Wat is elektrische verwarming?

Stekker in het stopcontact en klaar. Dat is verwarmen met elektriciteit. Het elektrisch 'vuurtje' in de badkamer of een elektrische handdoekdroger zijn de meest bekende vormen van dit type verwarming. Wij leggen uit hoe elektrische verwarming precies werkt en welke types er zijn.

Hoe werkt elektrische verwarming?

In tegenstelling tot centrale verwarming staat elektrisch gelijk aan decentraal verwarmen. Dat eerste systeem wekt de hitte op één centrale plaats op en verspreidt die dan naar radiatoren en/of vloerverwarming. Elektrisch verwarmen, gebeurt decentraal. Kamer per kamer. Al kan je altijd automatiseren met een thermostaat op afstandsbediening.

Snelle bijverwarming

Elektrische verwarming is dan ook typisch een bijverwarming. Denk aan een elektrische convector in de badkamer voor extra comfort. Of een extra vuurtje in de slaapkamer. De belangrijkste troef is de snelheid van verwarmen. Op enkele minuten stook je een kamer een paar graden warmer.

Elektrische convector/radiator

Het verschil zit 'm vooral in de aard van de warmte die ze voortbrengen. De convector is het bekende elektrische 'vuurtje' dat je vaak in badkamers aantreft. Dit toestel is een weerstand met daar een omhuizing rond. De elektriciteit gaat door die weerstand en geeft vervolgens hitte af aan de lucht. Een radiator warmt op doordat de vloeistof die erin zit opwarmt.

1. Directe elektrische verwarming

Directe elektrische verwarming is het eenvoudigst en goedkoopst in aanschaf, maar is omwille van het hoog verbruik enkel een optie voor kleine ruimtes of als bijverwarming. Het zet elektriciteit rechtstreeks om in warmte. Blaasconvectoren zijn interessant om een kamer kortstondig en snel op te warmen. Antivorstconvector zorgt ervoor dat temperatuur in een ruimte nooit onder 5 °C zakt.

2. Spaarkachels (accumulatieverwarming)

Spaarkachels zijn duurder maar stapelen ‘s nachts tegen goedkoop stroomtarief warmte op die ze overdag afgeven. Voor dit soort verwarming wordt er een afzonderlijke stroomkring geplaatst waarop alle spaarkachels aangesloten worden. Bij statische spaarkachels gebeurt de warmteafgifte via natuurlijke straling en convectie (luchtopwarming). Bij dynamische spaarkachels is er ook nog een ‘gedwongen’ convectie dankzij een ventilator in het toestel. Dit resulteert in een snellere verspreiding van de warmte.

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming ziet eruit als een flatscreen-tv. Het zijn panelen die je tegen je muur en/of plafond bevestigt. Of inwerkt.

Ze zenden warmtegolven uit die niet de lucht verwarmen, maar wel de voorwerpen en mensen in de ruimte. Die geven op hun beurt de warmte weer af aan de lucht. Net dezelfde manier waarop je opwarmt als je in de zon zit. Daardoor bereik je snel een hoger temperatuurgevoel.

Vermogen

Hoeveel vermogen je nodig hebt, hangt af waarvoor je de techniek inzet. Dient de radiator of paneel om één kamer bijkomend te verwarmen? Of is het de hoofdverwarming van die ruimte? Ook een belangrijke: de isolatiegraad van je woning. De warmtevraag in een nieuwbouw ligt een pak lager dan die van een oude woning.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas

Je kent propaangas vast van de gasflessen die gebruikt worden tijdens het koken. Maar wist je dat het ook voor andere toepassingen in huis kunt gebruiken?  ...

Lees meer
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas

Wil jij je steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? En er zelf financieel ook baat bij hebben? Investeer dan in een hybride verwarmingsinstallatie: de ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken