Welke soorten zonneboilers zijn er?

Er bestaan verschillende soorten zonneboilers: een standaardzonneboiler, een compacte versie of een zonneobilercombi. Ook op vlak van collectoren zijn verschillende types. Ontdek de verschillen.

Soorten zonneboilers

1. Standaardzonneboiler

In de eerste plaats is er de standaardzonneboiler. Deze bestaat uit een collector van 3 tot 5 m² en een los voorraadvat. Het collectorvat wordt rondgepompt in een gesloten circuit dat zijn warmte in een voorraadvat (warmtewisselaar) aan het leidingwater afgeeft. De standaardboiler heeft een gewone warmwaterinstallatie nodig als naverwarmer.

2. Compacte zonneboiler

Daarnaast bestaat ook een compacte zonneboiler. In dit systeem wordt het leidingwater rechtstreeks in een goed geïsoleerde collector verwarmd. Er is dus geen afzonderlijk voorraadvat nodig. De watervoorraad bedraagt 75 tot 250 liter. Net als de bij standaardzonneboiler is hier een naverwarming nodig.

Mogelijkheden

Wanneer je niet te vinden bent voor de afzonderlijke naverwarming, kan je opteren voor een koppeling centrale verwarming-zonneboiler In dit geval is de standaardzonneboiler uitgerust met een extra warmtewisselaar in het voorraadvat. Het vat heeft een inhoud van 200 tot 300 liter. De extra warmtewisselaar is aangesloten op een cv-ketel en houdt de temperatuur in het vat constant.

Het verwarmde water kan je ook gebruiken voor de centrale verwarming. In dit geval kan je bijvoorbeeld kiezen voor een zonneboilercombi. Het warmwatertoestel en de centrale verwarmingsketel vormen één geheel. De zonneboiler heeft naast het voorraadvat ook een cv-brander. De warmte in het vat wordt gebruikt voor het verwarmen van het leidingwater en ook voor de centrale verwarming, in gescheiden circuits uiteraard.

Tot slot zijn zonneboilers ook ideaal voor de verwarming van zwembaden. Omdat het water niet zo warm moet zijn, is bovendien geen bijkomende verwarming nodig.

Soorten collectoren

Qua vorm onderscheiden we verschillende systemen, met als belangrijkste categorieën de vlakkeplaat- en de vacuümbuiscollectoren.

1. Vlakkeplaatcollector

Deze collectoren bestaan uit een ondiepe bak met een transparante afdekplaat, een absorber om zo veel mogelijk zonnestraling op te nemen en een isolatielaag om warmteverliezen te beperken. Door de absorber, een koperen buis, stroomt een vloeistof die de warmte opneemt.

Dit is de meest eenvoudige en goedkoopste collectortype. Het energierendement is het hoogst wanneer de zon pal boven de collector staat en piekt, dus in de loop van de dag. Een vlakkeplaatcollector koop je bij voldoende beschikbare dakoppervlakte, een goede oriëntatie van de woning en een gunstige dakhelling.

2. Vacuümbuiscollector

Deze collector is opgebouwd uit opeenvolgende vacuümbuizen. Hij isolereert nog beter dan traditionele isolatiematerialen waardoor er minder warmteverliezen zijn wat het rendement verhoogt. Vacuümbuiscollectoren zijn voor hun werking minder gevoelig voor afwijkingen in de oriëntatie, door de ronde vorm van de buizen.

In tegenstelling tot bij de vlakke collectoren is het rendement in de loop van de dag ongeveer gelijk. De warmteopbrengst is hoger, maar vacuümbuiscollectoren zijn duurder voor dezelfde oppervlakte. Een vacuümbuiscollector koop je als de beschikbare dakoppervlakte beperkt is en ook de oriëntatie en dakhelling niet optimaal zijn.

De plaatsing

Bij de plaatsing van de zonnecollectoren moet je er zorg voor dragen dat:

  • De collectoren zo weinig mogelijk schaduw vangen.
  • De collectoren op het zuiden gericht zijn. Een afwijking van 45° is een absoluut maximum.
  • De hellingshoek tussen 20 en de 60° ligt, ideaal is 40°.

Wassen met zonne-energie

Tegenwoordig is het zelfs al mogelijk dat een zonneboiler je wasmachine een handje toesteekt. Het is logisch en voordeliger om het water in je wasmachine via een zonneboiler te verwarmen dan met elektriciteit.

Om een zonneboiler aan een wasmachine te koppelen dient deze twee aansluitingen te hebben. Een voor koud en een voor het voorverwarmd water.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas

Je kent propaangas vast van de gasflessen die gebruikt worden tijdens het koken. Maar wist je dat het ook voor andere toepassingen in huis kunt gebruiken?  ...

Lees meer
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas

Wil jij je steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? En er zelf financieel ook baat bij hebben? Investeer dan in een hybride verwarmingsinstallatie: de ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken