Elektrische doorstromer: werking, prijs, onderhoud en alternatieven

Elektrische doorstromers of geisers produceren alleen warm water als je de warmwaterkraan opendraait. Daardoor beschik je over een onbeperkte hoeveelheid warm water en verbruiken de toestellen weinig of geen energie als er geen vraag is naar warm water. Benieuwd naar het werkingsprincipe, de prijs en zijn alternatieven? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen.

Wat is een elektrische doorstromer en hoe werkt het?

Voor de bereiding van warm water heb je 2 principes: een boiler of een doorstromer. Elektrische doorstromers zijn meestal kleiner en goedkoper dan boilers. Ze leveren per minuut ook minder warm water. Let op: het maximale debiet hangt af van het beschikbare vermogen. Bij doorstromers of geisers met een te klein vermogen duurt het lang om grote hoeveelheden warm water af te tappen. Een andere beperking: bij zeer kleine waterafname kan de brander slecht functioneren.

De wachttijd tot warm water is afhankelijk van:

  • Tapsnelheid.
  • Dikte van leidingen.
  • Afstand tussen geiser en kraan (hoe korter afstand van bad/douche tot geiser, hoe beter).
  • Isolatie van leidingen (buizen isoleren om warmteverliezen te beperken).

Aftapdebiet

warm water voor5 l/min.10 l/min.13 l/min.16 l/min.20 l/min.
Gootsteen + wastafel***--
Gootsteen + wastafel + douche --****
Gootsteen + wastafel + bad--***
Gootsteen + wastafel + douche + bad + bidet---**

Kalkafzetting

In streken met hard water kan je volgens verschillende installateurs met een elektrische doorstromer of platenwarmtewisselaar al na 1,5 jaar problemen krijgen door kalkafzetting. Een waterverzachter biedt hiervoor de oplossing en kan de levensduur van je toestel verlengen.

Welke energiebronnen kan je gebruiken?

1. Gas

De meeste geisers of doorstroomtoestellen werken op gas. Toestellen met elektronische ontsteking zijn energiezuiniger dan apparaten met een waakvlam. Het vermogen van gasgeisers varieert van 8 tot 28 kW, wat overeenkomt met een debiet van 5 tot 16 liter per minuut.

Geisers met een vast vermogen draaien altijd op dat maximumvermogen zodra je de warmwaterkraan opendraait. Om energie te besparen werden geisers ontwikkeld waarvan je het vermogen zelf kan instellen. Nog zuiniger zijn toestellen met modulerend vermogen. Hierbij varieert gastoevoer automatisch op basis van gevraagde debiet.

Een doorstroomtoestel op gas vergt een schoorsteen met boven- en benedenverluchting en een beveiligingssysteem dat geiser uitschakelt bij terugslag in schoorsteen. Bespaar nooit op veiligheid: weinig kwalitatieve of slecht onderhouden gasgeisers kunnen, in combinatie met onvoldoende ventilatie, leiden tot koolstofmonoxidevergiftiging. Daarom wordt er steeds meer gekozen voor gesloten systemen. Daarvoor heb je geen schoorsteen nodig want de geiser haalt geen zuurstof uit de ruimte waarin hij staat.

2. Elektriciteit

Behalve gasgeisers heb je ook elektrische doorstroomtoestellen. Deze zijn meestal duurder in verbruik en goedkoper in installatie. Er is een aanpassing van het bestaande elektriciteitsnet is nodig. Dat kan soms zorgen voor extra belasting van elektrische vermogen.

3. Propaan

Voor wie niet over aardgasaansluiting beschikt.

Wat kost een elektrische doorstromer?

Een elektrische doorstromer is relatief goedkoop en kost zo’n 300 à 1.000 euro. Hij is een stuk voordeliger dan zijn alternatieven, zoals een elektrische boiler, een zonneboiler en een warmtepompboiler. Meer weten over de prijzen van warmwatertoestellen? Bekijk dan ons handig overzicht.

