Laminaat: betaalbaar alternatief voor parket

Laminaat is een milieuvriendelijk en makkelijk te onderhouden alternatief voor parket. De huidige laminaatvloeren zijn nauwelijks van een echte plankenvloer te onderscheiden en dankzij technologische vooruitgang zelfs bruikbaar in vochtige ruimtes.

Wat is laminaat?

Laminaat wordt vaak in één adem genoemd met parket, maar eigenlijk gaat het om een volledig andere vloerbedekking. Een laminaatvloer is een gelaagde vloer met als basis een HDF-kern. Bovenop die kern komt een decorlaag. Dat is een foto met zeer hoge resoluties van echt hout of natuursteen.

Bovenop de decorlaag komt een transparante, slijtbestendige bovenlaag die bescherming bidet tegen vlekken, schokken, krassen, schroeiplekken en huishoudelijke chemische producten. De onderste laag, of tegenlaag, zorgt ervoor dat de plaat perfect evenwichtig is en niet zal kromtrekken of doorzakken.

Kwaliteitsverschillen

Een goede laminaatvloer gaat een leven lang mee, maar er zijn ook minderwaardige laminaatvloeren die op lange termijn niet zo’n goede investering blijken. Bij laminaatvloeren van gerenommeerde merken is dat risico klein. Tegenwoordig kan je bijna elk laminaat in elke ruimte in huis plaatsen, ook in de badkamer of vochtige ruimtes. Vraag ernaar in de winkel.

Dessins

De meeste laminaatvloeren vormen een imitatie van een echte parketvloer. Toch gelijkt laminaat steeds meer op parket. Niet alleen door de optimalisatie van de fotografeerprocedés, maar ook door andere ontwikkelingen. Door planken van verschillende kleuren en formaten (vb. vierkanten plankjes) te combineren, kan je unieke patronen creëren. Er bestaan ook laminaatvloeren waarbij je de houtstructuur niet alleen ziet, maar ook voelt. Of waarvan de langste en/of kortste zijden lichtjes afgeschuind zijn. Dat geeft het effect van een voeg, zoals bij parket. Andere mogelijke tekeningen: keramische tegels, natuursteen, betontegels, ...

Gebruikersklassen

Er bestaan voor laminaat verschillende gebruikersklassen die je als koper informatie geven. Naast de slijtageweestand duiden ze de weerstand tegen impact, de vlekbestendigheid en de geschiktheid voor rolstoelgebruikers aan. Er zijn vijf gebruikersklassen, van AC1 tot AC5. Daarbij is AC1 het minst sterk en enkel geschikt voor ruimtes waar het laminaat beperkt gebruikt wordt. AC5 is de sterkste klasse en kan zelfs in restaurantkeukens.

Belangrijkste voordelen

  • Onderhoudsvriendelijk: boenen of vernissen is niet nodig.
  • Milieuvriendelijk.
  • Zeer krasresistent.
  • Vlekken zijn makkelijk te verwijderen.
  • Goedkoper dan de meeste parketvloeren.

Belangrijkste aandachtspunten

  • Voelt harder en minder warm aan dan parket.
  • Om lawaaihinder te vermijden moet je een aangepaste ondervloer plaatsen.
  • Krassen of beschadigingen zijn niet of moeilijk bij te werken (eventueel kan je wel een volledig paneel vervangen of bijwerken met een voegpasta).

Plaatsing

Een typische klus voor doe-het-zelvers: laminaat leggen. Niet verwonderlijk, want op een droge en schone ondergrond kan je meteen aan de slag met het vochtscherm en de tussenvloer. Daar komen de laminaatplanken bovenop. Afwerken met plinten en je vloer is klaar.

Onderhoud

Dankzij een speciale oppervlaktelaag is laminaat erg eenvoudig in onderhoud: even vegen met een droog microvezeldoekje volstaat om vuil en stof op te nemen. Poetsen met water is maar om de paar weken nodig. De V-groeven krijg je proper met de stofzuiger. Ook hardnekkige vlekken, zoals alcoholstift, schoensmeer, rode wijn, ketchup, kan je probleemloos verwijderen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de...

Lees meer
Grrrrote actie: 15% korting op alle XL-vloeren van BerryAlloc
Grrrrote actie: 15% korting op alle XL-vloeren van BerryAlloc

Onze BerryAlloc-vloeren garanderen jou zorgeloze momenten van plezier. Naast kwaliteit, geven ze jou tijd: ze zijn zo geplaatst én gepoetst. Ze zien er ook ...

Lees meer
MeisterParquet. longlife: parket voor het leven
MeisterParquet. longlife: parket voor het leven

Het nieuwe assortiment van MeisterParquet. longlife combineert de bewezen technische voordelen van HDF-parket met nieuwe technische functionaliteiten en...

Lees meer
Laat je wand- en vloertegels matchen met de stijl en het karakter van je woning
Laat je wand- en vloertegels matchen met de stijl en het karakter van je woning

De vloer in je leefruimte, keuken of inkomhal bepaalt de sfeer van je interieur. Daarom ga je beter niet over één nacht ijs. Welke vloer draagt jouw...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken