Spoor de zwakke plekken van je huis op met een infraroodcamera

Het onzichtbare zichtbaar maken. Met een infraroodcamera kan het. Vandaar dat deze thermografietechniek gebruikt wordt om vochtproblemen, koudebruggen en luchtlekken te controleren.

Thermografie is een techniek waarbij een camera wordt gebruikt die infraroodbeelden en -metingen maakt om de thermische energie die een voorwerp uitstraalt 'te zien' en te meten. Thermische energie of infraroodenergie is licht dat niet zichtbaar is omdat de golflengte ervan te lang is om door het menselijk oog te worden gezien. Het is dat deel van het elektromagnetische spectrum dat we waarnemen als warmte. Anders dan zichtbaar licht, straalt in de infraroodwereld alles dat warmer is dan het absolute nulpunt warmte uit. Zelfs erg koude voorwerpen zoals ijsblokjes hebben infraroodstralen. Hoe hoger de temperatuur van een voorwerp, hoe groter de uitgezonden infraroodstraling. Dankzij infrarood kunnen we zien wat onze ogen niet kunnen zien.

Infraroodthermografiecamera’s tonen beelden van onzichtbare infraroodstraling of 'warmtestraling' en maken het mogelijk zeer nauwkeurig en contactloos temperaturen te meten.

Problemen oplossen

Velen onder ons kennen infrarood uit de industrie en als middel om elektrische installaties te controleren. Maar een infraroodcamera heeft nog andere toepassingen. Infrarood wordt meer en meer gebruikt voor het opsporen van problemen in gebouwen. Zo is het mogelijk lekken in centrale verwarming en vloerverwarming exact te lokaliseren en vast te leggen op foto. Zo kan het lek met een kleine reparatie hersteld worden en zullen de reparatiekosten voor verzekeraars geminimaliseerd worden.

Ook vochtproblemen kunnen nader bekeken en onderzocht worden. Zo is het mogelijk koudebruggen in beeld te brengen en nauwkeurig te analyseren. Aan de hand van de relatieve vochtigheid en temperatuur in de woning kan het dauwpunt (condenspunt) berekend worden. Indien we temperaturen onder het dauwpunt in beeld krijgen, zal de camera ons duidelijk de probleemzone aanduiden. Zelfs vochtproblemen op platte daken door waterinfiltratie door de dichtingslaag kunnen visueel zichtbaar gemaakt worden.

Vandaag zijn we ons er meer dan ooit bewust van dat we zuinig moeten omspringen met ons energieverbruik. Infraroodthermografie spoort moeiteloos energielekken in slecht geïsoleerde gebouwen op. Zo kan je in één oogopslag de grootste warmteverliezen in kaart brengen zonder ze te moeten berekenen. Maar ook een controle van isolatiewerken kan je ervan overtuigen dat ze goed zijn uitgevoerd. Zo helpt infraroodthermografie eveneens bij het injecteren van isolatie in spouwmuren. Door voor en na de werken infraroodfoto's te maken kan je het resultaat evalueren.

Luchtdichtheid

Een goede isolatie en luchtdichtheid staan in rechtstreeks verband met een gunstig energieverbruik. Detectie van luchtlekken is daarom een waardevolle zaak. Door de luchtdichtheid van een gebouw te meten, kan berekend worden hoeveel keer per uur het luchtvolume van het gebouw ververst wordt. Als deze waarde hoger is dan de Europese norm kan je met een infraroodcamera de luchtlekken in beeld brengen. Op deze manier is het mogelijk om de overtollige luchtgaten gericht af te dichten. Hoe minder een gebouw door onbedoelde kieren en gaten lucht 'lekt', hoe minder energie een gebouw verliest. Daarom zijn luchtdichtheidsmetingen in combinatie met thermografie een ideale combinatie om luchtlekkages nauwkeurig vast te stellen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Vochtproblemen in de badkamer vermijden? Dit moet je weten voor je gaat tegelen!
  Vochtproblemen in de badkamer vermijden? Dit moet je weten voor je gaat tegelen!

  De badkamer is de vochtigste plaats in huis. Je neemt er (bijna) dagelijks een douche of een bad, waardoor er veel waterdampen ontstaan. Als de ruimte...

  Lees meer
 • Vocht in huis? De Solar Star gebruikt de zon om te ventileren
  Vocht in huis? De Solar Star gebruikt de zon om te ventileren

  De Solar Star is een mechanische ventilator die op natuurlijke basis werkt. Het ventilatiesysteem wordt van stroom voorzien door een zonnepaneel, waardoor...

  Lees meer
 • URSA XPS: de ideale vloerisolatie
  URSA XPS: de ideale vloerisolatie

  Vloerisolatie is niet enkel heerlijk comfortabel, maar ook wettelijk verplicht sinds de verstrenging van de isolatie-eisen. Want naast een lekker warme...

  Lees meer
 • Help, schimmel op mijn plafond en muren!
  Help, schimmel op mijn plafond en muren!

  Muffe vlekken die zich verschuilen achter behang, gordijnen of kasten... Schimmels komen meer voor dan je denkt. Ze zijn niet enkel ontsierend voor je...

  Lees meer