Wat materiaalsoorten voor een trap betreft, heb je keuze te over. Hout is nog steeds een vaste waarde in de trappenwereld, maar krijgt met de opkomst van metaal, staal, natuursteen, glas, beton, … te maken met sterke concurrentie.
Een trap moet niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch. Bij de materiaalkeuze moet je dus niet alleen op de esthetische aspecten letten, maar ook op de praktische. Zo heb je krasbestendige materialen of trappen die amper onderhoud vergen. Ook niet onbelangrijk: de hoeveelheid geluid die je trap produceert.
Hout
Een houten trap is een klassieker. Logisch: dankzij de warme uitstraling valt die bij velen in de smaak. Ook qua houtsoorten heb je veel keuze: beuk, eik, es, esdoorn, iroko, wengé, koto, … Om nog maar te zwijgen van de afwerkingsmogelijkheden: mat, satijnglans, hoogglans, … Noem maar op! Houten trappen vind je terug in alle prijscategorieën. Je kiest best wel voor een kwalitatieve houtsoort. Sommige goedkopere soorten zijn minder duurzaam, waardoor er loopsporen kunnen ontstaan. Je kan ook kiezen voor laminaat. Dat is vooral interessant voor traprenovaties. Een nadeel van een houten trap? Hout werkt. Afhankelijk van de vochtigheidsgraad krimpt hout of zet het uit: dé oorzaak van krakende treden.
Metaal of inox
Een metalen trap leent zich tot sierlijke rondingen. Bovendien is hij eenvoudig ter plaatse te monteren. Vrijdragende trappen – met treden die uit de muur komen en lijken te zweven – zijn alleen mogelijk met een metalen of inox constructie. Een trap uit metaal of inox kent wel een groot nadeel: hij maakt veel lawaai.
Staal
In moderne woningen kom je steeds vaker een stalen trap tegen. Die vragen minder onderhoud dan metalen of inox trappen en zijn minder vatbaar voor krassen of andere beschadigingen. Staal en metaal worden dikwijls gecombineerd met andere materialen. Denk maar aan een metalen onderstel met houten of glazen treden.
Natuursteen
Een trap uit natuursteen straalt klasse uit, maar er hangt een stevig prijskaartje aan vast. Kwalitatief zit je met natuursteen wel goed: het materiaal is steviger en duurzamer dan dat van andere trappen. Let er wel op dat je geen te gladde steen kiest. Zo vergroot je het gevaar op uitglijden.
Composiet- of granulaatsteen
Je kan je trap ook bekleden met composiet- of granulaatsteen. Dat materiaal bestaat uit granietkorrels en is vermengd met hars. Het is kleur- en slijtvast en goed bestand tegen zuren, krassen en extreme temperaturen. Composiet- of granuaatsteen is verkrijgbaar in tal van kleuren.
Beton
Volkunststof
Glas
Ook glazen trappen zijn erg populair in moderne woningen. Het oogt heel modern en lijkt licht te brengen in je woning. Je kan ook kiezen voor speciale effecten. Zo heb je gehard, gebogen, gezuurd, gekleurd of gezeefdrukt glas. Er bestaat zelfs glas met geïntegreerde verlichting! Door de grote draagkracht, kan je perfect een zwevende trap van glas monteren. Of je combineert een metalen of stalen trap met glazen treden. Glas is krasvast, maar vergt wel wat onderhoud.
Laminaat
Laminaat wordt vooral gebruikt om een trap te renoveren. De kostprijs is beperkt, want er komen nauwelijks breekwerken aan te pas. De plaatsing gebeurt met stalen profielen. De leuning is niet uitvoerbaar in hetzelfde materiaal.
Vermijd dat je op de trap loopt met zand, steentjes of dolomiet onder je schoenen. Draag liever sloffen en leg een goede mat voor de trap.