Ben je op zoek naar nieuwe binnendeuren voor je nieuwbouw- of renovatieproject? Denk dan eerst na over het totaalplaatje: een deur kies je niet alleen voor het uitzicht. Hoe organiseer je de verschillende ruimtes? Komt er een scheiding tussen de keuken en de woonkamer? Of wil je sommige ruimtes naargelang de situatie aan elkaar koppelen of juist afsluiten? Het zijn slechts enkele vragen die jouw deurkeuze mee bepalen.
Standaard draaideur
De standaard draaideur opent tot ongeveer 160 graden in één draairichting. Denk daarom vooraf goed na over de plaatsing ervan: hoe ga je de deur gebruiken? In welke richting moet ze openen? Door de deur een meter op te schuiven, komt er misschien wat extra ruimte vrij om meubels te plaatsen. De draairichting is ook van belang voor de lichtschakelaars: als je een kamer binnenkomt, moet je meteen het licht kunnen aandoen.
Doorslaande draaideuren of zwaaideuren
Een doorslaande deur of zwaaideur draait in twee richtingen 90 graden open. Daarom plaats je ze best tussen ruimtes die langs beide kanten vlot en snel toegankelijk moeten zijn, bijvoorbeeld tussen de keuken en de wasplaats. Opgelet: een zwaaideur stopt haaks op de wand. Door de dikte van de muur is het namelijk niet mogelijk om verder door te draaien. Denk dus goed na over hoe je deur wil gebruiken.
Pivoterende deuren
Pivoterende deuren draaien niet rond traditionele scharnieren, maar rond een denkbeeldige as tussen draaipunten aan de onder- en bovenkant van de deur. Dat biedt zowel esthetische als praktische voordelen. Meestal worden hiervoor kleine inbouwelementen met wat schroeven in de vloer en het plafond gemonteerd. Maar er bestaat ook een systeem om pivotscharnieren te monteren zonder inbouwdelen.
Het gewicht van een pivoterende deur hangt niet aan scharnieren aan de zijkant, zoals bij draaideuren, maar rust op de draailager van het onderste pivotscharnier in de vloer. Daardoor is een pivotsysteem erg geschikt voor zware deuren. Pivoterende deuren met een centraal draaipunt kunnen 360 graden om hun as draaien. Dit soort deuren is uiteraard niet overal even geschikt.
Schuifdeuren
Schuifdeuren zijn interessant om twee ruimtes op een discrete en ruimtebesparende manier van elkaar af te sluiten. Ofwel schuift zo'n deur in, ofwel vóór de wand. Als je wil dat de schuifdeur in de wand verdwijnt, moet je al bij de ruwbouw een tussenruimte voorzien. Lukt dat niet meer? Dan kan je eventueel werken met een voorzetwand in gipskarton. Je kan de schuifdeur ook gewoon voor de wand laten schuiven, maar dan blijft het schuifmechanisme meestal zichtbaar. Voor grote deuropeningen is een dubbele schuifdeur interessant. Kies in dat geval voor een symmetrische opening. Als je aan de ene deur trekt, gaat de andere zo automatisch mee open. En bespaar zeker niet op de kwaliteit van het ophangsysteem.
Combineer verschillende types
Je kan perfect verschillende deurtypes en -afwerkingen combineren. Niet alleen om kosten te beperken, maar ook om je comfort te verbeteren. Fabrikanten bieden hun deuren bovendien vaak in meerdere varianten aan. Zo kan je verschillende deurtypes combineren die toch binnen dezelfde ontwerplijn passen. Om een donkere kamer of hoek wat meer te verlichten, is een glazen deur interessant. Sluit je bureau of de speelruimte van de kinderen aan op de woonkamer? Plaats dan eventueel een schuifdeur. Zo creëer je flexibiliteit: je kan je woonkamer bijvoorbeeld vergroten als je een feestje geeft.