Zonneboiler installeren: waarop letten?

Een zonneboiler installeren vergt zowel werk op als boven de grond. Gewoonlijk vraagt de installatie van het volledige systeem een tot twee dagen werk. Hiervoor heb je twee tot drie ervaren personen nodig. Dat is dan voor het installeren van de collectoren, het voorraadvat, de leidingen, de pomp en de regeling. Waar hou je overal rekening mee?

Warmwaterbehoefte berekenen

Hoeveel warm water en verwarming wil je dekken met je zonneboiler? De inhoud van je boiler moet in verhouding staan met jouw warmwaterbehoefte. Het aantal collectoren moet dan weer afgestemd zijn op de inhoud van het voorraadvat. Hoe meer je wil dekken, hoe meer collectoren je zal nodig hebben.

Zonnecollectoren plaatsen

Een goede plaatsing van de zonnecollectoren is cruciaal. Je zonnecollectoren moeten op je dak komen. Deze wegen al vlug zo’n 30 kg per m². De installatie op het dak doe je dus best indien je zelf over de ervaring en de nodige doe-het-zelfkunde beschikt. Anders roep je beter de hulp van een vakman in. Zorg voor de nodige veiligheid.

Is je woning geschikt wel voor de installatie? Een volledige groep collectoren kan zo’n 200 à 300 kg wegen. Een stevige dakconstructie is dus een must. Een hellend dak kan normaal gezien de belasting wel aan. Voor een platdakmontage liggen de kaarten anders. Daar moet je uitgaan van een belasting van 300 kilogram per collector. Mogelijk moet je daar met overspanningen werken als de draagkracht van het dak niet volstaat.

Idealiter is je dak perfect op het zuiden gericht met een helling van 20 tot 60°. Je mag hiervan afwijken, maar niet te veel, aangezien zonnecollectoren pas echt goed werken bij direct zonlicht. Voor een goede opbrengst zou je dak dan minstens naar het zuidoosten of zuidwesten georiënteerd moeten zijn. Is de oriëntatie niet ideaal, plaats dan iets meer collectoren of kies dan voor buiscollectoren. Deze bieden dankzij hun ronde vorm en uitstekende isolatie ook in minder optimale omstandigheden een mooie opbrengst.

Een ideale hellingshoek voor je collectoren ligt tussen de 20 en 60°, liefst 40°. Vermijd zo veel mogelijk schaduw op je collectoren, bijvoorbeeld van bomen, andere woningen of een schoorsteen. Als je het graag proper oplost, kan je je collectorengroep in het verlengde leggen van een eventueel dakraam. Of in het dak laten verzinken, zodat ze perfect gelijkliggen met de rest van de dakbedekking. Als het kan, sluit de leidingen dan aan onder de collectoren, zodat ze onzichtbaar kunnen aangesloten worden.

Zonneboiler installeren

Ook voor het plaatsen van de boiler moet je de nodige ruimte voorzien in je woning. Een groot exemplaar kan al vlug 2 meter hoog zijn en een diameter hebben van bijna een meter. Voorzie de nodige ruimte rondom voor onderhoud.

Hou de afstand tussen collectoren en voorraadvat zo klein mogelijk. Hoe langer het water onderweg is, hoe meer warmte je onderweg verliest. En hoe langer het dus duurt om je water op te warmen. Komt het voorraadvat op zolder te staan? Zie dat je vloer het gewicht kan dragen. Een standaardvat bevat al vlug 300 liter water.

Komt je buffervat in de kelder, dan moet alles gaan via een technische schacht of bijvoorbeeld een vrije schouw. Bij renovaties is zo'n schacht niet vanzelfsprekend. Dan moet het met doorboringen tussen de verdiepingen gebeuren. Je leidingen moet je verplicht isoleren. Die kunnen tot 100°C opwarmen. Belangrijk dus tegen brandgevaar. En zo vermijd je ook warmteverlies.

Regeling en naverwarming

Voor de verbinding tussen de boiler met de cv-ketel of het warmwatercircuit kan je met twee spiralen werken in je buffervat. Je collectoren nemen één voor hun rekening, je ketel de andere. Je boiler komt dan tussen het koud en warm water in. De andere optie is een doorstromer. Je boiler verwarmt in dat geval het water voor en stuurt het dan naar de ketel. De verbinding tussen beide bestaat in dat geval uit een sanitaire leiding. Ga dan wel eerst na of de ketel hogere aanvoertemperaturen aankan.

Er is niet altijd naverwarming nodig als de temperatuur in de boiler te laag is. Als de naverwarming in het opslagvat zelf gebeurt, dan moet ook de communicatie tussen zonneboilerinstallatie en naverwarming optimaal verlopen. Zoniet, kan het voorvallen dat bijvoorbeeld je naverwarming al in gang schiet als je zonnecollectoren al aan het draaien zijn. Wat natuurlijk het tegenovergestelde is van wat je precies wil. In zulke gevallen is het aan te raden dat de regelingen van de naverwarming en de zonneboilerinstallatie van dezelfde leverancier komen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning

Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. Daarom is de keuze van verwarmings- en koelingstoestellen in je woning of appartement erg belangrijk. Om...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken