERGEBRUIK EN VERTRAAGDE AFVOER IN 1 3D

De ideale inhoud van een regenwaterput hangt af van de dakoppervlakte, de oriëntatie en het type dakbedekking.

Foto O beton
  

doe-het-zelf zelfbouw regenwater recuperatie bis 2018 easykit

In droge periodes kan je de regenwaterput bijvullen via een automatische overschakeling naar leidingwater.

Foto Easykit
  

Materiaal van de put

Regenwaterputten zijn gemaakt van beton of kunststof. Beton is goedkoper en beter geschikt om regenwater te bewaren. Er zijn wel grote prijs- en kwaliteitsverschillen. Kunststofputten zijn lichter en makkelijker manipuleerbaar. 

Aandachtspunten

Ga na hoe zwaar put belast mag worden. Als er voertuigen over passeren, moet je wellicht versterkte betonplaat op deksel storten. Boven het mangat komt er een toegangsschouw. Dat kan met prefabopzetstuk of met metselwerk dat nadien gecementeerd wordt. 

Vul de put onmiddellijk na de plaatsing met water zodat hij niet gaat ‘drijven’ door een hoge grondwaterstand. De bouwput kan je dan meteen voorzichtig opvullen met aanvulzand zonder stenen.

Bijvulsystemen

In droge periodes kan je regenwaterput bijvullen met drinkwater, maar specialisten raden automatische overschakeling naar leidingwater aan. Drink- en regenwater moeten immers strikt gescheiden blijven. Regenwater in het drinkwaternet kan ernstige gezondheidsrisico’s inhouden. Daarom moet je ook elk regenwatertappunt duidelijk markeren en het tappunt van de tuinslang hoog genoeg plaatsen zodat er geen kinderen bij kunnen.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/sanitaire-systemen/regenwaterput/