Je vloer isoleren is geen zware klus. Als je op voorhand even stilstaat bij jouw specifieke situatie. Want er bestaan verschillende soorten ondervloeren.
Controleer de staat van je vloer en bepaal welke eigenschappen het materiaal van de ondervloer moet hebben. Zo kan je vervolgens goed voorbereid aan de slag.
Materiaal: | Gereedschap: |
---|---|
|
|
Stap 1: ondervloer kiezen
- De keuze van de ondervloer hangt af van de ondergrond en de conditie van de vloer.
- Bij een houten ondergrond boven een kelder, gebruik je een vochtscherm met daarop houtvezelplaten (3 tot 7 mm) of parketisolatie.
- Bij een houten ondergrond boven een etagevloer, gebruik je houtvezelplaten met daarop parketisolatie. Bij een betonnen ondergrond boven een kelder, gebruik je een vochtscherm met daarop houtvezelplaten of parketisolatie.
- Bij een betonnen ondergrond boven een etagevloer, gebruik je een vochtscherm en houtvezelplaten of leg je een 2 mm dikke ondervloer van polyethyleen.
Stap 2: ondervloer plaatsen
- Afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt, zal je (lichtjes) anders te werk moeten gaan.
Vochtscherm en houtvezelplaten plaatsen
- Een vochtscherm (volledig uit LDPE, Low Density Polyethyleen) is 100 % vocht- en dampdicht. Daarop zijn dikke geperste houtvezelplaten, meestal groen of bruin en van 3 tot 7 mm dik, uitermate geschikt om grote oppervlakken te egaliseren, tot ongeveer 4/5 mm. Daarnaast zijn ze ook veerkrachtig, warmte-isolerend en geluiddempend. Voor de plaatsing ga je als volgt te werk:
- Maak de ondergrond vlak. Verwijder scherpe delen van de ondergrond en werk eventuele oneffenheden weg met een egaliserende specie.
- Plaats de vochtschermfolie zo dat de banen elkaar 15 cm overlappen en kleef de naden vast met aluminiumtape.
- Laat de banen minstens 10 cm tegen de muur oplopen. Voor het plaatsen van de plinten snij je het overtollige materiaal weg met een breekmes.
- Leg vervolgens de platen in zogenaamd halfsteenverband en dwars op de lengterichting van de parket- of laminaatlamellen. In onze klus Metselverband kiezen lees je meer over het halfsteenverband.
Parketisolatie plaatsen
- Dankzij haar samenstelling is parket- of laminaatisolatie met een zijde uit aluminiumkleurig polypropyleen zowel vochtbestendig als vochtafschermend. Daarnaast heeft deze ondervloer met een dikte van 3 mm, ook goede egaliserende en thermische eigenschappen. Voor de plaatsing ga je als volgt te werk:
- Zorg voor een propere en effen ondergrond. Werk eventueel oneffenheden weg met een egaliserende specie.
- Leg de folie met de aluminiumzijde naar boven.
- Laat de banen goed op elkaar aansluiten en kleef de naden vast met aluminiumtape.
- Laat de banen ongeveer 10 cm tegen de muur oplopen. Voor het plaatsen van de plinten snij je het overtollige materiaal weg met een breekmes.
Ondervloer van polyethyleen plaatsen
- Deze ondervloer bestaat uit 2 mm dikke vochtbestendige polyethyleen. Deze folie is egaliserend tot 2 mm, geluiddempend en dampwerend. Voor de plaatsing ga je als volgt te werk:
- Maak de ondergrond schoon. Werk eventueel oneffenheden weg met een egaliserende specie.
- Laat de banen goed aansluiten en kleef de naden vast met aluminiumtape.
- Laat de banen ongeveer 10 cm tegen de muur oplopen. Voor het plaatsen van de plinten snij je het overtollige materiaal weg met een breekmes.