Alles over je vaatwasser

Ga voor de aankoop na hoeveel water en elektriciteit een vaatwasser verbruikt. Dat kan je aflezen op het verplichte energielabel.

Soorten vaatwassers

Kijk naar het sproeisysteem. Sommige machines werken met tweearmige sproeiers, andere met vierarmige. Sommige hebben een centrale douche, andere hebben sproeiers onder elke korf. Er bestaan ook vaatwassers met een turbosysteem. Dat meet voortdurend de waterdruk en past die aan als er bijvoorbeeld een drukverandering optreedt door een omgevallen kopje of een verstopte filter. Het droogproces gebeurt normaal door gewone verdamping van het spoelwater, maar het kan ook sneller dankzij een extra verwarmingselement.

Handig is de condensatietunnel. Bij deze modellen zit er een dubbelwandige mantel rond de kuip. Als de vaat gewassen is, wordt er door die wand koud water gestuurd en slaat de warmte neer op de koude wand. Het water condenseert dus op natuurlijke wijze. Je vaat droogt daardoor sneller en je krijgt geen warme wolk in je gezicht als je de vaatwasser opent.

De meeste vaatwassers worden aangesloten op de koudwaterleiding. Er zijn ook types die je met de warmwaterleiding kan verbinden. Dat resulteert in een kortere werkingsduur en een verlaagd energieverbruik. Zowel voor de aansluiting van het water als voor het gebruiksgemak installeer je de vaatwasser het best dicht bij de spoeltafel. Sommige vaatwassers zijn voorzien van een lampje dat op de grond schijnt. Zo kan je meteen nagaan of het toestel nog aan staat.

Inhoud

De inhoud van de vaatwasser drukt men uit in bestekken. Onder een bestek verstaat men een soepbord, een eetbord, een dessertbord, een koffiekop, twee schoteltjes, twee glazen, een vork, een eetlepel, een dessertlepel, een koffielepel en voor de hele inhoud van de vaatwasser één opdienstel: een ovale schotel, twee ronde schotels, een schaal, een opdienvork en -lepel en een sauslepel. Voor een gezin met een of twee kinderen is een vaatwasser met 12 bestekken aangewezen. Bij de inhoudsbepaling is geen rekening gehouden met kookpannen en -potten. Nochtans kan je die, met uitzondering van aluminium potten, ook in de vaatwasser reinigen.

Korven

Controleer of de korven regelbaar zijn. Sommige manden kan je aanpassen naargelang de spullen die je er in wil zetten. Dat is niet onbelangrijk, want door een goede schikking krijg je meer vaat in de machine en verhoog je het rendement van de wasbeurt. Interessant zijn de bestekkorfjes waarin elke lepel zijn eigen kleine vakje krijgt, zodat ze niet meer tegen elkaar plakken. Bestekkorven ruimen steeds vaker plaats voor besteklades bovenaan de vaatwasser. Daardoor komt er onderaan meer plaats vrij voor grote borden of pannen.

Plaatsing vaatwasser

Je kan de vaatwasser inbouwen onder het werkblad en aan het oog onttrekken achter een kastfront. Zelfs het bedieningspaneel is dan in sommige gevallen niet meer zichtbaar want ingebouwd in het werkblad of in de bovenkant van de wasmachine. Enkel als je de machine opent, kan je de machine bedienen.

Hou bij de inrichting van de keuken rekening met de afmetingen van de vaatwasser. Bouw die in op een plaats waar de kastdiepte 70 en niet 60 cm bedraagt, dan is er achteraan voldoende plaats voor de aan- en afvoer van water en voor de elektrische aansluiting. De wateraansluiting moet gebeuren met een afzonderlijke en altijd bereikbare afsluitkraan. De waterafvoer moet minstens 40 cm boven de bodem van de vaatwasser uitmonden en is het best voorzien van een geurafsluiter.

Aquastop

Een interessant snufje is de aquastop die bij een lek of een breuk in de watertoevoer het water volledig afsluit. Je loopt dus niet langer het risico dat de keuken overstroomt. Als je vaatwasser geen aquastop heeft, kan je er altijd zelf een plaatsen aan de toevoerkraan.

Energiezuinige tips

  • Zet de vaatwasser bij voorkeur aan als de machine volledig gevuld is.
  • Zorg voor een goede schikking.
  • Laat de machine liefst functioneren tijdens goedkope nachturen.
  • Gebruik eventueel verkorte spaarprogramma's voor minder vuile vaat.
  • Vergeet niet regelmatig afwasproducten, glansmiddel en regenereerzout bij te vullen.

Klaar om je dromen om te zetten in concrete plannen? Bespaar tijd! Laat je contacteren door een keukenspecialist in jouw buurt en krijg professioneel advies op maat.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Een keuken kopen: de weg van A tot Z
Een keuken kopen: de weg van A tot Z

Het kopen van een nieuwe keuken is een spannende en uitdagende onderneming. Van het plannen en ontwerpen tot het vinden van de juiste materialen en...

Lees meer
Deze dampkap zuigt dampen af en zuivert de lucht: bye bye kookgeuren, welkome schone lucht
Deze dampkap zuigt dampen af en zuivert de lucht: bye bye kookgeuren, welkome schone lucht

De lucht zuiveren én komaf maken met vervelende kookluchtjes in je keuken? Dat klinkt misschien als magie… maar het is de technologie van de Mythos Air...

Lees meer
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie

Duurzaam renoveren: hoe begin je er nu aan? Welke verwarming past best bij mijn situatie? Hoe ingrijpend is mijn energetische verbouwing en wat komt daar...

Lees meer
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens

Om je woning helemaal voor te bereiden op de zomer, doe je er goed aan screens te laten installeren. Want met zo’n handig zonweringsysteem geniet jij deze...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken