Wat uitstraling betreft blijft de massieve plankenvloer onovertroffen. Parket is een vloertype waar je weinig naar hoeft om te zien en hout vormt een prima basis voor tal van stijlen, van warm klassiek tot strak modern. Gelukkig kost het niet al te veel moeite om zelf met succes parket te leggen.
Materiaal: | Gereedschap: |
---|---|
|
|
Stap 1: voorbereiding parketvloet
- Haal de verschillende planken uit de verpakking en laat ze een aantal dagen acclimatiseren in de kamer waar je ze gaat plaatsen.
- Meng de planken van verschillende verpakkingen door elkaar om mogelijk zichtbare kleurverschillen te voorkomen. Tip: planken met onregelmatigheden kan je afkorten en gebruiken als begin of eindstuk van een rij.
- Zorg voor een droge, zuivere, vlakke en niet verende ondergrond.
Stap 2: ondervloer maken
- Als je het parket op een houten ondervloer plaatst, kan je de vloerplanken onmiddellijk vastnagelen. In andere gevallen zal je lattenwerk moeten voorzien. Het voordeel is dan wel dat je elektriciteitsleidingen of andere voorzieningen in de vloer kan verwerken.
- Spreid het dampscherm uit over de volledige vloeroppervlakte.
- Bevestig houten balkjes (4x4cm) met slagpluggen op de vloer. Doe dit over de gehele lengte van de ruimte. Laat telkens een hartafstand van 30cm tussen de balkjes.
- Als blijkt dat de ondergrond niet volledig recht ligt, kan je de balkjes met een spie ondersteunen om ze waterpas te krijgen.
- Tip: tussen de balkjes kan je geëxpandeerde kleikorrels strooien. Op die manier zorg je voor bijkomende isolatie en geluidsdemping.
Stap 3: planken vastnagelen
- Controleer of de muren perfect recht zijn, en haaks op de aangebrachte balkjes. Is dit niet het geval dan leg je de eerste rij vloerplanken langs een zelf aangebrachte beginlijn in het midden van de kamer, loodrecht op het lattenwerk.
- Staan de muren wel haaks op de latten, dan nagel je de eerste rij vloerplanken vast langs de muur. Houd de groefzijde naar de muur gericht, en zorg met afstandsblokjes voor een uitzetvoeg van ongeveer 10mm tussen muur en parket.
- Klop de nagels onder een hoek van 45° schuin in de tand van de planken. Sla daarna de nagels helemaal in het hout met een drevel, zo glijdt de groef van de volgende rij er vlot overheen.
- Let erop dat je de tanden van de parketpanelen niet beschadigt tijdens het nagelen.
Stap 4: plank op maat zagen
- In de meeste gevallen zal je op het einde van elke rij de laatste plank op maat moeten zagen.
- Meet de ruimte tussen de wand en de laatste plank nauwkeurig op, en houd rekening met de speling van 10mm.
- Zaag nu een vloerplank op maat met een afkortzaag (handmatig of elektrisch) en nagel ze vast. ? Gebruik het reststuk om de volgende rij te beginnen.
Stap 5: volgende rij parket leggen
- Sla een nieuwe rij vloerplanken met de groef over de tand van de vorige rij. Gebruik hierbij een aanslagblokje om het parket niet te beschadigen.
- Nagel de planken weerom vast in de tand.
- Als de hele ruimte is bevloerd, mag je de afstandsblokjes tegen de muur wegnemen.
Stap 6: parket afwerken
- Een nieuwe parketvloer wordt altijd opgeschuurd. Begin met grof schuurpapier (korrelgrote 16 of 24) en werk zo stelselmatig via middelgrof (korrelgrootte 40 of 60) naar fijnkorrelig (korrelgrootte 100) schuurpapier.
- Verwijder al het schuurstof en werk het parket verder af. Dat kan op verschillende manieren en met diverse materialen. Zo kan je een houtvloer lakken, beitsen, oliën, behandelen met was, behandelen met was én olie, of je kan ervoor kiezen om de vloer af te werken met zeep.
- Welke afwerking het beste is, hangt af van je persoonlijke smaak.
- Ook het gebruik van de vloer zal een bepalende rol spelen: zijn er huisdieren, heb je een groot gezin? Als je beide vragen positief moet antwoorden, kies je beter voor een lakafwerking die minder vuilgevoelig is en makkelijk schoon te houden.
- Wacht in ieder geval niet te lang met de afwerking want de opgeschuurde vloer is erg kwetsbaar.