Laminaat is een milieuvriendelijk en makkelijk te onderhouden alternatief voor parket. De huidige laminaatvloeren zijn nauwelijks van een echte plankenvloer te onderscheiden en dankzij technologische vooruitgang zelfs bruikbaar in vochtige ruimtes.
Wat is laminaat?
Laminaat wordt vaak in één adem genoemd met parket, maar eigenlijk gaat het om een volledig andere vloerbedekking. Een laminaatvloer is een gelaagde vloer met als basis een HDF-kern. Bovenop die kern komt een decorlaag. Dat is een foto met zeer hoge resoluties van echt hout of natuursteen.
Bovenop de decorlaag komt een transparante, slijtbestendige bovenlaag die bescherming bidet tegen vlekken, schokken, krassen, schroeiplekken en huishoudelijke chemische producten. De onderste laag, of tegenlaag, zorgt ervoor dat de plaat perfect evenwichtig is en niet zal kromtrekken of doorzakken.
Kwaliteitsverschillen
Een goede laminaatvloer gaat een leven lang mee, maar er zijn ook minderwaardige laminaatvloeren die op lange termijn niet zo’n goede investering blijken. Bij laminaatvloeren van gerenommeerde merken is dat risico klein. Tegenwoordig kan je bijna elk laminaat in elke ruimte in huis plaatsen, ook in de badkamer of vochtige ruimtes. Vraag ernaar in de winkel.
Dessins
De meeste laminaatvloeren vormen een imitatie van een echte parketvloer. Toch gelijkt laminaat steeds meer op parket. Niet alleen door de optimalisatie van de fotografeerprocedés, maar ook door andere ontwikkelingen. Door planken van verschillende kleuren en formaten (vb. vierkanten plankjes) te combineren, kan je unieke patronen creëren. Er bestaan ook laminaatvloeren waarbij je de houtstructuur niet alleen ziet, maar ook voelt. Of waarvan de langste en/of kortste zijden lichtjes afgeschuind zijn. Dat geeft het effect van een voeg, zoals bij parket. Andere mogelijke tekeningen: keramische tegels, natuursteen, betontegels, ...
Gebruikersklassen
Er bestaan voor laminaat verschillende gebruikersklassen die je als koper informatie geven. Naast de slijtageweestand duiden ze de weerstand tegen impact, de vlekbestendigheid en de geschiktheid voor rolstoelgebruikers aan. Er zijn vijf gebruikersklassen, van AC1 tot AC5. Daarbij is AC1 het minst sterk en enkel geschikt voor ruimtes waar het laminaat beperkt gebruikt wordt. AC5 is de sterkste klasse en kan zelfs in restaurantkeukens.
Belangrijkste voordelen
- Onderhoudsvriendelijk: boenen of vernissen is niet nodig.
- Milieuvriendelijk.
- Zeer krasresistent.
- Vlekken zijn makkelijk te verwijderen.
- Goedkoper dan de meeste parketvloeren.
Belangrijkste aandachtspunten
- Voelt harder en minder warm aan dan parket.
- Om lawaaihinder te vermijden moet je een aangepaste ondervloer plaatsen.
- Krassen of beschadigingen zijn niet of moeilijk bij te werken (eventueel kan je wel een volledig paneel vervangen of bijwerken met een voegpasta).
Plaatsing
Een typische klus voor doe-het-zelvers: laminaat leggen. Niet verwonderlijk, want op een droge en schone ondergrond kan je meteen aan de slag met het vochtscherm en de tussenvloer. Daar komen de laminaatplanken bovenop. Afwerken met plinten en je vloer is klaar.
Onderhoud
Dankzij een speciale oppervlaktelaag is laminaat erg eenvoudig in onderhoud: even vegen met een droog microvezeldoekje volstaat om vuil en stof op te nemen. Poetsen met water is maar om de paar weken nodig. De V-groeven krijg je proper met de stofzuiger. Ook hardnekkige vlekken, zoals alcoholstift, schoensmeer, rode wijn, ketchup, kan je probleemloos verwijderen.