Deuren hebben een aanzienlijke invloed op het uitzicht van je interieur. Een massieve houten deur geeft je woonruimtes een totaal ander karakter dan een strakke glazen deur. Denk daarom goed na over de materialen die je gebruikt, in functie van de stijl van je woning en de sfeer die je wil creëren.
Massief hout
Massieve houten deuren vormen een niche binnen de markt. Het gaat hierbij niet om doorlopende vlakken, maar om samengestelde massieve onderdelen. In het algemeen geldt dat hoe meer hout de deur bevat, hoe hoger het prijskaartje ligt. Ook het soort hout en de toegepaste verbindingen hebben een invloed op de kostprijs.
Samengestelde houten deuren
Hoewel massieve houten deuren een beperkt marktaandeel hebben, blijft hout met voorsprong het populairste materiaal. Het gaat vooral om samengestelde deuren die zijn opgebouwd rond een houten kader. Aan weerszijden komt een bekledingsplaat uit hardboard of MDF. Zo'n plaat kan je op verschillende manieren afwerken:
1. Verf
Verf is de meest gekozen en goedkoopste oplossing. Je hebt keuze tussen verschillende soorten verfdeuren. Verfdeuren met een honingraatvulling (karton) zijn het goedkoopst.
2. Lak
Je duur lakken is iets duurder dan verven. Lak is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren: je hebt dus keuze zat. Je kan er zelfs foto’s, tekening of eigen creaties op laten drukken. Een gelakte deur is bovendien krasbestendiger dan een verfdeur.
3. Melamine
Melamine is een eindlaag van kunststof (een soort papierfolie van 0,1 tot 0,4 mm dik) die je op de deur kleeft. Deze afwerking is goedkoper dan laminaat en fineer, maar minder duurzaam en krasbestendig. Melamine is geschikt voor de meeste deuren die je niet al te intensief gebruikt. Je kan kiezen tussen verschillende kleuren, waaronder houtimitatie.
4. Laminaat
Laminaat is een sterke kunststofbekleding van ongeveer 0,8 mm dik. Het is duurzamer dan melamine, maar ook duurder. Door de hoge krasvastheid is deze afwerking erg geschikt voor deuren die je intensief gebruikt: ideaal als je opgroeiende kinderen in huis hebt.
5. Fineer
Fineer is een dun laagje hout dat je op de bekledingsplaat kleeft. Met fineerlijsten kan je de look van massief hout imiteren. Er bestaan ook vlakke fineerdeuren: die hoef je niet te verven, maar kan je best wel vernissen. Zo behoud je het natuurlijke uitzicht van echt hout.
Glazen deuren
Het grote voordeel van glazen deuren? Ze brengen extra daglicht in je interieur. Bovendien kan je kiezen uit een heel aantal kleuren en tinten. Voor je privacy (of gewoon voor het uitzicht) kan je op je glazen deur ook motieven laten aanbrengen. Dat kan op verschillende manieren:
- Gezandstraald glas voelt ruwer aan en is gevoelig voor vingerafdrukken. Die kan je enigszins vermijden door een vernislaag te laten aanbrengen.
- Je kan ook een tekening laten printen op het glas. Geprint glas is gladder dan gezandstraald glas en daardoor minder vatbaar voor vlekken.
- Bij gezuurd of geëtst glas wordt een motief aangebracht met behulp van een zuur. Je betaalt meer dan voor gezandstraald glas, maar je kan wel op het beste resultaat rekenen.
Vaak hebben fabrikanten ook een glazen variant van hun traditionele deuren. Zo past het algemene ontwerp bij de andere binnendeuren.
Metaal
De basis van een metalen deur bestaat uit verzinkt staal. Daardoor zijn die deuren ook geschikt voor vochtige ruimten: roestvorming is namelijk uitgesloten. Metalen deuren scoren ook goed op vlak van maatvastheid, krimpvrijheid en schokbestendigheid. Ze hebben weinig onderhoud nodig en zijn krasvast. Een metalen deur past bovendien in vrijwel elke muurdikte en is vrij makkelijk te plaatsen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.
Pvc
Pvc wordt niet vaak gebruikt voor binnendeuren, maar vooral voor buitendeuren in combinatie met ramen. Op vlak van kleur heb je veel mogelijkheden. Binnendeuren van pvc zijn ook verkrijgbaar met een speciale coating die prettig aanvoelt en de deur een warme, satijnachtige, matte uitstraling geeft.
De juiste stijl
1. Modern
- Ga voor een exclusievere deuren met decoratieve freeslijnen.
- Gebruik glas om meer licht in bepaalde kamer binnen te brengen of de openheid van het interieur te benadrukken.
- Kies sobere, strakke klinken en sloten.
- Hou je van een minimalistische look? Dan is een ‘onzichtbare’ binnendeur met een in de muur ingewerkte omlijsting iets voor jou. De deur gaat helemaal op in de wand: je ziet alleen de deurklink en een paar dunne lijnen. Verschillende fabrikanten bieden speciale kaders aan uit aluminium waarmee je de deuren in de wand kan integreren. Dat kan zowel met draai- en doorslaande deuren als met pivoterende en schuifdeuren. Werk met eenvoudige verfdeuren als je de goedkoopste optie verkiest.
2. Klassiek
- Voor een klassieke look zijn samengestelde houten deuren met decoratieve lijsten het betaalbaarst.
- Ook massieve houten deuren zijn een optie, maar die kosten meer.
- Kies je voor een samengestelde deur? Neem dan een afwerking uit melamine of laminaat in houtimitatie. Of ga voor de échte houtlook met een eindlaag van fineer.
- Bij de deuren in massief hout blijft eikenhout een topkeuze als je houdt van een klassieke uitstraling. Alternatieven voor eik zijn koto, sipo, lauan of esdoorn.
- Ook deuren met glas passen perfect in een klassiek interieur. Met glazen delen kan je zowel houten als stijlvolle metalen deuren verfijnen.