Ga je je huis verven? Deze voorbereidingen moet je treffen

Veel klussers die hun huis willen verven, onderschatten het voorbereidende werk. Als je dat goed wil doen, neemt het vaak meer tijd in beslag dan het verven zelf. Heb je pas gebouwd? Wacht dan een half jaar voor je de muren verft. Dat geldt natuurlijk niet voor droogbouwsystemen als houtskeletbouw.

Ondergrond

Hou rekening met het materiaal dat je gaat verven. Metaal, hout en steen vergen elk hun eigen verfsoort. Sommige producten kan je voor meerdere materialen gebruiken. Vraag raad in de verfwinkel.

Ademende verf

Voor bepaalde toepassingen, zoals voor op gevels of houten luiken, is het belangrijk dat je een dampdoorlatende of ademende verf gebruikt. Die laat een beperkt transport van waterdamp toe zodat je condensatieproblemen en het afbladderen van verf vermijdt. Gesloten verfsystemen laten daarentegen geen waterdamp door.

Houtblokje

Voor een duurzame en mooie afwerking is het belangrijk dat je het juiste schuurpapier gebruikt. Op een nieuwe bepleisterde muur gebruik je een houtblokje met afgeronde randen. Maak de ondergrond na het schuren altijd stofvrij met een stofborstel.

Tape

Bescherm niet te schilderen gedeelten met tape. Verwijder de tape wel voor de verf droog is. Anders trek je de verf er mee af en kan je de kleefband nog moeilijk netjes verwijderen.

Kranten maken vlekken

Verwijder afdekplaatjes, deurknoppen, ... voor je verft. Dek de vloer niet af met kranten, want de drukinkt kan vlekken veroorzaken.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je huis verven? Dit is alles wat je moet weten
Je huis verven? Dit is alles wat je moet weten

Zijn de muren van je huis toe aan een likje verf of wordt het juist tijd om de schutting, schuur of garagedeur een schilderbeurt te geven? Geen zorgen, met ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken