Alternatieve bestratingsmaterialen

Naast de klassiekers als klinkers en tegels zijn er nog andere alternatieven om je terras en oprit mee te bekleden. Denk maar aan kasseien, asfalt, dolomiet, losse kiezel, gazontegels en printbeton.

Kasseien

Kasseien bezorgen je terras een authentiek en rustiek uitzicht. Het prijskaartje is wel hoger dan dat van traditionele klinkers. Ze zijn onregelmatiger van vorm, waardoor je grotere voegen krijgt en het oppervlak dus minder egaal is.

Asfalt

Asfalt is een dankbare bestrating als je jonge kinderen in huis hebt: het is een glad oppervlak om op te fietsen, skaten en nog veel meer. Een nadeel is dat het snel vuil wordt en dus regelmatig een poetsbeurt nodig heeft. Na verloop van tijd moet je ook een nieuwe laag leggen. De prijs komt ongeveer overeen met die van klinkers.

Dolomiet

Dolomiet is een Franse natuursteen met een grijsgele kleur die mooi oogt en relatief goedkoop is. Omdat de steentjes makkelijk aan autobanden of onder je schoenen blijven hangen, moet je er regelmatig wat bijgooien.

Tip: Leg voor je deuren een zone met tegels. Zo neem je de steentjes niet mee naar binnen.

Losse kiezel

De steentjes zijn goedkoop en dus vaak een voorlopige oplossing voor opritten bij nieuwbouw. Neem geen dikke steentjes, want daarin rijd je je makkelijk vast. Een bestrating van losse kiezels vergt ook veel onderhoud om proper te houden. Onkruid en gras kan je enigszins voorkomen door onder de kiezellaag een folie te leggen die water doorlaat en onkruid tegenhoudt.

Hout

Hout geeft je terras een sfeervol karakter. Tropisch hout patineert na verloop van tijd: het krijgt een doffere kleur. Hou je daar niet van? Dan moet je het hout behandelen. Bovendien wordt hout glad als het nat is. Door het krimpen en uitzetten van het hout, ben je ook verplicht om de planken geregeld opnieuw vast te maken. Er bestaat een materiaal dat uit hout én pvc bestaat. Het combineert het natuurlijke en warme uitzicht van hout met de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van pvc.

Gazontegels

Gazontegels - ook bekend als grasraat, grasplaten of grasdallen - zijn interessant als je de parking volledig in de natuurlijke omgeving wil laten opgaan. Ze vormen een stevige ondergrond waar auto's op kunnen staan en waar toch gras kan groeien. Zo heb je een waterdoorlatende combinatie van een bestrating en een groenzone. Gazontegels bestonden oorspronkelijk uit beton, maar zijn ook verkrijgbaar in kunststof.

Printbeton

Printbeton is een gegoten betonvloer. Na het storten wordt met behulp van drukpatronen een motief aangebracht waardoor je oprit beklinkerd lijkt. Door toevoeging van pigmenten is deze betonvloer in alle mogelijke kleuren te krijgen.

Tip: raadpleeg onze keuzewijzer voor je oprit of terras.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Waarom je zeker in deze tijden voor kleiklinkers moet kiezen
Waarom je zeker in deze tijden voor kleiklinkers moet kiezen

Duurzaam bouwen? Dat is kiezen voor duurzame en ecologische materialen. Ga daarom voor kleiklinkers voor de bestrating van jouw tuin, terras of oprit....

Lees meer
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”

Toen Carmen en haar man een jaar in hun nieuwbouw in Heule woonden, was het tijd om de tuin en het zwembad onder handen te nemen. Een onderhoudsvriendelijk ...

Lees meer
Ebema_Stone&Style speelt in op nieuwe tuintrends
Ebema_Stone&Style speelt in op nieuwe tuintrends

Elegante betonoplossingen voor tuin, terras en inrit die comfort, functionaliteit en duurzaamheid combineren. Dat is waar Ebema_Stone&Style voor staat. ...

Lees meer
Til je tuin naar een hoger niveau. Hoe? Met beton natuurlijk!
Til je tuin naar een hoger niveau. Hoe? Met beton natuurlijk!

Met beton kan je alle kanten uit. Zeker in je tuin! Dat heeft de betere tuinarchitect alvast goed begrepen. Want beton creëert een elegante dialoog tussen...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken