Wat is de prijs van een zonneboiler?

Je zou graag profiteren van gratis zonne-energie en je wilt weten wat de prijs van een zonneboiler is? We vroegen het aan Dieter Vincke van fabrikant Stiebel Eltron.

Absolute bodemprijs: 2.500 euro

2.500 euro is de vertrekprijs voor een zonneboiler voor een gezin van twee personen. "Daarvoor krijg je een boiler van 150 liter, een zonnecollector van 2,5 m² en alle installatietoebehoren", begint Vincke. Niet inbegrepen: btw, plaatsing en premies. Stiebel Eltron werkt met vlakkeplaatcollectoren. Hou er rekening mee dat die gewoonlijk wat goedkoper zijn dan een vacuüumbuizensysteem.

Gezin van vier: vanaf 4.000 euro

"Heb je een groter gezin? Dan heb je een grotere zonneboiler nodig, meer panelen én meer centen. Voor een gezin van vier betaal je minstens 4.000 euro. Daar krijg je een boiler van 300 liter voor en twee zonnecollectoren. Vanaf persoon nummer vijf, moet je rekenen op zo'n 250 euro extra per gezinslid", vertelt Vincke. "Boilers van 300 liter kunnen naast het sanitair, ook de vaatwasser en afwasmachine voorzien van warm water."

Kwaliteit boiler

"De kwaliteit van de boiler zelf is een belangrijke prijsdeterminant. Zo zijn er die langer meegaan of beter geïsoleerd zijn. Daar betaal je natuurlijk wat meer voor. Die meerprijs verdien je terug omdat betere isolatie gelijk staat aan minder warmteverlies. Wat weer resulteert in minder energieverbruik."

Plat of schuin dak?

"De collectoren zijn geschikt voor zowel schuine als platte daken. Maar bij platte daken betaal je wat meer voor de extra hulpstukken om het paneel juist te kantelen. Dit is ook zo als je je zonneboiler wilt inschakelen voor je vloerverwarming. Dan moeten de panelen een grotere hellingshoek hebben om de zonnestralen optimaal op te vangen in de winter."

Levering en installatie

"Twee installateurs hebben ongeveer één dag nodig om je hele systeem te plaatsen", weet Vincke. "Ben je aan het renoveren? Dan zullen ze meer werk hebben. Denk bijvoorbeeld aan omkastingenf om de leidingen weg te werken. Je zal dus meer moeten betalen. Hou ook rekening met extra leveringskosten als er bijvoorbeeld een hoogtewerker of kraan aan te pas komt."

"Verder speelt de plaats waar je boiler komt ook een rol in het kostenplaatje. Hoe groter de afstand tussen dak en boiler, hoe meer leidingen en werkuren er nodig zijn."

Onderhoud: 25 euro per jaar

"De panelen moet je amper schoonmaken. Toch laat je best je installatie nakijken om te zien of de glycol aan vervanging toe is. Dat is de warmtegeleidende vloeistof. Ruw geschat geef je hier jaarlijks ongeveer 25 euro aan uit", besluit Vincke.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuwe warmtepompboiler ELENSIO : voor nóg ecologischer warm water en minimaal energieverbruik
Nieuwe warmtepompboiler ELENSIO : voor nóg ecologischer warm water en minimaal energieverbruik

Op zoek naar een duurzaam alternatief voor een elektrische boiler? Maak dan kennis met de nieuwe thermodynamische warmtepompboiler ELENSIO van De Dietrich. ...

Lees meer
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen

Het straatbeeld ziet er sinds enkele jaren een stuk anders uit. Zo worden de meeste daken en garages tegenwoordig gesierd door zonnepanelen. Overweeg jij...

Lees meer
Minder warm water verbruiken zonder in te boeten aan comfort?
Minder warm water verbruiken zonder in te boeten aan comfort?

De vraag die iedereen zich momenteel stelt... Je warmwaterverbruik verminderen is een van de belangrijkste manieren om je rekening te verlagen, ook in de...

Lees meer
Bespaar 60% op je waterfactuur. Plaats zelf je regenwatersysteem.
Bespaar 60% op je waterfactuur. Plaats zelf je regenwatersysteem.

Door regenwater te gebruiken om te poetsen, je kleren en je auto te wassen, je tuin te besproeien en je toilet(ten) door te spoelen, kan je heel wat...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken