Een minder bekende bouwmethode is die met isolerende bekistingsblokken. Deze bouwvorm is ook wel bekend onder de afkorting ICF of Insulated Concrete Forms. De roots van deze bouwtechniek liggen voornamelijk in Canada, de Verenigde Staten en buurlanden Frankrijk en Duitsland.
Hoe zit een woning uit isolerende bekistingsblokken in elkaar?
Opbouw
De naam verklapt het eigenlijk al grotendeels. Een binnen- en buitenwand uit blokken van geëxpandeerd polystyreen met of zonder grafiet vormen samen een bekisting. Deze zien er een beetje uit als de traditionele keramische bouwblok, maar worden zonder mortel op elkaar gestapeld, rechtstreeks op de vloerplaat. Je kan het een beetje vergelijken met het stapelen van legoblokjes. De tand-groefverbinding zorgt voor een goede aansluiting.
Eens de muurconstructie helemaal rechtstaat, wordt de ruimte tussen deze wanden volgestort met beton. Hieraan heeft de hele constructie zijn draagkracht te danken. Speciale ankers tussen beide bekistingsvlakken zorgen voor extra stevigheid.
Isolatie
Je slaat twee vliegen in een klap met deze bouwmethode. Want je gevel vormt een doorlopende isolatieschil. Met een muurdikte van 45 cm haal je een U-waarde van 0,10 W/m²K (R-waarde = 9.77 m²K/W). Voldoende voor een energieneutrale of passiefwoning. Je hebt met andere woorden geen bijkomende isolatie nodig.
Uitzicht
Je zal niet snel het onderscheid aanduiden tussen een traditioneel gebouwde woning en een woning opgebouwd uit isolerende bekistingsblokken. De buitengevel kan je quasi onbeperkt afwerken: met pleisterwerk, gevelplaten, hout, steenstrips, traditionele bakstenen... Je binnenmuren kan je afwerken met pleister of gipsplaten.
Wat zijn de belangrijkste voordelen?
- Zeer snel: op 15 dagen staat je constructie recht;
- Geen nood aan mortel;
- Je muren zijn je isolatie, dus geen nood aan bijkomende isolatie;
- Goede wind- en luchtdichtheid, doordat je bouwschil (betonkern) ononderbroken doorloopt;
- Je kan gemakkelijk inkepingen maken voor je elektriciteits- en sanitairleidingen;
- EPS brandt niet. Bij een brand zal dit materiaal enkel smelten, totdat het vuur uit is. Er komen ook geen giftige stoffen vrij bij de verbranding;
- Blokken zijn licht en handig te verwerken. Handig voor zelfbouwers dus.
Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?
- Minder aannemers zijn bekend met dit bouwprincipe. Informeer je goed en vraag voldoende referenties op;
- De materiaalkosten liggen wat hoger dan bij een traditioneel gebouwde woning, maar je bespaart wel op werkuren. Met de huidige isolatiewaardes die moeten gerespecteerd worden, liggen de prijzen almaar dichterbij die van een traditioneel gebouwde woning.