Wat zijn koudebruggen? En waarom zijn ze slecht nieuws voor je energiefactuur en binnenklimaat?
Een koudebrug is een zwakke schakel in je isolatie. Het is een figuurlijke brug tussen het binnenklimaat in je woning en de buitenlucht. Tussen warm en koud.
De probleemzones
Een efficiënte isolatie vormt één doorlopend geheel. Overal waar dat niet het geval is, is er een koudebrug. De typische pijnpunten zijn de aansluitingen tussen verschillende constructieonderdelen. Raam en binnenmuur, bijvoorbeeld. Een gebrekkige isolatie rond de rolluikkast of de overgang van dak- naar muurisolatie.
Warmteverlies
Zo’n koudebrug betekent warmteverlies. Logisch, want waar er rechtstreeks contact is tussen binnen (warm) en buiten (koud) gaat er warmte verloren. Het zijn natuurlijk maar details, maar het zijn net die details die bij nieuwbouw steeds belangrijker worden.
Condensatiegevaar!
Geen detail: een koudebrug is een magneet voor condensatie. In de lucht van je woning zit vocht. Da’s heel normaal - een te droge binnenlucht is zelfs storend. Wel, dat vocht slaat neer op de koudste oppervlakken in je woning. Daar condenseert het en verandert het in druppels. Dat gebeurt typisch tegen de binnenkant van je beglazing … of tegen koudebruggen.
Een goed ontwerp en een goede uitvoering
Koudebruggen vermijden, begint bij een goed ontwerp. Aan je architect en EPB-verslaggever om alle probleemzones al op de tekentafel zo goed mogelijk aan te pakken. Vervolgens is het aan je aannemers om alle details zo correct mogelijk uit te voeren.
De details tellen
Ga je zelf aan de slag? Volg dan nauwgezet de instructies van de isolatiefabrikant in kwestie. En denk eraan: de details tellen wél. Zowel voor je comfort als je energiefactuur.