De samenstelling van je gevel: binnen- en buitenmuur

Je gevel bestaat uit een binnen- en buitenmuur. Je binnenmuur vormt de dragende structuur van je woning, de buitenmuur heeft een beschermende en decoratieve functie. De samenstelling van je binnenmuur hangt af van de bouwtechniek waarvoor je kiest.

Bij houtskelet, massieve houtbouw en staalskeletbouw bestaat de dragende structuur uit hout of staal. Kies je voor de traditionele bouwtechniek, dan zit je met een binnenmuur en buitenmuur waartussen zich een spouw bevindt. De binnenmuur wordt in dit geval opgetrokken uit dragende gevelstenen.

Optrekken binnenmuur

Qua bouwstenen heb je verschillende opties. De populairste keuze voor het optrekken van de binnenmuur is snelbouwstenen. Deze zijn vergelijkbaar met grote bakstenen. Door de performaties zijn ze licht en isoleren ze beter. Een andere optie is cellenbeton. Een cellenbetonblok bestaat uit kalk, zand, cement en luchtporiën. Daardoor isoleren ze zo goed dat je geen extra isolatie nodig hebt om te voldoen aan de EPB-eisen.

Ook kalkzandsteen is een optie. Deze stenen scoren hoog op akoestisch vlak omdat ze heel massief zijn. De thermische isolatie ligt dan wel weer wat lager, maar dat compenseer je met een isolatielaag. Een gevelsteen die je ook voor het zichtbare metselwerk kan gebruiken, is de betonblok. Deze zijn goedkoper dan bakstenen en kunnen grotere drukkrachten aan. Een laatste mogelijkheid is gipsblokken. Maar deze zijn niet geschikt om dragende muren mee op te trekken.

Afwerking buitenmuur

Eens de dragende structuur van je woning er staat, kan je aan de afwerking van je gevel, de buitenmuur dus, beginnen. Hiervoor heb je de keuze uit verschillende materialen. De meest voorkomende gevelbekleding is de traditionele baksteen, maar ook pleister scoort goed. Andere alternatieven zijn leien, gevelplaten, steenstrips, houten gevelbekleding of zelfs bekleding uit natuursteen, glas en betonglas.

Kies je voor bakstenen, dan heb je de keuze deze te verlijmen of te (dun)metselen. Bij verlijmen verbindt slechts een kleine laag lijmmortel de stenen met elkaar. Dit zorgt voor een egaler uitzicht, zeker wanneer je kiest voor smalle langwerpige maatvaste stenen. Bij dunmetselen zijn de voegen dan weer een pak dunner dan bij gewoon metselwerk.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Innovatie en efficiëntie hand in hand: De kijkwoning van LivingWood met een excellente energiescore
Innovatie en efficiëntie hand in hand: De kijkwoning van LivingWood met een excellente energiescore

Welkom, nieuwsgierige ontdekkingsreiziger van de bouwwereld! Vandaag nemen we je op een avontuur waarbij we een kijkje nemen in de toekomst. Voor...

Lees meer
Je living een nieuwe indeling geven? Het kan dankzij Gyproc®!
Je living een nieuwe indeling geven? Het kan dankzij Gyproc®!

Sta je voor een totaalrenovatie of een complete make-over van je woonkamer? Dan kan je vast en zeker Gyproc® gipsplaten gebruiken. Ze zijn superhandig en...

Lees meer
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!

De toekomst vraagt om energiezuinige en goed geïsoleerde woningen met eigen stroomvoorzieningen. Door de opgelegde normen rond energiezuinigheid zal de...

Lees meer
S-line® smalle gevelsteen van Vandersanden: lichter voor je budget en het milieu!
S-line® smalle gevelsteen van Vandersanden: lichter voor je budget en het milieu!

Baksteenproducent Vandersanden lanceerde recent de smalle en ecologische gevelsteen S-line®. En daar heeft het familiebedrijf meerdere redenen voor. Want...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken