Ziektes en ongedierte bij buxus herkennen en bestrijden

Een mooie gezonde tuin begint bij het herkennen van de plagen en ziekten die kunnen opduiken. Het ongedierte komt meestal tevoorschijn als de planten op hun mooist zijn. Wees ziektes en ongedierte te slim af en weet welke eerste tekenen een probleem kunnen zijn.

Kommaschildluis

Diagnose: Dit peer- en kommavormig grijsbruin diertje van 3mm zuigt het sap uit de takken. Als de jonge luizen uitkomen, lijkt het alsof er schimmel op de takken zit. De buxusplant verliest aan groeikracht en aangetaste takken kunnen afsterven.

Behandeling: Bespuiten met een chemisch product op het einde van het voorjaar of begin zomer. Als de schade nog niet te groot is, kan je aangetaste takken snoeien.

Bladvlo

  • 9150Meest voorkomende ziektes en ongedierte bij buxus herkennen en bestrijden
    © Bayer

Diagnose: De bladvlo doet de bladeren krullen en stoot een witte wasachtige stof af. Ze nestelen zich vooral op de punten van de blaadjes. De bladvlo is nauwelijks enkele millimeter groot en heeft een geelgroene kleur.

: Bespuiten met hiervoor in de winkel verkrijgbaar product. Beter is om bij het zien van de eerste opgerolde blaadjes ze weg te snoeien en in de gft-container te doen.

Spintmijt

Diagnose: Deze minuscule insecten zijn enkel zichtbaar met een vergrootglas. De schade kan je wel duidelijk merken en dit in de vorm van gele streepjes over het gehele oppervlak van de blaadjes en puntjes bovenaan het blad. De spintmijt viseert vooral oude bladeren. Oorzaken zijn hoge temperaturen (in de serre of veranda) en het bijhorende gebrek aan vocht.

Behandeling: Bespuiten met een spintdodend middel. Er bestaat ook een biologische oplossing in de vorm van roofmijten. Zij peuzelen de spintmijt op. In sommige tuincentra kan je ze kopen.

Topgalmijt

  • 9150Meest voorkomende ziektes en ongedierte bij buxus herkennen en bestrijden
    © Bayer

Diagnose: De topgalmijt is nog een stuk kleiner dan de spintmijt. Hun aanwezigheid misvormt de blaadjes. Ook de scheuten gaan er donker en ‘anders’ uitzien. Het verschil met de bladvlo is dat deze mijt geen witte stof achterlaat en de blaadjes niet krullen of er lepelvormig gaan uitzien.

Behandeling: Idem als spintmijt.

Gele bladrand

Diagnose: De bladeren vertonen een gele rand en op de struik komen zelfs bloemen. Oogt misschien mooi, maar is niet de bedoeling. Er zit in dit geval geen ongedierte op de plant, maar er is een tekort aan voedingsstoffen of de grond is te zuur.

Behandeling: Kalk en meststoffen bijgeven.

Rode en paarse bladeren

Diagnose: De bladeren kleuren rood tot paars door een onevenwichtig wortelstelsel.

Behandeling: De plant staat te nat en dus verplaats je haar best. Ook is er een duidelijk gebrek aan fosfor.

Doffe bladeren

Diagnose: De bladeren zien er niet proper uit, eerder dof, en groeien ook niet goed. Oorzaak is te veel schaduw en het niet opdrogen van water.

Behandeling: Plant verplaatsen.

Bruine takken

Diagnose: Bruine dode takken zijn meestal het gevolg van ruw contact zoals met de grasmaaier, spelende kinderen… Het kan ook zijn dat je hond zijn behoefte doet tegen een buxus. Dit in combinatie met felle zon is zeer nefast voor de plant.

Behandeling: Wees voorzichtig

Schimmelinfectie (taksterfte met roze schimmelpluis)

Diagnose: Een relatief nieuwe ziekte. Is overgewaaid uit Engeland. De infectie veroorzaakt bruine vlekken, bladeren verschrompelen en vallen af. Ook kunnen er roze sporen opduiken aan de onderkant van het blad of op de schors van de takken.

Behandeling: Bespuiten met schimmeldodend middel. Verwijder de aangetaste bladeren onmiddellijk en vernietig ze of doe ze in de gft-container. De schimmel gedijt goed in een vochtige warme omgeving. Zorg er daarom voor dat de buxus niet te beschut staat. Belangrijk is eveneens dat de wind de bladeren goed kan bereiken en drogen.

Schimmelinfectie (cilindrocladium)

  • 9150 Meest voorkomende ziektes en ongedierte bij buxus herkennen en bestrijden

Diagnose: De ziekte is verwant met de bovenstaande schimmelinfectie. Bladeren worden zwarten. Ze vallen na enkele dagen af en er ontstaan zwarte strepen op de jonge twijgen. De ziekte komt vooral voor op oude planten die op vochtige grond dicht bij elkaar staan.

Behandeling: Besmette delen wegsnoeien tot op het gezonde hout. Reinig je snoeischaar geregeld tijdens het snoeien om verdere besmetting te voorkomen. Behandelen met een schimmeldodend middel.

Met dank aan www.bayergarden.be

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert

Bij het onderhoud van je tuin komt heel wat kijken. Ook de aanleg van een nieuwe tuin vraagt kennis van zaken. En heb je al gedacht aan een omheining,...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast

Heel wat tuinen krijgen het moeilijk nu onze zomers warmer en droger worden, afgewisseld met periodes van zware regenval. De oplossing om jouw tuin te...

Lees meer
Klaar voor een onkruidvrije lente? Een draagbare propaangasfles is het ideale hulpmiddel
Klaar voor een onkruidvrije lente? Een draagbare propaangasfles is het ideale hulpmiddel

Heb je genoeg van onkruid in je tuin, maar gebruik je liever geen pesticiden? Een onkruidbrander op propaangas is een veilig alternatief. Ook bij andere...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken