Het belang van een goede luchtaanvoer en -afvoer

Voor een goed werkende kachel is niet alleen een kwalitatieve brandstof belangrijk, ook een degelijke luchtaanvoer en -afvoer zijn van cruciaal belang. Daarbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen een open verbranding en een gesloten verbrandingssysteem.

Open verbranding

Voor elke vorm van verbranding is er zuurstof nodig. Bij een open verbranding komt de zuurstof voor de verbranding uit de omgeving en gebeurt de luchtafvoer via de schoorsteen. Als de ventilatiegassen in huis onvoldoende worden afgevoerd, dan kan dit problemen veroorzaken zoals koolmonoxidevergiftiging.

Wil je dit vermijden? Een thermische terugslagbeveiliging schakelt je toestel uit bij een slechte afvoer. Je kan dit ook op een bestaand apparaat laten plaatsen. Eventueel kan je lucht toevoegen via een speciale buis die via de vloer en kruipruimte met de buitenlucht is verbonden.

Gesloten verbranding

Zowat alle moderne haarden en kachels werken met een gesloten verbrandingssysteem. Daarbij wordt de kachel of haard aangesloten op een afvoer met twee kanalen. De binnenste pijp dient voor de afvoer van rookgassen, de buitenste pijp voor de aanvoer van lucht. Dit noemt men de concentrische technologie. Hierbij heb je dus niet langer een traditionele schoorsteen nodig: de aan- en afvoerbuis gaat door de gevel of het dak en je kan ze rechtstreeks aansluiten op het toestel.

Dat betekent dus ook dat je recente hout- en pelletkachels dankzij deze nieuwe generatie rookkanalen ook perfect kan toepassen in goed geïsoleerde woningen, zonder risico op koudebruggen.

Bestaande kachels en haarden kunnen omgebouwd worden tot een gesloten toestel met een flexibele buis en een aangepaste schoorsteenaansluitplaat. Let op: voor houtkachels en -haarden is wel altijd een aparte schoorsteen nodig.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Gaskachel of gashaard: kies Duogas!
Gaskachel of gashaard: kies Duogas!

DUOGAS zorgt voor de aansluiting van gaskachels en gashaarden in de individuele woning. Het zorgt voor de rookgasafvoer en de luchttoevoer. Poujoulat heeft ...

Lees meer
Een nieuwe omkasting van de schouw met Gyproc® gipsplaten: hier moet je op letten
Een nieuwe omkasting van de schouw met Gyproc® gipsplaten: hier moet je op letten

Een haard of inbouwhaard zijn mooie eyecatchers in de living en kunnen zeker met Gyproc® gipsplaten afgewerkt worden. Zo kan je eenvoudig een strakke...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken