Woekerend mos kan muren, opritten, terrassen, daken en tuinpaadjes flink aan uitstraling doen inboeten. Bovendien belet mos dat stenen en klinkers goed kunnen ademen waardoor hun levensduur aanzienlijk wordt verkort. Je doet er dus goed aan mos tijdig te bestrijden.
Materiaal: | Gereedschap: |
---|---|
|
|
Stap 1: voorbereiding
- De meeste mosdodende producten werken pas goed bij een temperatuur hoger dan 5°C en bij droog weer.
- Borstel het oppervlak dat je gaat behandelen grondig af en verwijder losse deeltjes (brokjes cement, steengruis, enz.).
- Vul de drukspuit met het mosdodend product. Raadpleeg de verpakking voor de juiste mengverhouding want die kan per fabrikant verschillen.
- Zet het mosdodend mengsel onder druk.
Stap 2: mosverdelger aanbrengen
- Spuit het anti-mosmengsel gelijkmatig over de met mos overwoekerde oppervlakken. Bij de meeste producten is één rijkelijk aangebrachte laag voldoende. Controleer in ieder geval de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant.
- Laat het middel lang genoeg inwerken om een maximaal resultaat te bereiken. 24 uur wordt aangeraden, maar twee volle dagen is beter om echt al het mos (inclusief de sporen) te doden.
- Let op: hoewel de meeste mosdodende middelen onschadelijk zijn voor andere planten, blijven het gevaarlijke chemicaliën. Draag tijdens de klus geschikte werkhandschoenen en een mondmasker.
Stap 3: reinigen en afwerken
- Reinig de behandelde oppervlakken overvloedig met water. Hiervoor is een hogedrukreiniger perfect geschikt. Let er wel op dat je cementvoegen niet kapot spuit. Op het terras gebruik je best een terrasreiniger. Zandvoegen tussen kasseien kan je na het bespuiten met de hogedrukreiniger terug invoegen.
- Laat de behandelde oppervlakken drogen.
- Om verdere mosgroei in de toekomst tegen te gaan kan je stenen, klinkers en andere poreuze bouwelementen met een vochtafstotend product behandelen.