Hoe onderhoud je een elektrische doorstromer?

De meest voorkomende problemen die je kan voorhebben zijn afzetting van kalk op de onderdelen en elektrische problemen m.b.t. de bekabeling of de warmtewisselaar. Het onderhoud van een elektrische doorstromer besteed je best uit aan een ervaren en erkende vakman.

Welke alternatieven zijn er voor een doorstromer?

Een elektrische boiler, zonneboiler en warmtepompboiler zijn prima alternatieven voor een elektrische doorstromer. Lijst voor jezelf de voor- en nadelen van elk systeem op en maak je keuze vervolgens in functie van je budget en voorkeur.

1. Elektrische boiler

Met een elektrische boiler tap je de hoeveelheid water sneller af dan bij een doorstroomtoestel. Je krijgt ook warm water als je je kraan slechts gedeeltelijk openzet. Het nadeel van een boiler is dat hij niet onbeperkt warm water kan leveren. Op is op! Om dit euvel op te lossen, en altijd over warm water te beschikken, moet je het volume van de boiler laten aansluiten op de hoeveelheid water die jij en je gezinsleden nodig hebben.

De prijs van een elektrische boiler ligt tussen de 1.000 en 2.000 euro, inclusief btw, exclusief installatiekosten.

2. Zonneboiler

Een zonneboiler is een duurzame oplossing voor sanitair warm water. Het systeem bestaat uit zonnecollectoren die op je dak liggen, en een voorraadvat of boiler. Met behulp van de gratis warmte van de zon, kan je ongeveer 60% van je sanitair water verwarmen.

De prijs van een zonneboiler ligt tussen de 4.000 en 6.000 euro, inclusief btw, exclusief installatiekosten.

3. Warmtepompboiler

Ook een warmtepompboiler is een energiezuinige en duurzame oplossing om warm water te produceren. Het systeem werkt volgens het principe van een warmtepomp en verbruikt 3 à 4 keer minder energie dan een elektrische boiler. Een warmtepompboiler wordt binnenshuis geïnstalleerd en onttrekt warme lucht uit de ruimte waarin hij zich bevindt. Een ingebouwde compressor verhoogt de omgevingswarmte, waardoor de ketel opwarmt. Zo zet de warmtepompboiler de warmte om in warm water voor sanitair gebruik.

De prijs van een warmtepompboiler ligt tussen de 2.500 en 3.500 euro, inclusief btw, exclusief installatiekosten en toebehoren.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuwe warmtepompboiler ELENSIO : voor nóg ecologischer warm water en minimaal energieverbruik
Nieuwe warmtepompboiler ELENSIO : voor nóg ecologischer warm water en minimaal energieverbruik

Op zoek naar een duurzaam alternatief voor een elektrische boiler? Maak dan kennis met de nieuwe thermodynamische warmtepompboiler ELENSIO van De Dietrich. ...

Lees meer
Warmtepompboiler: duurzaam alternatief voor een elektrische boiler
Warmtepompboiler: duurzaam alternatief voor een elektrische boiler

Iedereen heeft het voortdurend over de warmtepomp. Helaas is dit systeem niet voor iedere woonsituatie de meest geschikte keuze. Gelukkig zijn er nog...

Lees meer
Minder warm water verbruiken zonder in te boeten aan comfort?
Minder warm water verbruiken zonder in te boeten aan comfort?

De vraag die iedereen zich momenteel stelt... Je warmwaterverbruik verminderen is een van de belangrijkste manieren om je rekening te verlagen, ook in de...

Lees meer
Infiltratie  en vertraagde afvoer regenwater = infilo & O slow
Infiltratie en vertraagde afvoer regenwater = infilo & O slow

In Vlaanderen moet het regenwater in eerste instantie worden opgevangen tbv hergebruik. De Flexotank Trident regenwaterputten zijn hiervoor uitermate...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken